Άμυνα - Διπλωματία Πολιτική

ΗΠΑ: Οι λομπίστες της Ελλάδας «τσαλάκωσαν» τον Ερντογάν!

Πτυχές του παρασκηνιακού «πολέμου» στην Ουάσιγκτον, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, έρχονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας, μετά την έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας του νομοσχεδίου για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελεί ισχυρό ράπισμα στον Ερντογάν για τις προκλητικές, παραβατικές κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αποκαλύπτεται, στο διαρκή πόλεμο του λόμπινγκ ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για την άσκηση επιρροής στην αμερικανική πολιτική, η ελληνική πλευρά κινήθηκε για μήνες αθόρυβα και μεθοδικά, τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας του νομοσχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και κατά την, ακόμη δυσκολότερη, διαδικασία της προώθησής του στο Κογκρέσο. Aυτή ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά μετά τη σημερινή έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας θεωρείται αρκετά προωθημένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η έγκυρη ενημερωτική ιστοσελίδα για θέματα της Μέσης Ανατολής, al-monitor, για το νομοσχέδιο που θέτει την Τουρκία στο περιθώριο της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου εργάσθηκε, για λογαριασμό της Αθήνας, η γνωστή νομική εταιρεία DLA Piper. Εκπρόσωποι της DLA Piper είχαν συναντήσεις και επικοινωνίες με πολλά μέλη του Κογκρέσου και στενούς τους συνεργάτες, κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της αρχικής παρουσίασης του νομοσχεδίου από το γερουσιαστή Μενέντεζ, ο οποίος επισκέφθηκε και την Αθήνα, τον Απρίλιο.

Συναντήσεις έγιναν και με τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή από την Φλόριντα, Γκας Μπιλικάρης, δύο φορές μέσα στον Νοέμβριο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν βουλευτές και γερουσιαστές. Ο Μπιλικάρης ήταν ο βουλευτής που εισήγαγε το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από κοινού με το βουλευτή Ντέιβιντ Σίσιλιν, με τον οποίο εκπρόσωποι της DLA Piper συναντήθηκαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2018. Ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, που εισήγαγε το νομοσχέδιο στην Γερουσία μαζί με τον Μπομπ Μενέντεζ, είχε συνάντηση με στελέχη της DLA Piper, τον Ιανουάριο.

Εκπρόσωποι της νομικής εταιρείας είχαν επίσης επαφές με στελέχη των γραφείων βουλευτών και γερουσιαστών, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής Γκάρι Πίτερς και η βουλευτής Ντάινα Τίτους, που έθεσαν τις υπογραφές του στο νομοσχέδιο.

Όπως έχει αποκαλύψει από τον περασμένο Οκτώβριο η εξειδικευμένη ιστοσελίδα για δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία O’Dwyer’s, η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε την DLA Piper, με μηνιαία αμοιβή 75.000 δολαρίων, για την προώθηση των κοινών συμφερόντων με τις ΗΠΑ στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας.

Ο Ιγνάσιο Σάντζες, συμπρόεδρος της DLA Piper για κυβερνητικές πρακτικές, ήταν ο επικεφαλής της πενταμελούς ομάδας που ανέλαβε το λόμπινγκ για την Ελλάδα. Στην ομάδα μετείχε ο στρατηγικός σύμβουλος της DLA, Τομ Κορολόγος, Ρεπουμπλικανός με καλές διασυνδέσεις, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Βέλγιο (2004-2007).

Ο κ. Κορολόγος, έχει δώσει το «παρών» σε κάθε Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών από το 1972, έχει διατελέσει διευθυντής σχέσεων με το Κογκρέσο για την ομάδα μετάβασης στην εξουσία του Ρόναλντ Ρίγκαν και σύμβουλος του Μπομπ Ντόουλ, υποψήφιου για την Προεδρία, καθώς και της ομάδας μετάβασης των Μπους -Τσένεϊ. Ήταν μεταξύ των συμβούλων του Ρίγκαν, που έκαναν λόμπι για να γιορτάζεται η Ημέρα Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο, μία παράδοση που συνεχίζεται από το 1986. Νωρίτερα στην καριέρα του, ήταν δημοσιογράφος των «The New York Herald Tribune», «The Long Island Press», «The Salt Lake Tribune» και «Associated Press».

Το νομοσχέδιο
Υπενθυμίζεται ότι με την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρόντων μελών της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας άνοιξε ο δρόμος για την κατάθεση του «East Med Act» στην ολομέλεια του Σώματος.

Ειδικότερα, το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως ονομάζεται επίσημα, συζητήθηκε την Τρίτη στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, όπου εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς μόνο οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές Τζεφ Μέρκλεϊ και Εντ Μάρκι δεν το υπερψήφισαν. Οι αντιρρήσεις, όμως, των συγκεκριμένων γερουσιαστών δεν σχετίζονται τόσο με το γεωπολιτικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου όσο με το ενεργειακό σκέλος του, καθώς και οι δύο στηρίζουν την «Νέα Πράσινη Συμφωνία» και έχουν εκφράσει επανειλημμένα παρόμοιες οικολογικές ευαισθησίες.

Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιχειρεί να αναμορφώσει την γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου τοποθετώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον. Ανάμεσα στις πολλές προβλέψεις του περιλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.

Την ίδια στιγμή η πορεία του νομοσχεδίου έχει δρομολογηθεί και στην αμερικανική βουλή με διακομματική στήριξη, καθώς οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς έχουν ήδη καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa