Κόσμος

Η Βουλγαρία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. με ατζέντα για τα Βαλκάνια

Με ατζέντα για τα Βαλκάνια, τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και το προσφυγικό αναλαμβάνει σήμερα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Βουλγαρία.

«Η Βουλγαρία θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία σε μία χρονική στιγμή κλειδί για την Ενωση… Το σύνθημα “Η ισχύς πηγάζει από την ένωση” ας μάς οδηγεί», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup, το 62% των Βουλγάρων πολιτών έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η ατζέντα
Η Βουλγαρία ενισχύεται ήδη με ευρωπαϊκά κονδύλια, επιμένει στην πολιτική της σύγκλισης παρά τη μείωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού μετά το 2020 στο πλαίσιο του Brexit, τάσσεται υπέρ της τήρησης της συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα για τη μετανάστευση και τη βελτίωση των σχέσεων των δύο πλευρών και φυσικά επιθυμεί να ενταχθεί στη ζώνη του Σένγκεν. Αναμένεται δε να εργασθεί για την απεμπλοκή της μεταρρύθμισης της συνθήκης του Δουβλίνου, που «αναθέτει» στην χώρα εισόδου την φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών και επιμένει στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.

Η προεδρία της Βουλγαρίας συμπίπτει με την έναρξη της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο που αφορούν την περίοδο μετάβασης μετά το Brexit και το πλαίσιο των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.
Η Σόφια έχει την πρόθεση να χρησιμοποιήσει επίσης την γνώση της βαλκανικά ζητηματα και να συμβάλει στον καθορισμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής για συνδρομή στις χώρες που προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία.

Ενώ, τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία, για πρώτη φορά εδώ και δεκαπέντε χρόνια, σύνοδος κορυφής Ε.Ε. – Βαλκανίων. Όπως σημείωσε ο Μπορίσοφ, «ένας εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων είναι αναγκαίος για την πρόληψη μίας βαλκανοποίησης της Ευρώπης».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa