Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Η Δήμαρχος Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου στο «Π»: Οι απώλειες που θα υποστεί ο τουρισμός μας είναι τεράστιες

«Η τοπική οικονομία θα περάσει μέσα στο 2020 τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ποτέ, η οποία δεν συγκρίνεται ούτε με την εποχή των μνημονίων, γιατί τότε ο τουρισμός λειτουργούσε», τόνισε, μιλώντας στο «Π», η δήμαρχος Κερκυραίων Μερόπη Υδραίου, περιγράφοντας με τα πλέον γλαφυρό τρόπο τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Κέρκυρα είναι αναμφισβήτητα ένας τουριστικός προορισμός. Σας προβληματίζει το «restart» στον τουρισμό, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού; Θεωρείτε ότι είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και ασφαλείς;

Η Κέρκυρα αποτελεί δικαίως έναν άκρως δημοφιλή τουριστικό προορισμό, λόγω ουσιαστικών στοιχείων που συνθέτουν την υπόθεση φιλοξενία, διακοπές και εμπειρία ζωής για τους επισκέπτες μας. Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο, απαράμμιλης ομορφιάς, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες ακόμη και των πιο απαιτητικών. Αυτό δεν έχει αλλάξει, παρά την πανδημία του κορονοϊού. Φέτος οι επισκέπτες μας απολαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο τον τόπο μας, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια άλλη όψη της Κέρκυρας βλέποντας από κοντά την καθημερινότητα των κατοίκων. Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία μας για την έλευση των τουριστών, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και έχουν ληφθεί, επίσης, πολλές πρωτοβουλίες, και από πλευράς Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, για τη στήριξη του Νοσοκομείου Κέρκυρας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κατάλληλο για την αντιμετώπιση των όποιων αναγκών προκύψουν. Παράλληλα, οι κερκυραϊκές επιχειρήσεις παντός είδους διατηρούν σε υψηλότατο βαθμό την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για ένα τόπο όπως η Κέρκυρα, ο τουρισμός αποτελεί πηγή πλούτου και απασχόλησης. Η τοπική οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και η επανεκκίνησή του ήταν μονόδρομος. Το υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν εφαρμόσει πρωτόκολλα και στις πύλες εισόδου, Λιμάνι-Αεροδρόμιο, ενώ και εμείς ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε τις απολυμάνσεις και τους καθαρισμούς σε κοινόχρηστους χώρους και ό,τι άλλο απαιτείται από το υγειονομικό πλαίσιο. Πιστεύω ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων ασφαλείας και με την παράλληλη συναίσθηση της ατομικής ευθύνης δεν θα υπάρξουν προβλήματα και οι επισκέπτες μας θα χαρούν στο έπακρο τις διακοπές τους στην Κέρκυρα.

Χρειάζεται η Αυτοδιοίκηση περαιτέρω στήριξη για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, κυρίως τις οικονομικές, από την πανδημία του κορονοϊού;

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού είναι μεγάλες για την κάθε ελληνική οικογένεια και εκτιμώ ότι θα γίνουν ακόμη πιο αισθητές το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι αναπόφευκτο ανάλογες να είναι οι συνέπειες και για τον δήμο μας, καθώς και τα έσοδά του γενικά βαίνουν μειούμενα αλλά και ειδικά είναι μειωμένη η οικονομική του δυνατότητα από την εφαρμογή ευρείας κοινωνικής πολιτικής, που εφαρμόζει για τη στήριξη των πληγέντων από την πανδημία. Σαφώς ο Δήμος της Κέρκυρας, αλλά και γενικότερα η Αυτοδιοίκηση, χρειάζεται στήριξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών καθώς, ειδικά στην Κέρκυρα, ο τουρισμός, οι εργαζόμενοι στον κλάδο αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή και την οικονομία του τόπου.

Το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», με χρηματοδότηση 2,5 δισ. ευρώ, αποτελεί ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για να «τρέξουν» έργα στους δήμους, να δημιουργηθούν υποδομές και υπηρεσίες που χάθηκαν στο παρελθόν και εμείς έχουμε σχεδιασμό και στρατηγική γι’ αυτό το πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως άμεσες ανάγκες στους δήμους που γίνονται πιο πιεστικές λόγω της αναπόφευκτης μείωσης των εσόδων τους, που οφείλεται στην ύφεση. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να δανειοδοτηθούν εκτάκτως από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στις κοινωνικές μας υπηρεσίες, με την ανάλογη χρηματοδότηση από πόρους του προγράμματος SURE, να στηρίξουμε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Η στήριξη αυτή περιλαμβάνεται σε ένα πλαίσιο αιτημάτων, τα οποία έχω θέσει και μέσα από τη θέση μου στο ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Θεωρείτε πως η Κέρκυρα θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα, ιδιαίτερα στο κομμάτι του τουρισμού; Αυτό θα «φρενάρει» την ανάπτυξη του νησιού; Ποια είναι τα πρώτα δείγματα;

Η Κέρκυρα, όπως και άλλοι μεγάλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου, έχει ήδη δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αυτό είναι γνωστό. Το στοίχημα για τη φετινή χρονιά είναι να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις και να γίνει επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης ομαλά και με ασφάλεια. Πιστεύω ότι σε έναν βαθμό και στην Κέρκυρα αυτό θα καταστεί εφικτό. Δεν τρέφει όμως κανείς αυταπάτες. Έχω μάθει να μιλάω με τη γλώσσα της αλήθειας. Οι απώλειες που θα υποστεί ο τουρισμός μας είναι τεράστιες, ήδη έχει χαθεί ολοκληρωτικά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και η προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι του τουρισμού στο νησί είναι να κερδίσουμε ό,τι μπορούμε. Η τοπική οικονομία θα περάσει μέσα στο 2020 τη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ποτέ, η οποία δεν συγκρίνεται ούτε με την εποχή των μνημονίων, γιατί τότε ο τουρισμός λειτουργούσε. Περιμένουμε όλοι να δρομολογηθούν οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που μαζί με το νέο ΕΣΠΑ αθροίζουν 50 δισ. ευρώ. Ο δήμος αμέσως μετά θα αναλάβει πρωτοβουλία για να διαμορφωθεί και να κατατεθεί προς την κυβέρνηση η πρόταση της Κέρκυρας για την αξιοποίηση αυτών των πόρων. Μια πρόταση που θα συνιστά ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο για τον δήμο μας, θα έχει ως σημείο αναφοράς τομείς και δράσεις που μπορούν να συνδεθούν με χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Για να περάσουμε και στα της Αυτοδιοίκησης και του δήμου σας. Ποια είναι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ποια βρίσκονται στον σχεδιασμό σας;

Στο διάστημα των 10 μηνών που βρισκόμαστε στο τιμόνι του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, έχουμε προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στο κτίσιμο του νέου δήμου. Ακολουθούμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο και δουλεύουμε πλέον σε υψηλές ταχύτητες, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε σύντομα πρωτοποριακές υπηρεσίες στους δημότες και στους επισκέπτες μας. Στα έργα και στη βελτίωση του οδικού δικτύου, στον έλεγχο των οικονομικών και στην προώθηση ενεργειών εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, στη στήριξη των ευπαθών ομάδων και των ΑμεΑ, στην αποκατάσταση χρόνιων προβλημάτων σε επίπεδο υποδομών, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας, στην ενίσχυση και ανάδειξη του πολιτιστικού και πολιτισμικού μας πλούτου. Παράλληλα, προχωρούμε σε αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής στο σύνολο των υπηρεσιών του δήμου και προωθούμε με γοργούς ρυθμούς τη μετάβαση του δήμου μας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιακή εποχή. Σε όλο τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας υλοποιούνται έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, η Κέρκυρα επέστρεψε ήδη στον χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης με την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών και τη δημιουργία Σχολής Τουριστικών Σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Διαχείριση απορριμμάτων. Ένα μείζον ζήτημα για όλη την Ελλάδα. Ποια είναι η δική σας θέση ως δημάρχου Κέρκυρας; Ποιες κινήσεις γίνονται ή πρέπει να γίνουν;

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μείζον σε πανελλαδικό επίπεδο. Η χώρα μας ακολουθεί έναν πανευρωπαϊκό σχεδιασμό, ο οποίος όμως δεν υλοποιήθηκε επαρκώς τα προηγούμενα χρόνια. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας έχουμε κάνει άλματα, πιστέψτε με, τους τελευταίους μήνες. Η Κέρκυρα πλέον δεν θα ξαναζήσει τον εφιάλτη των σκουπιδιών, πετύχαμε, με τη βοήθεια και την αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης, την προσωρινή μεταφορά των απορριμμάτων εκτός του νησιού. Κάποιοι μας έλεγαν ότι αυτό δεν γίνεται, εμείς όμως αποδείξαμε ότι μπορεί να γίνει και έγινε. Παράλληλα, «τρέξαμε» γοργά τις διαδικασίες για την κατασκευή εργοστάσιου ολοκληρωμένης διαχείρισης, που θα αντιμετωπίσει οριστικά το πρόβλημα. Από την πρώτη ημέρα, το βάρος των προσπαθειών μας εστίασε στην ανακύκλωση, με προγράμματα που εφαρμόζονται σε σχολεία, καθώς και με θεματικές δράσεις για διαφορετικά υλικά (μπαταρίες, λαμπτήρες, τόνερ, μελανοδοχεία, στρώματα, αποτσίγαρα κ.λπ.). Η διαλογή στην πηγή και η ορθολογική και σωστή διαχείριση των απορριμμάτων είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα μας.

Προσφάτως, με αφορμή δηλώσεις τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού, αναφερθήκατε στη στασιμότητα που υπήρξε από την προηγούμενη κυβέρνηση σε μια σειρά ζητημάτων. Ποια είναι αυτά τα ζητήματα; Ποιες κινήσεις έχουν γίνει ώστε να επιλυθούν;

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ένα θέμα που ταλανίζει το νησί της Κέρκυρας για χρόνια και ως πρόβλημα κορυφώθηκε την προηγούμενη πενταετία. Σαφώς για το πρόβλημα υπάρχουν ευθύνες, κυρίως τοπικές, και αυτές είναι διαχρονικές. Θεωρώ άδικες, άστοχες και κυρίως σκόπιμες πολιτικά τις δηλώσεις του τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι ο δήμαρχος είναι πέρα και πάνω από κόμματα, οφείλει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Γι’ αυτό επισήμανα στον κ. Τσίπρα ότι ήταν λάθος η άρνηση της κυβέρνησής του να απαγορεύσει τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας, από τη στιγμή που δεν υπήρχε άλλη λύση! Είπα την αλήθεια, και αυτό που πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Κέρκυρας, ακόμα και των ανθρώπων που ψήφισαν τον κ. Τσίπρα.

Όπως όλοι οι αιρετοί, έχω και έχω συγκεκριμένες πολιτικές καταβολές, από τις οποίες όμως δεν καθοδηγούμαι στην άσκηση των καθηκόντων μου. Για μένα έρχεται πρώτα η Κέρκυρα, αφού με εμπιστεύτηκε μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών που ανήκουν σε όλο το πολιτικό φάσμα. Και δεν διστάζω να είμαι διεκδικητική, επίμονη και μαχητική και να μιλάω με τόλμη και αλήθεια απέναντι και στους νυν κυβερνητικούς παράγοντες, και στον ίδιο τον πρωθυπουργό ακόμα, για να προασπίσω τα συμφέροντα των δημοτών και του τόπου μου.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας στο τέλος αυτής της δημοτικής θητείας;

Η εικόνα του δήμου μας έχει ήδη αισθητά αλλάξει. Ακολουθούμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο και δουλεύουμε πλέον σε υψηλές ταχύτητες, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε σύντομα πρωτοποριακές υπηρεσίες στους δημότες και στους επισκέπτες μας. Θέλουμε η Κέρκυρα να είναι καθαρή, πιο όμορφη, με ανθρώπινους ρυθμούς και φιλική στον επισκέπτη. Κυρίως όμως να είναι ένας «έξυπνος δήμος» που θα παρέχει ψηφιακές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες στους πολίτες του. Άλλωστε ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εντάχθηκε στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Πρόκληση των 100 Ευφυών Πόλεων», που αφορά τη μετάβαση των ενταγμένων πόλεων στην ψηφιακή εποχή.

Η λειτουργία του νέου δήμου είναι μια δύσκολη υπόθεση, χρειάζεται σχέδιο και αποφασιστικότητα και εμείς έχουμε τη διάθεση για να ανεβάσουμε την Κέρκυρα στη θέση που της αρμόζει.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa