Πολιτική

Ζ. Κ. Γιουνκέρ: Αν δεν είχα παλέψει για την Ελλάδα η Ευρωζώνη θα είχε διαλυθεί

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γκουνκέρ δήλωσε ότι πάλεψε σκληρά για την σταθερότητα του Eurogroup και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, παρά τις επιθυμίες του γερμανού υπουργού οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, σε συνέντευξή του στο Politico.
Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Κομισιόν καλεί τον Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει να εύχεται και άλλες εξόδους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα, εκτιμά ότι δε πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

«Αν η Κομισιόν δεν είχε διασφαλίσει πως η Ελλάδα δεν θα αποβληθεί από την ευρωζώνη το 2015, τότε η ισορροπία δεν θα ήταν τόσο καλή», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τότε, πάλεψα σκληρά για τη σταθερότητα του Eurogroup, ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Αν δεν το είχα κάνει η ευρωζώνη θα είχε αποσυντεθεί», τόνισε ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι παρά την δύσκολη χρονιά, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διάθεση να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, περιλαμβανομένων του Brexit και του Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφερόμενος στην έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ δεν συμμερίζεται την ιδέα της πιθανής αντιστροφής της διαδικασίας για το Brexit, ενώ σχολιάζοντας τη στάση του ενοίκου του Λευκού Οίκου τόνισε πώς έχει ήδη «εξηγήσει» στον Ντόναλντ Τραμπ πως «πρέπει να σταματήσει να εύχεται άλλοι να αντιγράψουν τη Βρετανία», αποχωρώντας από την ΕΕ.

Αν η ΕΕ διαλύονταν, όπως έχει υποστηρίξει ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε «τα δυτικά Βαλκάνια θα έχαναν την Ευρωπαϊκή προοπτική», σημείωσε ο Γιουνκέρ.

«Δεν είμαι υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ σύντομα», είπε. «Αν όμως αφαιρέσεις την Ευρωπαϊκή προοπτική, τότε θα βιώσουμε πάλι αυτό που βιώσαμε την δεκαετία του 1990. Από αυτήν την άποψη, η σταθερότητα της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι προαπαιτούμενο για να μην υπάρξει πάλι πόλεμος στα Βαλκάνια. Ελπίζω να το κατάλαβε αυτό».

Για την Τουρκία, ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να σταματήσουν, στα χαρτιά τουλάχιστον –παρά τη γραμμή που ακολουθούν Ευρωκοινοβούλιο και Αυστρία, που έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις λόγω των επιχειρήσεων καταστολής κατά των αντιπάλων του προέδρου Ερντογάν.
«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, δεν μπορούμε απλά να την αφήσουμε να πέσει στη λήθη. Δεν είμαι υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που είναι απαίτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το γεγονός όμως είναι πως η Τουρκία απομακρύνεται από την αυτοεπιβληθείσα υποχρέωση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι η ΕΕ που εντάσσεται στην Τουρκία, αλλά η Τουρκία στην ΕΕ», τονίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER