Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

 Ηθική και αριστερή κυβέρνηση

Δεν γνωρίζω αν η αντιπαράθεση Κοτζιά -Καμμένου θα έχει σοβαρές πολιτικές παρενέργειες επί της ουσίας. Σίγουρα πάντως θα ακουστούν,όπως και έχουν ακουστεί μέχρι στιγμής, πρωτοφανείς κατηγορίες για κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια στη χρήση κονδυλίων, σκανδαλώδεις παρεμβάσεις εξωγενών παρεμβάσεων (π.χ. από τον αξιότιμο κύριο Σόρος), κατηγορίες που εντελώς πρωτότυπα εκτοξεύονται μεταξύ κορυφαίων στελεχών συνιστωσών της σημερινής κυβέρνησης.

Αν αυτό δεν αναδεικνύει παρακμή, δυσοσμία πιθανών σκανδάλων, τότε τι αναδεικνύει; Μήπως ηθικό πλεονέκτημα μιας δίχως αρχές Αριστεράς; Πολλοί ισχυρίζονται ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ευτέλισε ιδέες της Αριστεράς. Πριν απ’ όλα όμως ευτέλισε κάθε έννοια διαφάνειας και διέψευσε τον μύθο της αμόλυντης Αριστεράς. Αυτά έχουν οι «κακές παρέες» και τα ταχύρυθμα μαθήματα από τους μυημένους στα κόλπα από παλιά.Υπάρχει βέβαια και το «μέλι» που προκαλεί όταν βρίσκεσαι στην εξουσία και κανείς ας μην παριστάνει πια τον εξ ορισμού καθαρό και αδιάφθορο.

Ας δούμε μερικά εντελώς χαρακτηριστικά γεγονότα που δεν πιστεύω ότι κανείς έχει δικαίωμα να συγκαλύψει. Ανάμεσα σ’ αυτούς ανήκει ασφαλώς και η επόμενη κυβέρνηση, που πρέπει να τα διερευνήσει μέχρι τέλους.

Πρώτον: Μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο δύο κορυφαίοι υπουργοί «σφάζονται», αλληλοκατηγορούνται για τη χρήση των μυστικών κονδυλίων. Τη συζήτηση δεν ανοίγει η αντιπολίτευση, που σέβεται την αρχή ότι τα μυστικά κονδύλια χρειάζονται και πρέπει να είναι μυστικά και όχι ύλη για παραπολιτικά. Την ανοίγουν δύο υπουργοί. Δεν είναι όμως μόνο για τα μυστικά κονδύλια ο καβγάς, γιατί τα αναφερόμενα 50 εκατ. ευρώ του Σόρος δεν ανήκουν σ’ αυτά. Η αντιπαράθεση φτάνει στο σημείο ο τέως υπουργός Εξωτερικών να μιλάει για λερωμένα χέρια όσων πετάνε λάσπη!

Ωραία ατμόσφαιρα, αγγελικά πλασμένη ανάμεσα σ’ αυτούς που θα έφερναν την κάθαρση στην πολιτική ζωή. Να προσθέσουμε σ’ αυτό και τη συζήτηση για το τίμημα των F-15 και άλλα θαυμαστά, όπως την ιστορία με τους μεσολαβητές για τις συζητήσεις με τους Σαουδάραβες, θέματα ανοικτά και σημαντικά.

Δεύτερον: Σειρά στελεχών της ΕΡΤ παραιτούνται, με τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση και για σκανδαλώδεις συμβάσεις να διαδέχεται η μία την άλλη. Και σ’ αυτό το θέμα τη συζήτηση δεν την άνοιξε η αντιπολίτευση.Την κάνουν στελέχη της αριστερής κυβέρνησης που ξανάστησε ηρωικά την ΕΡΤ των 2.500 εργαζομένων, των συνδικαλιστών νταβατζήδων που είχαν το θράσος να στήσουν και μνημείο για τα θύματα και των 180 εκατ. ευρώ ετήσιας οικονομικής επιχορήγησης που τα πληρώνουμε εμείς. Φαίνεται ότι η μετατροπή της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης σε ΥΕΝΕΔ κοστίζει και κάτι παραπάνω και ότι η αδιαφάνεια τα σκεπάζει όλα, ενώ οι νεοφώτιστοι υπερασπιστές των ιδανικών μιας Αριστεράς που ανακάλυψαν τελευταίως δεν το κάνουν για την ψυχή της μάνας τους.

Τρίτον: Η Ελλάδα μπορεί να έχει γίνει διεθνές παράδειγμα προς αποφυγή για το κολαστήριο της Μόριας, όμως το τι έγινε με το 1,6 δισ. ευρώ των κονδυλίων από την ΕΕ το ψάχνουν, πέρα από εισαγγελείς, και διεθνείς οργανισμοί πια. Είναι βλέπετε πολλά τα λεφτά και μ’ αυτά δεν δικαιολογείται αυτό που συμβαίνει σήμερα.Πόσα πήραν οι ΜΚΟ; Ποιες ΜΚΟ τα πήραν; Τι κόστισαν οι υποδομές; Τι κονδύλια έχουν υπογράψει ο κ. Μουζάλας, ο κ. Καμμένος, αλλά και άλλοι όπως ο κ.Φλαμπουράρης, πρώτος συντονιστής για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, και πού πήγαν αυτά; Πόσοι διορισμοί, με τι διαδικασίες και με τι μισθούς, με τι κριτήρια έγιναν και τι ρόλο έπαιξαν διάφορες αντιρατσιστικές οργανώσεις και οι άφαντοι πια αλληλέγγυοι; Είναι πολλά τα ερωτήματα, περισσότερα δε τα λεφτά που κυκλοφόρησαν.

Αυτά είναι μόλις τρία παραδείγματα. Υπάρχουν δεκάδες άλλα. Πώς, για παράδειγμα, δόθηκαν περίπου 5 εκατ. ευρώ για την αγορά μιας ανύπαρκτης εταιρείας ενέργειας στα Σκόπια από τη χρεοκοπημένη ΔΕΗ κληρονομώντας και 25 εκατ. χρέη; Πού είναι η εισήγηση και η τεχνικοοικονομική μελέτη που την υποστήριζε; Πώς εξηγείται ότι η αρχική συμφωνία παράτασης της μίσθωσης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» υπολειπόταν περίπου 500 εκατ. ευρώ απ’ ό,τι την αποτίμησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ; Πώς πουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ένα πέμπτο του τιμήματος που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τίμημα που θεωρούσε σκανδαλώδες τότε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Υπάρχου και άλλα, πάρα πολλά παραδείγματα από τα οποία προκύπτουν δεκάδες ερωτήματα. Ένα είναι σίγουρο: Η σημερινή κυβέρνηση ελέγχεται για πολλά θέματα που αναδύουν κλίμα διαφθοράς, δυσοσμία. Ας μην παριστάνουν επομένως τους ιέρακες της εντιμότητας και της ηθικής. Ο χρόνος κυλάει, οι κυβερνήσεις συνηθίζεται να αλλάζουν στις δημοκρατίες και τότε θα ψαχτούν όλα. Πρέπει μάλλον να ψαχτούν όλα…

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa