Κόσμος

Η αντίδραση του νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ για την Αγία Σοφία

Με δήλωσή του στο BBC ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006 Τούρκος συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ καυτηρίασε την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας του να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

«Το να μετατρέψουμε την Αγιά Σοφιά σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος», τόνισε στη λιτή του δήλωση ο Ορχάν Παμούκ στην ανταποκρίτρια του BBC, Orla Guerin.

Λέει ακόμη ο διάσημος συγγραφέας ότι οι Τούρκοι είναι περήφανοι που είναι ένα κοσμικό μουσουλμανικό κράτος, όμως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αφαιρεί αυτή την περηφάνια. Εκατομμύρια “κοσμικών” Τούρκων σαν εμένα κλαίνε, αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται γιατί δεν έχουμε αρκετή ελευθερία λόγου και δημοκρατία”!

Ο Ορχάν Παμούκ (Ferit Orhan Pamuk, Κωνσταντινούπολη, 7 Ιουνίου 1952) όπως αναφέρει η βικιπαιδεία, είναι Τούρκος επιφανής μυθιστοριογράφος της μεταμοντέρνας λογοτεχνίας. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα του, αλλά έχει επίσης κερδίσει και ένα αυξανόμενο αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως. Ως ένας από τους πλέον διακεκριμένους Ευρωπαίους μυθιστοριογράφους, το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Έχει επίσης τιμηθεί με μείζονα εγχώρια και διεθνή λογοτεχνικά βραβεία. Στις 12 Οκτωβρίου 2006 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τα βιβλία του έχουν εκδοθεί σε πάνω από 11 εκατομμύρια αντίτυπα.

Ο Παμούκ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε μία ευκατάστατη οικογένεια με πατέρα μηχανικό. Μαθήτευσε στην Ροβέρτειο Σχολή της Πόλης. Έπειτα παρακολούθησε ένα αρχιτεκτονικό πρόγραμμα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, (σπούδασε τρία χρόνια αρχιτεκτονική) γιατί προοριζόταν για μηχανικός ή αρχιτέκτονας. Μετά από τρία χρόνια όμως εγκατέλειψε τις σπουδές του και έγινε συγγραφέας. Αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης το 1977. Μετά από τρία χρόνια πήγε στις ΗΠΑ, παρέμεινε εκεί από το 1985 ως το 1988, έδωσε διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και εργάστηκε ως ερευνητής πριν επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa