Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Ευκαιρία να χτιστεί μια παραγωγική Ελλάδα

Το ότι η κατάσταση στην οικονομία, όπως αυτή διαγράφεται εν μέσω της κρίσης, που επέφερε ο κορονοϊός, δεν είναι και δεν θα είναι εύκολη για το επόμενο διάστημα και στη χώρα μας είναι γεγονός και γνωστό πλέον σε όλους. Γι’ αυτό βέβαια δεν έχει ευθύνη κάποια κακή πολιτική ή η απείθαρχη Ελλάδα με τα δημοσιονομικά κενά και το σπάταλο μεγάλο πολυέξοδο κράτος. Προέκυψε δυστυχώς μια διεθνής αρνητική συγκυρία, ένα πρωτοφανές παγκόσμιο σοκ, εξαιτίας του οποίου διαμορφώθηκε μια άλλη εικόνα στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία. Μπορεί να αποτελέσει όμως αυτή η εικόνα μια μεγάλη ευκαιρία για τη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, με πραγματική ανάπτυξη και ριζοσπαστικές αλλαγές; Με ισχυρή πολιτική βούληση και γενναίες αποφάσεις, κατά πώς υποστηρίζεται από πολλές πλευρές, μπορεί η ευκαιρία αυτή να γίνει πραγματικότητα.

Βέβαια στην παρούσα φάση, πολλά και κρίσιμα για την τύχη της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθούν από την επιτυχή διαχείριση της επανέναρξης της τουριστικής δραστηριότητας. Εάν τα πράγματα πάνε καλά, έστω και σχετικώς καλά, μετά και το πλάνο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου και των επιχειρήσεων, θα ελεγχθεί το βάθος της ύφεσης, εργαζόμενοι θα ανασάνουν από την πίεση της ανεργίας και οι προσδοκίες εντός και εκτός της χώρας θα αναγεννηθούν. Όπως είναι γνωστό, η ελληνική οικονομία έχει άμεσα έσοδα από τον τουρισμό, που φτάνουν τα 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ, όμως, διανύουμε τον πέμπτο μήνα του χρόνου, τα φετινά έσοδα είναι κάτω από το 1 δισεκατομμύριο. Ξεκινάμε ουσιαστικά από μηδενικό σημείο και, επομένως, ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Εφόσον η τουριστική σεζόν κινηθεί έστω στο ρελαντί, όλα μπορεί να λειτουργήσουν ευεργετικά. Όμως είναι ευκαιρία να επισημανθεί ότι η αγιοποίηση του τουρισμού μπορεί να έφερνε συνάλλαγμα, αλλά δημιούργησε και στρεβλώσεις. Και το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με υπευθυνότητα είναι: Αρκεί ο τουρισμός μόνο για την τροφοδότηση του ελληνικού ΑΕΠ; Είναι σοβαρό και αποτελεσματικό η εθνική μας οικονομία να περιορίζεται μόνο σε μια μεγάλη βιομηχανία παροχής υπηρεσιών, όπως, για τη χώρα μας, αυτή του τουρισμού; Η απάντηση είναι, ή θα έπρεπε να είναι, προφανώς και όχι. Ασφαλώς και εμείς οι Έλληνες χρωστάμε πολλά στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια πολλά δισ. στην ελληνική οικονομία, κατέχοντας πάνω από το 21% του ελληνικού ΑΕΠ.

Από μόνος του όμως ο τουρισμός δεν είναι αρκετός για να πάμε στην επόμενη μέρα. Τώρα είναι ίσως η ευκαιρία να χτιστεί μια παραγωγική Ελλάδα και ένα νέο μοντέλο εθνικής οικονομίας, με αλλαγή της αναπτυξιακής φιλοσοφίας. Οι πολιτικές που μας έφεραν στο σκοτάδι και στις αλλεπάλληλες κρίσεις, όπως η αποβιομηχάνιση των προηγούμενων δεκαετιών, πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν, αν θέλουμε μια πραγματικά βιώσιμη και λιγότερο εξαρτημένη εθνική οικονομία.

Η αλλαγή του παραγωγικού προσώπου της οικονομίας μας και η μετάβαση σε μια εποχή που θα σηματοδοτεί την δική μας βιομηχανική επανάσταση, με εναλλακτικούς τρόπους οικονομικής ανάπτυξης, είναι τώρα πιο αναγκαίες από ποτέ. Είναι αυτή τώρα μια ευκαιρία μπροστά στο σκοτεινό τείχος που όρθωσε η πανδημία. Απαιτείται χωρίς αμφιβολία η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της, χωρίς τις συνήθεις αναστολές και καθυστερήσεις. Και αυτή η κυβέρνηση μπορεί να το πράξει. Η ελληνική κοινωνία είναι σύμμαχός της και πιο έτοιμη από ποτέ για να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa