Κόσμος

Η Αγία Σοφιά γεμάτη Μουσουλμάνους: Εικόνες από την προσευχή για το Μπαϊράμι (video)

Στην Αγία Σοφία έσπευσαν χιλιάδες Μουσουλμάνοι προκειμένου να συμμετάσχουν στην ομαδική προσευχή με επικεφαλής τον Αλί Ερμπάς, τον ανώτατο ιμάμη της χώρας.

Φέτος είναι η πρώτη χρονιά, μετά την απόφαση του “Σουλτάνου” Ερντογάν, να μετατραπεί το μουσείο της Αγίας Σοοφίας σε τζαμί, εορτάζεται το Μπαϊράμι.

Ο Ερμπάς έδωσε το στίγμα για την προσευχή, κρατώντας ένα σπαθί στο χέρι του, σύμβολο της κατάκτησης, τιμώντας τη μουσουλμανική παράδοση.

Στο μήνυμα του ο Ιμάμης, ανέφερε: «Αυτές οι γιορτές γίνονται σε εξαιρετικές στιγμές και μας καθορίζουν, ενώνουν τις καρδιές μας και ενισχύουν την αδελφότητά μας».  Μάλιστα, ο ίδιος έκανε ειδική προσευχή για τους Παλαιστίνιους που «δέχονται σφοδρή επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις».

«Η απόπειρα του Ισραήλ, που δεν εγκαταλείπει την επιθετική του στάση ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, να καταλάβει την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ φέρνει μεγάλη θλίψη και πόνο σε όλους τους πιστούς», πρόσθεσε ο Ερμπάς.

«Οι αθώοι Παλαιστίνιοι αδελφοί και αδελφές μας εκδιώκονται βίαια από τα σπίτια τους και υφίστανται σφαγές», υπογράμμισε επίσης.

Στον περίβολο της Αγίας Σοφίας συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν.

Παρών στην πρώτη προσευχή των μουσουλμάνων ήταν και ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ.

Όπως είναι γνωστό η Αγία Σοφία λειτούργησε ως εκκλησία για 916 χρόνια και 86 χρόνια ως μουσείο. Από το 1453 έως 1934 υπήρξε τζαμί, μια κατάσταση στην οποία προκλητικά επανήλθε πέρυσι με απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER