Πολιτική Συνεντεύξεις Υγεία

Ζωή Ράπτη στο «Π»: Θα δούμε μείωση διασωληνώσεων και νοσηλειών έως το Πάσχα

«Το Σύστημα Υγείας μέχρι τώρα άντεξε, ούτε ένας Έλληνας δεν έμεινε χωρίς περίθαλψη», διαμηνύει μέσω του «Π» η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη και εκτιμά ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καλύτερες, με δεδομένη την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Όσον αφορά τα self-tests, η κα Ράπτη τονίζει ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να τα ενσωματώσει στον σχεδιασμό του δικαιώνει την επιλογή της χώρας μας. Παράλληλα, στέλνει το μήνυμα ότι απαιτείται και η συμμαχία της κοινωνίας, καθώς, αν οι πολίτες δεν τηρήσουν τα μέτρα, τίποτα καλό δεν θα προκύψει.

Πόσο θα αντέξει ακόμα το Σύστημα Υγείας; Περιμέναμε μια επιπεδοποίηση των αριθμών, η οποία όμως μετατίθεται χρονικά εβδομάδα την εβδομάδα, με την πίεση όλο και να κλιμακώνεται…

Το πρόσφατο παρελθόν προοιωνίζεται και το μέλλον. Το Σύστημα Υγείας μέχρι τώρα άντεξε. Ούτε ένας Έλληνας δεν βρέθηκε δίχως την περίθαλψη που δικαιούται. Αλλά ας μιλήσουμε με αριθμούς. Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τους ρυθμούς εμβολιασμού. Έχουμε τη δυνατότητα να τους επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο – ανάλογα, φυσικά, με τις παραλαβές μας.

Τώρα τα εμβολιαστικά κέντρα έχουν ήδη αυξηθεί στα 1.073. Ξεπεράσαμε και τις δικές μας προβλέψεις. Είχαμε εξαγγείλει 1.018 και κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε επιπλέον 55.

Ο μέσος όρος του αριθμού εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000. Από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία» έχουν γίνει 1.886.370 εμβολιασμοί. Εκτιμάται ότι αυτόν τον μήνα θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμοί –σχεδόν όσοι έγιναν από την αρχή μέχρι σήμερα–, ενώ το Μάιο και τον Ιούνιο θα έχουμε ακόμη περισσότερα εμβόλια.

Τα self-tests που, αυτές τις μέρες, μπαίνουν στην εξίσωση, πόσο χρήσιμο εργαλείο θα είναι για να έχουμε μια καλύτερη επισκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης και για τη χαλάρωση κάποιων περιορισμών;

Οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου δικαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δωρεάν διάθεση των self-tests. Κινηθήκαμε γρήγορα και με απόλυτη διαφάνεια όσον αφορά τις διαδικασίες προμήθειας των τεστ, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει ο εφοδιασμός των φαρμακείων σε όλη τη χώρα. Μετά τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, σειρά στην απόκτησή τους έχουν οι πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά οι άνω των 67 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι άνω των 67 έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό, από τον εμβολιασμό.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε έως το Πάσχα; Θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση των αριθμών και της πίεσης;

Αν όλα πάνε καλά, θα μειωθούν και οι αριθμοί των νοσούντων και των διασωληνωμένων και θα χαλαρώσει η γενικότερη πίεση, που δεχόμαστε όλοι από την πανδημία και τις συνέπειές της. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μόνη της σε αυτή την προσπάθεια. Χρειάζεται η συμμαχία της κοινωνίας. Αν οι πολίτες δεν τηρούν τα ενδεικνυόμενα μέτρα (κοινωνική αποστασιοποίηση, μάσκα κ.λπ.), τίποτε καλό δεν θα προκύψει.

Ο ιδιωτικός τομέας συμβάλλει όσο θα έπρεπε; Υπάρχουν πόροι που, για κάποιον λόγο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και δεν έχουν αξιοποιηθεί;

Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη συμβάλει αρκετά στην αντιμετώπιση της κρίσης και η κυβέρνηση γνωρίζει πότε, από πού και σε ποιον βαθμό μπορεί να βοηθήσει κι άλλο, αν χρειαστεί. Το επαναλαμβάνω κι ας γίνομαι κουραστική. Στη μάχη κατά της πανδημίας είμαστε όλοι μαζί – δεν υφίσταται κυβέρνηση που μπορεί να λειτουργεί σε… κενό. Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερούσα κοινωνία που θα λέει «ό,τι δεν με αγγίζει δεν με αφορά». Όλοι μαζί μπήκαμε στον κυκεώνα του Covid-19 και όλοι μαζί θα βγούμε από εκεί ενωμένοι.

Σε αυτό το περιβάλλον είναι νοητό να απελευθερωθούν περαιτέρω δραστηριότητες, πέραν ίσως των τάξεων του λυκείου, έως το Πάσχα; Για παράδειγμα, η μετακίνηση από νομό σε νομό για τις πασχαλινές μέρες είναι ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο;

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά – ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Απ’ ό,τι έχετε μέχρι τώρα διαπιστώσει, μακροπρόθεσμες προβλέψεις σε τέτοιες περιστάσεις δεν μπορούν να γίνουν.

Είναι εμφανές ότι οι παρατεταμένοι περιορισμοί στους πολίτες έχουν πλέον οδηγήσει σε αντίρροπες κινήσεις, με όλο και περισσότερους να μην τηρούν απαρέγκλιτα τα μέτρα. Αυτή την κόπωση τη βλέπουμε και σε επίπεδο ψυχικών νοσημάτων; Ήδη διαβάζουμε από την ανάλυση των λυμάτων, για παράδειγμα, όλο και μεγαλύτερη χρήση σκληρών ναρκωτικών ουσιών…

Διαφωνώ με το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Η πλειοψηφία των πολιτών κατανοεί το πρόβλημα και συμμορφώνεται με τα μέτρα, γιατί ξέρει ότι βοηθούν να προστατευτεί από τον ιό. Εξαιρέσεις υπάρχουν, μερικοί μάλιστα έχουν αναλάβει για λογαριασμό των Ελλήνων, χωρίς κανείς να τους το ζητήσει, το… «ρίσκο», αλλά ας μην αδικούμε τον αγώνα των πολλών.

Η αύξηση της νοσηρότητας στην ψυχική υγεία των πολιτών είναι κάτι το εξαιρετικά δυσάρεστο, αλλά αναμενόμενο. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός, που πιστεύει πολύ στην αναγκαιότητα της διαφύλαξης της ψυχικής υγείας του πληθυσμού, αποφάσισε τη δημιουργία διακριτού χαρτοφυλακίου για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa