Συνεντεύξεις

Η δικηγόρος Έβελυν Παρασκευοπούλου στο «Π»: Η Νομική έχει πολλές προκλήσεις καθημερινά

Είναι νέα, ωραία και μάχιμη δικηγόρος. Ο λόγος για την Έβελυν Παρασκευοπούλου, τη δυναμική δικηγόρο με τις διεθνείς διασυνδέσεις στη Μ. Βρετανία, όπου σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μας μιλάει για τη γνωριμία της με την Τερέζα Μέι, τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά και για και τις προκλήσεις της Νομικής.

Έχετε την τύχη να συνεργάζεστε με ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας, με μακρόχρονη πορεία. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Το δικηγορικό γραφείο μας δραστηριοποιείται στον νομικό χώρο από το 1975, στην Αθήνα. Ο πατέρας μου ξεκίνησε δυναμικά τη Νομική σε νεαρή ηλικία και κατάφερε να αναλάβει και να φέρει εις πέρας υποθέσεις που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο, αλλά και υποθέσεις οι οποίες έγιναν λιγότερο γνωστές συγκινώντας όμως εμάς, διότι ως συνήγοροι υπεράσπισης κατανοούμε και μοιραζόμαστε τον πόνο των ανθρώπων που υπερασπιζόμαστε. Στη δική μου μνήμη χαραγμένες, παρόλο που ήμουν πολύ μικρή, έχουν μείνει η υπόθεση «Μαρσελίνο», που αφορούσε την απαγωγή και τη δολοφονία ενός εφήβου, και αυτή της «17 Νοέμβρη». Θυμάμαι την αγωνία του πατέρα μου, εκπροσωπώντας τον Βασίλη Τζωρτζάτο, και τη θεωρώ τόσο σημαντική, διότι ανήκει στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας. Ελπίζω να συνεχίσω επάξια να διατηρώ την αξία του γραφείου σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ενός επιτυχημένου δικηγόρου;

Κατά κύριο λόγο, θα έλεγα ότι η σοβαρή και βαθιά μελέτη κάθε υπόθεσης, αλλά και η επιμονή μαζί με την προσδοκία της επιτυχούς έκβασης.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ένας νεαρός δικηγόρος;

Ο σοβαρός έως ενίοτε σκληρός ανταγωνισμός στον δικηγορικό χώρο, νομικά και επαγγελματικά.

Για εσάς ποιος νομικός αποτελεί «πρότυπο»;

Η απόφαση να ασχοληθώ με την επιστήμη της Νομικής ήρθε λόγω του θαυμασμού που έχω προς τον πατέρα μου, αρχικά σαν άνθρωπο και έπειτα ως επαγγελματία. Πρότυπό μου αποτελεί ο πατέρας μου για το ήθος, τον επαγγελματισμό και την προσπάθεια που έχει καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να φτάσει στο νομικό επίπεδο που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή.

Ποιο είναι το μότο της ζωής σας;

Γενικά πιστεύω στη δύναμη και τη θέληση του ανθρώπου, αυτό είναι που καθορίζει κάθε στιγμή τη ζωή μου. Θεωρώ πως η προσπάθεια που καταβάλλει ο κάθε άνθρωπος για την επίτευξη των στόχων του καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχει.

Ποιο είναι το όραμά σας και ποιος ο στόχος σας;

Στην εποχή που διανύουμε, οι γυναίκες έχουν κάνει σημαντικά άλματα στον επαγγελματικό τομέα, οπότε σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να καταφέρω να δείξω ότι οι γυναίκες μπορούμε να διεκδικούμε θέσεις και αξιώματα, που κάποτε μόνο άνδρες μπορούσαν να κατέχουν. Βρίσκομαι σε έναν επαγγελματικό χώρο όπου δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός, επομένως θέλω να μαθαίνω περισσότερα και να γίνομαι καλύτερη σε αυτό που κάνω. Παράλληλα, η επέκταση του δικηγορικού μου γραφείου και εκτός Ελλάδας είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Στόχος μου, λοιπόν, είναι η επαγγελματική και προσωπική επιτυχία χωρίς κανέναν περιορισμό.

Είχατε την τύχη να μεγαλώσετε μέσα σε μια οικογένεια νομικών. Τι μνήμες έχετε από αυτό; Τι θυμάστε να λέει συχνά ο πατέρας σας;

Στην οικογένειά μου, θα μπορούσε να πει κανείς, είναι ιδιαίτερα έντονη η παρουσία της νομικής επιστήμης. Ξεκινώντας από τον πατέρα μου, και συνεχίζοντας με στενούς συγγενείς, οι περισσότεροι είτε είναι δικηγόροι είτε ανήκουν στο δικαστικό σώμα. Μεγαλώνοντας άρχισα να καταλαβαίνω όλο και περισσότερο τη Νομική συζητώντας με τον πατέρα μου για όλες τις υποθέσεις που είχαμε αναλάβει στο γραφείο. Θυμάμαι ότι από πολύ μικρή με αντιμετώπιζαν σαν ενήλικη στις συζητήσεις σχετικά με το επάγγελμα, και αυτό είναι κάτι που με επηρέασε θετικά ώστε να γίνω δικηγόρος, χωρίς καμία πίεση για την επιλογή αυτή από την πλευρά των γονιών μου. Πλέον με τον πατέρα μου, εφόσον δουλεύουμε και μαζί, έχουμε, εκτός από σχέση δεσμού αίματος, και σχέση συναδελφική με έντονες συμφωνίες αλλά και έντονες διαφωνίες.

Γιατί επιλέξατε τη Σορβόννη για τις σπουδές σας;

Η επιλογή μου για το πανεπιστήμιο όπου θα φοιτούσα έγινε με βάση τα κριτήρια για τα καλύτερα και πιο απαιτητικά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Ήθελα να λάβω την καλύτερη εκπαίδευση, ώστε να καταφέρω να μάθω όσο το δυνατόν καλύτερα την επιστήμη του Δικαίου. Βέβαια, θεωρώ πως αυτό που μετράει περισσότερο είναι η προσπάθεια του κάθε φοιτητή και όχι τόσο ένα πανεπιστήμιο. Σημαντικό είναι λοιπόν, όταν κάποιος επιθυμεί να προοδεύσει, να προσπαθεί –με όποιο μέσο μπορεί– να το πραγματοποιήσει.

Αν δεν κάνω λάθος, βρεθήκατε στο Λονδίνο σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Μάλιστα, είχατε λάβει πρόσκληση για μια διάλεξη της Tερέζα Μέι σχετικά με το Brexit. Πώς φτάσατε να συμπεριλαμβάνεστε στη λίστα με τους καλεσμένους και ποια ήταν η εμπειρία σας από τη γνωριμία σας με την τέως πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας;

Ήταν μία διάλεξη σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις του Ην. Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Βρέθηκα στο συγκεκριμένο γεγονός, λόγω ενασχόλησης και συνδέσεων του πατέρα μου με τη βρετανική κυβέρνηση. Υπήρχαν εξέχουσες προσωπικότητες από κάθε άκρη της γης, τους οποίους γνώρισα και ανταλλάξαμε απόψεις για πολλά σημαντικά ζητήματα. Ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή για την πορεία της καριέρας μου, καθώς και των αποφάσεων που έχω λάβει για το μέλλον μου.

Τι θυμάστε από εκείνη τη βραδιά;

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η τέως πρωθυπουργός του Ην. Βασιλείου ήταν ομιλητική και προσηνής, αλλά και πρόθυμη να απαντήσει κάθε ερώτηση. Ήταν τιμή μου που είχα την τύχη σε τόσο νεαρή ηλικία να συζητήσω μαζί της για φλέγοντα ζητήματα της διεθνούς σκηνής.

Πρόσφατα, παρευρεθήκατε σε μια ειδική βραδιά, με εξέχοντες καλεσμένους, όπου βασικός ομιλητής ήταν ο Μπόρις Τζόνσον. Μιλήστε μας για αυτό το γεγονός.

Λόγω επαγγελματικής συνεργασίας με τη βρετανική κυβέρνηση, είχα την τύχη και την τιμή να είμαι προσκεκλημένη σε αρκετές διαλέξεις και εκδηλώσεις σχετικά με το κόμμα των Συντηρητικών, το οποίο ήταν και το προεδρεύον κόμμα, με πρωθυπουργό τον Μπόρις Τζόνσον, για τον οποίο έχω να πω ότι χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό αλλά και χιούμορ, αποτελώντας έναν σωστό ηγέτη και πρωθυπουργό για τους Βρετανούς, όπως υποστηρίζουν και οι ίδιοι. Θεωρώ πως είναι γνήσιος διανοούμενος και ευρυμαθέστατος, ενώ με εντυπωσίασε το γεγονός ότι γνώριζε την αρχαία ελληνική γλώσσα.

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa