Άρθρα

Η αγορά ζητά τα αυτονόητα

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, υπάρχει μια ισχυρή και αποτελεσματική διοίκηση, σε κεντρικό, σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, η οποία εξασφαλίζει τη συνέχεια του κράτους και την υλοποίηση βασικών εθνικών πολιτικών, προς όφελος της ανάπτυξης και της κοινωνίας, ανεξάρτητα από την εναλλαγή κυβερνήσεων.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν συγκαταλέγεται, ακόμη τουλάχιστον, σε αυτές τις χώρες. Είναι, ωστόσο, αλήθεια ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν στην πατρίδα μας υπαγορεύθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους από τους εταίρους και δανειστές της, στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων και λιγότερο από τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων που κυβέρνησαν.

Σε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, στα οποία η αγορά αντιμετώπισε πρωτόγνωρα προβλήματα, η Επιμελητηριακή Κοινότητα επιδίωξε να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις κυβερνήσεις, προτείνοντας συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στόχος των Επιμελητηρίων ήταν και παραμένει να πείσουν για τα αυτονόητα: για την ανάγκη μείωση της φορολογίας και εξορθολογισμού του ασφαλιστικού μας συστήματος, για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για μια σειρά από άλλα θέματα, που μπορεί να μην είναι «ηχηρά», αλλά αποτελούν τεράστια εμπόδια στο επιχειρείν.

Μεταξύ αυτών είναι οι απαράδεκτοι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης, οι θύλακες διαφθοράς στο Δημόσιο, αλλά και η γραφειοκρατία, η οποία, παρ’ όλο που υπήρξαν ορισμένα θετικά βήματα, εξακολουθεί να καθηλώνει την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Κάποιες από τις προτάσεις εισακούστηκαν, οι περισσότερες όμως όχι. Τώρα, που η Ελλάδα έχει ανακτήσει, τόσο την κυριότητα της οικονομικής της πολιτικής όσο και την ευθύνη της προσπάθειας για την επόμενη ημέρα, είναι η ώρα να γίνουν αποφασιστικά βήματα, για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Αυτό που ζητά η επιχειρηματική κοινότητα είναι κυρίως πολιτική σταθερότητα, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να υλοποιηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Η νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουλίου, έχει μια λαμπρή ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι πραγματικός σύμμαχος της επιχειρηματικής τάξης στην Ελλάδα. Μιας κοινότητας που κατά 99% αποτελείται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και λειτουργεί ως κορμός της εθνικής οικονομίας, της απασχόλησης, της ελληνικής κοινωνίας.

Για τα Επιμελητήρια της χώρας, καμία κυβέρνηση δεν είναι αντίπαλος. Αντίθετα, υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει διάθεση για διάλογο με όλους, στη βάση εποικοδομητικών και τεκμηριωμένων προτάσεων. Την ίδια αντιμετώπιση οφείλουν να δείχνουν και οι κυβερνήσεις απέναντι στους θεσμοθετημένους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, των παραγωγικών τάξεων και της ελληνικής κοινωνίας, ώστε να καταφέρουμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα μπροστά.

του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Πρόεδρος ΚΕΕΕ και ΕΒΕΑ

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa