Πολιτική

Ευρωπαϊκές «γέφυρες» Μητσοτάκη

Μητσοτάκης Βρυξέλλες

Πριν από αρκετούς μήνες, στα μέσα Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε ένα σερί επαφών στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Συνάντησε σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων και επικεφαλής ευρωπαϊκών οργάνων και ηγέτες κρατών με δύο βασικές στοχεύσεις: Αφενός, να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας που βασίζεται στην ιδιοκτησία ενός εμπροσθοβαρούς προγράμματος μεταρρυθμίσεων –κάτι που στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ευαρεστούνται να ακούνε–, αλλά και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που θα κληθεί να συνεργαστεί, εφόσον κερδίσει τις εκλογές.

Πλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ ετοιμάζεται για έναν τελευταίο κύκλο επαφών σε ευρωπαϊκό φόντο, σε μια τελείως διαφορετική συγκυρία. Όταν ξεκίνησε αυτό το σερί επαφών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το πρόγραμμα ακόμα δεν ολοκληρωνόταν, αλλά στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων ξεκινούσε η συζήτηση για την επόμενη μέρα του. Σήμερα, απομένουν λίγες λεπτομέρειες για να συμπληρωθεί ο μεταμνημονιακός καμβάς, ενώ τα εκλογικά σενάρια δίνουν και παίρνουν, με αρκετούς εντός Ελλάδος να εκτιμούν ότι κάλπες μπορεί να στηθούν ακόμα και το φθινόπωρο. Ανεξαρτήτως του «πότε» όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση ενός ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με τα κεντρικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, ενώ δεν πρέπει να ξεχνά κανείς την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών, οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν ένα σημαντικό πεδίο συνεργασίας του ΕΛΚ με τη ΝΔ.

Προετοιμασία με το βλέμμα στο 2019

Το ΕΛΚ έχει ξεκινήσει την προετοιμασία του για τις ευρωεκλογές, που στην Ελλάδα θα λάβουν χώρα στις 26 Μαΐου του 2019, και ήδη έχει οριστεί εδώ και κάποιους μήνες επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα ο Ιρλανδός Ντάρα Μέρφι, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ. Ο κ. Μέρφι θα έρθει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, στις 29 και 30 Μαΐου, ενώ βρίσκεται ήδη σε άμεση επαφή με το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη για θέματα που αφορούν την καμπάνια του ΕΛΚ, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά τα ελληνικά πράγματα. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές ήταν στραμμένη και η πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ζοζέφ Ντολ στη Σόφια της Βουλγαρίας, πριν από μερικές μέρες.

Κεντρογενής και μεταρρυθμιστής

Για το ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Έχει καλές προοπτικές να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, σε μια συγκυρία που το ΕΛΚ έχει μόλις εννιά προέδρους κομμάτων-μελών του σε θέσεις πρωθυπουργών, με έναν εξ αυτών να είναι ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος δεν είναι και ο αγαπημένος των Βρυξελλών.

Ο κ. Μητσοτάκης, αντιθέτως, είναι κεντρογενής και με μεταρρυθμιστικό λόγο, κάτι που στις Βρυξέλλες αποτιμούν θετικά. Συνεπώς, τα επιτελικά στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα είναι ένας καλός πρωθυπουργός, ενώ κρίσιμη θα είναι και η συμβολή του στην προσπάθεια διατήρησης της ευρωπαϊκής πρωτοκαθεδρίας του ΕΛΚ, αλλά και των κορυφαίων ευρωπαϊκών πόστων που σήμερα έχει το ΕΛΚ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ΕΛΚ έχει μέλη του στην προεδρία όλων των ευρωπαϊκών οργάνων, ήτοι τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Κομισιόν, τον Ντόναλντ Τουσκ στο Συμβούλιο και τον Αντόνιο Ταγιάνι στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι για την Κομισιόν θα ενδιαφερόταν ο νυν αντιπρόεδρος της Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν και για το Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί με αμφότερους εξαιρετικές προσωπικές σχέσεις, ενώ ο κ. Βέμπερ είναι και εκ των βασικότερων υποστηρικτών του στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Συνεπώς, η στήριξη του κ. Μητσοτάκη, αν στο μεταξύ έχει κερδίσει και τις εκλογές, θα είναι σημαντική για το ΕΛΚ. Βέβαια, κρίσιμη θα είναι και η συμβολή του ΕΛΚ στην ενίσχυση των εκλογικών δυνάμεων της ΝΔ στις ευρωεκλογές, με στοχευμένες παρουσίες κεντροδεξιών προσωπικοτήτων στην Αθήνα.

Δύο ταξίδια στη Γερμανία

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί και στη Γερμανία σε δύο χρόνους αυτόν τον Ιούνιο. Αρχικά, θα δώσει το παρών στα Study Days του ΕΛΚ, ένα event που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και αποτελεί τόπο συνάντησης κορυφαίων προσωπικοτήτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο κλειστό δείπνο της 6ης Ιουνίου, ενώ θα μιλήσει ενώπιον στελεχών του ΕΛΚ στις 7 Ιουνίου σε πάνελ με τον Μάνφρεντ Βέμπερ για το μέλλον της Ευρώπης.

Το δεύτερο ταξίδι του κ. Μητσοτάκη, στο τέλος Ιουνίου, θα είναι στο Βερολίνο και θα έχει διαφορετική χροιά. Δεν θα είναι κατά βάση κομματικό, αλλά περισσότερο προσανατολισμένο στα ζητήματα του μεταμνημονιακού περιβάλλοντος και του σχεδίου που ο ίδιος επιθυμεί να εφαρμόσει, εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης θα είναι στις 26 και 27 Ιουνίου στο Βερολίνο, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει από εκεί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσει το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις 28 του μηνός, την τελευταία πριν από την λήξη των εργασιών για το θερινό διάλειμμα στα ευρωπαϊκά όργανα.

Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο ειδικά θα έρθει σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία. Ελάχιστες μέρες μετά το αποφασιστικής σημασίας Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όταν και θεωρητικά θα έχουν αποκρυσταλλωθεί οι παράμετροι της επόμενης μέρας μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντήσει τρεις υπουργούς που διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια-κλειδιά: τον Γερμανό «τσάρο», τον νέο υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τον Γερμανό υπουργό Ανάπτυξης και στενό συνεργάτη την Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαϊερ, και τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών που χειρίζεται το προσφυγικό, τον Βαυαρό χριστιανοκοινωνιστή Χορστ Ζέεχοφερ.

Τα εν λόγω ραντεβού είναι κρίσιμα, για δύο βασικούς λόγους. Αρχικά, οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πολύ πιο κοντά σε σχέση με την τελευταία παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, τον Φεβρουάριο του 2017. Και, επίσης, μπορεί η γερμανική πολιτική να μην αλλάζει ανάλογα με τη διαδοχή των προσώπων, αλλά στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ αποτιμούν ως καίριας σημασίας να έχει απευθείας δίαυλο με τους αξιωματούχους που θα κρατούν τα κλειδιά σε κρίσιμα υπουργεία στο Βερολίνο για τα επόμενα χρόνια, ιδίως εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.

Όσο για μια πιθανή επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών, ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει παγίως ότι, μέχρι να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας μέσω της εφαρμογής αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν. Σε ύστερο χρόνο, η συζήτηση αλλάζει.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa