Πολιτική Συνεντεύξεις

Ζωή Ράπτη στο «Π»: Υπάρχει πλήρης επάρκεια στις εντατικές όλης της χώρας

Στην Αττική είναι εστιασμένες οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού, επισημαίνει, μιλώντας στο «Π», η υφυπουργός Υγείας και βουλευτής του Βορείου Τομέα Β’ Αθηνών, Ζωή Ράπτη, τονίζοντας ότι η προτεραιότητα είναι η εφαρμογή των μέτρων από όλους. Ως προς την προοπτική ενός τοπικού «lockdown» στην Αττική, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση πορεύεται με βάση τα επιδημιολογικά μοντέλα και τις εισηγήσεις των ειδικών και προσθέτει ότι μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί οι εκατόμβες που παρατηρήθηκαν σε άλλες χώρες, καθώς και ότι μπήκε ισχυρό φρένο στην ανεξέλεγκτη διάδοση του κορονοϊού.

Ως προς τις ΜΕΘ, η κα Ράπτη υπογραμμίζει ότι σήμερα είμαστε στις 941, εκ των οποίων οι 409 είναι στην Αττική, ενώ τις επόμενες μέρες θα μπουν στο σύστημα άλλες 40 κλίνες ΜΕΘ-COVID, με στόχο σύντομα η χώρα να έχει φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1.200 κλινών σε ΜΕΘ. Όσο για τις δομές ψυχικής υγείας, για τις οποίες και είναι αρμόδια, υπογραμμίζει πως είναι θωρακισμένες με βάση τα νέα πρωτόκολλα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Σεπτεμβρίου και θα συνεχίσουν να προστατεύονται και το επόμενο διάστημα.

Η κακοκαιρία στη Θεσσαλία άφησε πληγές και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ δημιουργεί και σοβαρά ζητήματα ψυχολογικής πίεσης στους πληγέντες. Ποιες θα είναι οι άμεσες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του συστήματος και των ανθρώπων;

Επισκέφθηκα τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου την Καρδίτσα και το Μουζάκι, προκειμένου να συντονίσω από εκεί άμεσες παρεμβάσεις για την ψυχολογική στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Συνάντησα και συνεργάστηκα με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Νούσιο, τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο, τον δήμαρχο Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Αριστοτέλη Σπάνια, τον διοικητή του Νοσοκομείου και άλλους παράγοντες της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτά, οργανώσαμε με βάση το Νοσοκομείο Καρδίτσας κλιμάκια ψυχιάτρων, ψυχολόγων, και κοινωνικών λειτουργών, προερχόμενα από Αθήνα, Τρίκαλα, Βόλο και φυσικά Καρδίτσα, τα οποία επισκέπτονται τους πληγέντες στα ξενοδοχεία της Καρδίτσας όπου φιλοξενούνται, καθώς και τους επαγγελματίες της πόλης, ώστε να τους παρέχουν υποστήριξη για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Στο Μουζάκι, αντίστοιχο κλιμάκιο συνέδραμε στη μετακίνηση ηλικιωμένων από το ορεινό χωριό Οξυά, προκειμένου να πειστούν να απομακρυνθούν, διότι αρνούνταν τη μετακίνηση. Ανάλογα κλιμάκια βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές των Φαρσάλων και της Λαμίας.

Στόχος είναι πραγματικά να σταθούμε αρωγοί, για όσο χρειάζεται, σε αυτή την προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση που επέφερε η καταστροφική κακοκαιρία.

Τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα είναι ικανά να ανασχέσουν τη διάδοση του κορονοϊού, ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, ή η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι εκθετική;

Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Την ίδια ευθύνη και πειθαρχία που οι πολίτες επέδειξαν στην πρώτη φάση της πανδημίας, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε και σήμερα.

Αυτό το διάστημα, όντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική, με ιδιαίτερη έμφαση στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί είναι εστιασμένες και οι προσπάθειες της κυβέρνησής μας, ώστε να ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, με βάση πάντα τις συμβουλές των ειδικών.

Παρά τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι δύσκολες. Είναι στο τραπέζι ένα τοπικό «lockdown» στην Αττική ή δεν έχει ιδιαίτερο νόημα;

Οι συνθήκες είναι δύσκολες, όμως σας θυμίζω ότι είμαστε στην 111η θέση παγκοσμίως σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους, τέσσερις φορές κάτω από τον μέσο όρο απωλειών στον κόσμο. Με άλλα λόγια, έχουμε καταφέρει με τη βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλα κράτη και βάλαμε ισχυρό φρένο στα φαινόμενα ανεξέλεγκτης διάδοσης του ιού.

Σαφέστατα, είδαμε ότι τα περιορισμένα «lockdown», οι περιοριστικοί κανόνες με καλή ιχνηλάτηση και με οριζόντια μέτρα κοινής εφαρμογής για όλους, με σημαντικότερα τη μάσκα, τις αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών, αποτελούν σημαντικά εργαλεία αποφυγής της τοπικής εξάπλωσης του ιού. Τα δεδομένα στην Αττική καθημερινά αλλάζουν, εξετάζονται από τον ΕΟΔΥ, γι’ αυτό πορευόμαστε πάντα σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών.

Τα νοσοκομεία φτάνουν σε σημείο πίεσης. Υπάρχει επάρκεια στο σύστημα, για να ανταποκριθεί στις όλο και περισσότερες ανάγκες; Δεν θυμάμαι, δε, να έχει υπάρξει τέτοια πίεση στο πρώτο κύμα της πανδημίας…

Η κυβέρνηση ενεργοποίησε από την πρώτη στιγμή ένα τολμηρό σχέδιο, στηριγμένο πάντα στις υποδείξεις και στις οδηγίες των επιστημόνων. Θέλω να θυμίσω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μάς παρέδωσε 565 ΜΕΘ σε ολόκληρη τη χώρα. Τον Σεπτέμβριο του 2018 είχαμε 35 άτομα λίστα αναμονής στην Αττική για να βρουν ένα κρεβάτι ΜΕΘ και δεν είχαμε κορονοϊό. Σήμερα έχουμε φτάσει τις 941, εκ των οποίων οι 409 βρίσκονται στην Αττική.
Στο μεταξύ, στο υπουργείο Υγείας εφαρμόζουμε τον σχεδιασμό για αύξηση των κλινών ΜΕΘ, ώστε, όπως αντιλαμβάνεστε, άμεσα οι κλίνες ΜΕΘ-COVID να αυξηθούν κατά 40. Η κυβέρνηση δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου οι κλίνες ΜΕΘ να φτάσουν τις 1.200, που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα ανεπάρκειας αλλά το αντίθετο, πλήρους επάρκειας προς όφελος όλων μας.

Η αντιπολίτευση σάς κατηγορεί ότι, παρά την πανδημία, δεν προβαίνετε σε κινήσεις ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού του Συστήματος Υγείας. Πώς απαντάτε; Γιατί και τα συνδικαλιστικά σωματεία των γιατρών και των νοσηλευτών καταγγέλλουν ελλείψεις…

Ενισχύσαμε σε προσωπικό και εξοπλισμό το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εξακολουθούμε να το κάνουμε και ταυτόχρονα επεξεργαστήκαμε ένα ευρύ αλλά και ευέλικτο πρόγραμμα για τη στήριξη των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων που πλήττονταν από την πανδημία. Έχουν, δε, γίνει 6.818 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών και έχουν δρομολογηθεί 2.500 μόνιμες θέσεις.

Οι μονάδες ψυχικής υγείας και οι λοιπές δομές ευθύνης σας είναι θωρακισμένες με τα ειλημμένα μέτρα; Διότι, σε περίπτωση κρούσματος, μπορούν να λειτουργήσουν ως εστίες υπερμετάδοσης…

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, έχουν παρθεί όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, τόσο για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας όσο και για τις υπόλοιπες δομές. Τα μέτρα αυτά επικαιροποιήθηκαν με αναλυτική εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 9/9/2020 και έχει ήδη διανεμηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Χάρη στην αυστηρή τήρηση από τους εργαζομένους των οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και του ΕΟΔΥ, οι δομές προστατεύτηκαν και θα συνεχίσουν να προστατεύονται προς όφελος των ασθενών και των οικογενειών τους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa