Παρασκηνιακά Πολιτική

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στον πρωθυπουργό της Λιβύης: Ακυρώστε το μνημόνιο με την Τουρκία!

Σαφές μήνυμα ότι θα πρέπει να ακυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Γεωγραφία είναι αυτή που καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων μας και όχι οι γραμμές που τραβάνε κάποιοι στο χάρτη».

Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε πως «ταξίδεψα για πρώτη φορά στη Λιβύη για να αναδείξω την επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη, ως ορόσημο της επανεκκίνησης των διμερών σχέσεων. Για να μεταφέρω τη στηριξή μας στις προσπάθειες για πρόοδο. Θα σταθούμε δίπλα σας στο δρόμο προς αξιόπιστες εκλογές, μακριά από ξένα στρατεύματα. Είναι καιρός να μείνουν πίσω μας όσα δοκίμασαν τις σχέσεις μας. Μετά την πρεσβεία στην Τρίπολη, θα ακολουθήσει το προξενείο στη Βεγγάζη. Η συνεργασία μπορεί να επιταχυνθεί. (…) Η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Λιβύη, ποτέ δεν διακόπηκε. Και σήμερα που η κατάσταση σταθεροποιείται, αναζωπυρώνεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον». «Υπάρχουν και άλλα πεδία όπως ο τουρισμός που εκεί μπορούμε να κάνουμε πολλά. Να αποκατασταθεί και η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας. Όπως βέβαια παραδοσιακός μας δεσμός είναι αυτός της άμυνας και της ασφάλειας. Περισσότεροι από 280 λίβυοι αξιωματικοί αποφοίτησαν από σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, τις τελευταίες δεκαετίες. Και εδώ η συνεργασία μας έχει βαθιές ρίζες. Θεμέλιο για τις σχέσεις μας πρέπει να είναι η τήρηση των αρχών της διεθνούς νομιμότητα. (…) Προϋπόθεση είναι η αποχώρηση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων. Και η ακύρωση παράνομων εγγράφων που παρουσιάζονται ως δήθεν διεθνείς συμφωνίες, που δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

«Οι φίλοι της Λιβύης είναι δίπλα της και όχι μακριά της», ανέφερε με νόημα ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η Γεωγραφία είναι που καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων μας και όχι οι γραμμές που τραβάνε κάποιοι στο χάρτη».

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, πρώτα από όλα η οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βελτιώνει τις σχέσεις μας. Ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, για να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών. Η Λιβύη θέλει να έχει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής. Οι συμφωνίες που ψάχνει η Λιβύη είναι για τα συμφέροντά της. Εμείς φροντίζουμε τα συμφέροντα της χώρα μας, του λαού μας».

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με μία σημαντική γειτονική χώρα. Ο πρωθυπουργός θα θέσει όλες τις ελληνικές θέσεις όπως κάνει πάντα στους συνομιλητές του», υπογράμμισε απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα στη διάρκεια του briefing η Αριστοτελία Πελώνη υπονοώντας πως το ζήτημα αυτό θα τεθεί.

Ανάλογη αναφορά έκανε εξάλλου και στη διάρκεια της εισαγωγικής της τοποθέτησης όπως τόνισε: «Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa