Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

«Ευκαιρία» τους η… αντικανονικότητα

Δεκατέσσερις μήνες μετά την επέλαση της φονικής πανδημίας, με τις καταστροφικές επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία, και είμαστε στην αφετηρία για ουσιαστική επανεκκίνηση. Mε τα νέα μέτρα, που δεν αφορούν πια σε περιορισμούς και απαγορεύσεις, και με τον τουρισμό πρωτοπόρο στη νέα αυτή αρχή, η χώρα εισέρχεται στη λεωφόρο της νέας κανονικότητας. Οι συνθήκες που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται, που θα συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την ανόρθωση της οικονομίας, είναι σχετικώς ευνοϊκές.

Λογικά, αν δεν υπάρξουν ανατροπές στην εξέλιξη της πανδημίας και δεν εκδηλωθεί κάποιο άλλο ισχυρό εξωτερικό σοκ, σταδιακά θα αρχίσει να οικοδομείται, διεθνώς και εδώ, μια νέα φάση οικονομικού κύκλου, ικανού να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.

Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς ότι είναι πάρα πολλές οι ζωές που χάθηκαν, η Ελλάδα κατάφερε να ξεχωρίσει ως θετικό υπόδειγμα σοβαρής και αξιόπιστης χώρας . Έλαβε γρήγορα δύσκολες αποφάσεις, έχτισε με πενιχρά μέσα και λιγοστές δυνάμεις τις υγειονομικές άμυνες, προνόησε πολιτικά για πρωτοβουλίες βαρύνουσας σημασίας (π.χ., το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό) και προχωρά με ένα υποδειγματικό μοντέλο εμβολιασμού.

Με τα γρήγορα δε αντανακλαστικά που επέδειξαν και οι ξενοδόχοι, ιδιαίτερα κατά την περσινή περίοδο, με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, συνέβαλαν κι αυτοί τα μέγιστα στην υγειονομική αξιοπιστία της χώρας.

Δημιουργήθηκε έτσι μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, ένα ισχυρό απόθεμα εμπιστοσύνης, που μπορεί και πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί στις επόμενες σεζόν.

Αυτό όμως το «απόθεμα εμπιστοσύνης», που έχει δημιουργηθεί, ας μην πληγεί τώρα από εκτός ελέγχου «υπονομευτικά κομματικά πυρά». Δηλώσεις παραγόντων της αντιπολίτευσης του τύπου «είναι εμμονική η προσήλωση της κυβέρνησης να ανοίξει άρον-άρον την οικονομία ώστε να επιτευχθεί η πολυδιαφημισμένη έναρξη της τουριστικής περιόδου εν μέσω ρεκόρ διασωληνωμένων και καταγραφή πολλών θανάτων…» δεν έπρεπε να έχουν θέση, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση. Ούτε η πρόσφατη «καταγγελία» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως τάχα «το άνοιγμα του τουρισμού πέρσι το καλοκαίρι οδήγησε σε χιλιάδες κρούσματα».

Βέβαια χρειάζεται απλή λογική για να καταλάβει κανείς ότι ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την έξαρση της πανδημίας. (Οι τουρίστες έφυγαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο και έξαρση κρουσμάτων είχαμε τον Νοέμβριο.) Η άλλη λύση, που δεν την αναφέρει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ήταν βέβαια να μην ανοίξει η χώρα για τους τουρίστες. Αν όμως δεν άνοιγε η χώρα για τους τουρίστες, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα είχαν την παραμικρή ελπίδα να ρεφάρουν κάτι από τη χασούρα και η επανεκκίνηση της οικονομίας, σε συνδυασμό με την επάνοδο στην κανονικότητα, θα ήταν προβληματική. Και τότε θα έβγαιναν κάποιοι να πουν ότι κακώς έμεινε κλειστός ο τουρισμός, έπρεπε να ανοίξει «με λελογισμένα μέτρα» και η κυρία Αχτσιόγλου θα επανερχόταν δηλώνοντας… δικαιωμένη για τα όσα είχε πει περί «…κανονικότητας που δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά!». Και θα είχε… δίκιο.

Η νέα κανονικότητα, στην οποία μας οδηγεί σταθερά η κυβέρνηση, η νέα κανονικότητα των συγκλονιστικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επενδύει στο αντίθετο της κανονικότητας. Επένδυσε και επενδύει στην αντικανονικότητα, στην αποσταθεροποίηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Κυριακή δημοσίευσε ένα ενδιαφέρον άρθρο, με τίτλο «Ο κόσμος αλλάζει. Εμείς;». Εν όψει της νέας εποχής για τη χώρα, η οποία ουσιαστικά αρχίζει από σήμερα, είναι ευκαιρία για τη «γενιά του Αλέξη» να απαντήσει με ειλικρίνεια στο ερώτημα, που ίδιος ο πρόεδρος τους έχει θέσει.

του Φώτη Σιούμπουρα 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER