Άρθρα Λουκάς Γεωργιάδης

Η αξιοποίηση του θετικού momentum της επόμενης μέρας

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν κατρακυλήσει σε ιστορικό χαμηλό και το Χρηματιστήριο Αθηνών ανεβαίνει συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα, προεξοφλώντας αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και άμεση προώθηση όλων των ανοικτών ζητημάτων που αφήνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Μια κυβέρνηση που έχει υπογράψει τα πάντα και προσδοκά να βάλει τρικλοποδιές στους επόμενους, οι οποίοι θα εφαρμόσουν τις εκκρεμείς αποφάσεις των Τσίπρα – Καμμένου.

Η επόμενη κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα βρει μπροστά της «νάρκες» και ταυτόχρονα θα έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις αυτών που βολεύονταν ή βολεύτηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, αποτελώντας τους θιασώτες του χυδαίου κρατισμού, ο οποίος μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Η ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και η καθαρή εντολή για διακυβέρνηση της χώρας έως το 2023 αποτελούν για τους επενδυτές το… αυτονόητο σενάριο της επόμενης μέρας. Ακόμη και αν η ΝΔ αποτύχει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, είναι δεδομένο ότι οι ξένοι δεν θα αφήσουν τη διακυβέρνηση της χώρας να κρέμεται από μια… κλωστή. Θα πιέσουν με τον τρόπο τους ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση με ξεκάθαρο ορίζοντα. Γιατί πολύ απλά, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κάτι διαφορετικό.

Η νέα κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, δεν θα έχει την πολυτέλεια της σπατάλης του χρόνου. Οι υπουργοί πρέπει να είναι αποφασισμένοι να δουλεύουν μέρα και νύχτα, προκειμένου να δρομολογήσουν την άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων. Μόνο έτσι θα έχει νόημα η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος που καταγράφεται την τελευταία περίοδο και φυσικά δεν σχετίζεται με τα αποτελέσματα της απερχόμενης κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά με την έλευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει ένα σαφές πρόγραμμα που δεν θα επιδέχεται αμφισβήτησης ως προς την υλοποίησή του από την πλευρά των δανειστών, αλλά ούτε θα μπορούν μεμονωμένες ομάδες να στέκονται εμπόδιο στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Το μεγάλο στοίχημα συνίσταται στο χτύπημα του κρατισμού, ώστε να εξαλειφθούν κατά το δυνατόν ο παρασιτισμός, η αδιαφάνεια και η στασιμότητα. Το μήνυμα πρέπει να είναι σαφές και συντριπτικό προς οποιονδήποτε διανοηθεί να ανακόψει την πορεία επανεκκίνησης της οικονομίας και την επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα.

Η τραγική εικόνα που αφήνει πίσω της η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θέλει άμεσες και καταλυτικές αποφάσεις. Οι κυβερνητικοί τύποι φεύγουν έχοντας ναρκοθετήσει το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας, βάζοντας «τρικλοποδιές» στην επόμενη κυβέρνηση. Το momentum που έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να χαλάσει. Η κυβέρνηση της… 8ης Ιουλίου πρέπει να λειτουργήσει ως επιταχυντής θετικών εξελίξεων σε όλα τα επίπεδα. Δύσκολο το έργο, αλλά όλα πρέπει να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα. Τόσο γρήγορα, που δεν μπορεί να φανταστεί ο μέσος νους…

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa