Οικονομία

Η Ασία απέναντι στα αιολικά της Ε.Ε.

Εδώ και μερικά χρόνια αναπτύσσεται η τεχνολογία αιολικών πάρκων στη θάλασσα, τα οποία όμως δεν επιπλέουν, αλλά είναι τοποθετημένα με βάσεις στον βυθό. Η απόδοσή τους είναι μεγάλη. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Ελλάδα, η πλειονότητα των θαλασσών είναι απλώς πολύ βαθιές για να εγκατασταθούν τέτοιες εγκαταστάσεις. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ενός πλωτού συστήματος είναι ότι επιτρέπει σε περιοχές και χώρες (όπως η Ιαπωνία, οι δυτικές ΗΠΑ και η Μεσόγειος), όπου το βάθος της θάλασσας αυξάνεται απότομα, να αξιοποιήσουν την αιολική τεχνολογία.

Επιπλέον, οι συνθήκες του ανέμου είναι ακόμα καλύτερες στα ανοιχτά, και τα πλωτά πάρκα μάς προσφέρουν αρκετά μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με την τοποθέτηση, ώστε να αποφύγουμε συγκρούσεις με το τοπίο, την αισθητική, τον τουρισμό και τα οικοσυστήματα πανίδας.

Οι χώρες που πρωτοπορούν στα αιολικά (όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία), σημειώνει η μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς, έχουν δημιουργήσει έναν εύρωστο, καθετοποιημένο βιομηχανικό κλάδο, με κύρια χαρακτηριστικά τα υψηλό τεχνολογικό επίπεδο, τις μεγάλες δαπάνες έρευνας – ανάπτυξης, τις μεγάλες επενδύσεις στην παραγωγή εξοπλισμού και, κυρίως, τη διάχυση των επιπτώσεων από τη θεαματική ανάπτυξη του κλάδου στο σύνολο σχεδόν της βιομηχανίας τους. Οι υπόλοιπες χώρες που εισέρχονται δυναμικά στον κλάδο (Κίνα, ΗΠΑ κ.λπ.) αυξάνουν τη διείσδυση της αιολικής ενέργειας, με βασικό σκοπό την ενίσχυση της βιομηχανίας τους και τη δημιουργία εταιριών ικανών να πρωταγωνιστήσουν στις μελλοντικές εξελίξεις. Ακόμα και χώρες με μικρότερες δυνατότητες (Ινδία, Πορτογαλία κ.λπ.) εισέρχονται με μεγάλες φιλοδοξίες και αξιώσεις, δημιουργώντας αξιόλογες ερευνητικές και βιομηχανικές υποδομές. Καλούνται δε να αντιμετωπίσουν τις αγορές της Ασίας, που μπορούν να παράγουν και να εξάγουν τεχνολογία φθηνότερα.

 Του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa