Άρθρα

Ευκαιρίες στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο

Μετά από μια δύσκολη περίοδο, η χώρα μας επιχειρεί σήμερα να στηριχθεί ξανά στις δικές της δυνάμεις. Να διαμορφώσει τις συνθήκες για μια καλύτερη επόμενη ημέρα, με βάση ένα εξωστρεφές, δυναμικό, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά και να διεκδικήσει την ανάδειξή της σε περιφερειακό οικονομικό και επιχειρηματικό πόλο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η προσπάθεια αυτή είναι κάθε άλλο παρά εύκολη σε μια περιοχή η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα, αλλά και συχνές εντάσεις. Η Ελλάδα, ωστόσο, είχε και εξακολουθεί να έχει σταθεροποιητικό ρόλο μέσα σε αυτή την ταραγμένη περιοχή. Παρά την κρίση, παραμένει η χώρα των Βαλκανίων με το μεγαλύτερο ΑΕΠ, καθώς και ένα οργανωμένο ευρωπαϊκό κράτος με καίρια στρατηγική θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Αυτά τα πλεονεκτήματα οφείλει και μπορεί να αξιοποιήσει σήμερα, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά και να κινητοποιήσει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες σε τομείς όπως η ενέργεια, το εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι νέες τεχνολογίες κ.ά.

Η διατήρηση σχέσεων συναντίληψης, συνεργασίας, αλλά και αμοιβαίου σεβασμού με τις γειτονικές της χώρες, αποτελεί μονόδρομο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα σημαντική η τριμερής προσέγγιση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, η οποία έχει αποτυπωθεί τόσο σε πολιτικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων των τριών χωρών, τον περασμένο Μάιο. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, δημιουργούνται ευκαιρίες για συνεργασία σε κρίσιμους για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις κλάδους, όπως είναι ο το εμπόριο, ο τουρισμός, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, η αγροτική ανάπτυξη, η άμυνα, η υγεία και ο φαρμακευτικός κλάδος, η υψηλή τεχνολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η ναυτιλία, η εκπαίδευση.

Η πολυσυζητημένη Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί, επίσης, μια εξέλιξη που μπορεί να προάγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ελλάδας, αν και χρειάζεται ακόμη αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί. Η προσέγγιση των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, αφού η Ελλάδα είναι ήδη ένας από τους πέντε πρώτους επενδυτές στη γείτονα χώρα. Υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο προσεκτικής διαχείρισης, όπως αυτό των εμπορικών σημάτων που φέρουν τόσο τα ελληνικά προϊόντα, όσο και εκείνα της πΓΔΜ, η οποία πλέον έχει μετονομαστεί επισήμως σε Βόρεια Μακεδονία. Βεβαίως, τα σήματα που έχουν καταχωρηθεί από ελληνικές επιχειρήσεις σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγα αυτού, είναι απολύτως προστατευμένα, ενώ και οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί σε αυτή τη διαδικασία, μπορούν σήμερα να το κάνουν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι σαφές ότι η ελληνική Πολιτεία αντιλαμβάνεται την ανάγκη ιδιαίτερης προσοχής για την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας και για την υπεράσπιση των ελληνικών επιχειρήσεων, που χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το όνομα της Μακεδονίας και παράγωγά του. Αντιλαμβάνεται, επίσης, την ανάγκη δυναμικής παρέμβασης, σε περίπτωση παράνομης υιοθέτησης των συγκεκριμένων εμπορικών σημάτων από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα.

Αυτό που τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν να κάνουν, ως φορείς εκπροσώπησης των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας, είναι να αναδεικνύουν τις ευκαιρίες και να επισημαίνουμε τους κινδύνους. Θα συνεχίσουν να υπηρετούμε με σοβαρότητα και σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, την προσπάθεια δικτύωσης των επιχειρηματικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Θα συνεχίσουν να ανοίγουν δρόμους συνεργασίας και να στηρίζουν, με αυτόn τον τρόπο, τις προοπτικές εξωστρεφούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa