Slider Οικονομία

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung αποθεώνει τον Ιβάν Σαββίδη – «Βασιλιάς της Θεσσαλονίκης»

Κείμενο – αφιέρωμα στον Ιβάν Σαββίδη δημοσίευσε η γνωστή ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung με τίτλο «Ο Ρώσος βασιλιάς της Θεσσαλονίκης».

Προσθέτει ακόμα στον υπέρτιτλό της: «Ο ολιγάρχης Ιβάν Σαββίδης είναι ο σημαντικότερος επενδυτής της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας. Ένα οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη». Η γνωστή εφημερίδα αναφέρεται στις επιτυχίες του ΠΑΟΚ, στις ρίζες του Ιβάν Σαββίδη, ενώ εστιάζει ιδιαίτερα στην οικονομική δύναμη, αλλά και στην πολιτική επιρροή που έχει ο επιχειρηματίας.

Διαβάστε αναλυτικά τι γράφει η ελβετική αφημερίδα

«Στις 21 Απριλίου του τρέχοντος έτους η Θεσσαλονίκη ζει μοναδικές στιγμές. Για πρώτη φορά σε 34 χρόνια, ο κύριος ποδοσφαιρικός σύλλογος της βόρειας ελληνικής πόλης κέρδισε και πάλι το πρωτάθλημα. Μόλις δύο μήνες αργότερα, ο σύλλογος κατέκτησε ακόμα ένα τίτλο: τον Ιούνιο ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης κέρδισε τον τελικό του Κυπέλλου με αντίπαλο μία αθηναϊκή ομάδα. Ο διπλός θρίαμβος κάνει την περασμένη σεζόν την πιο επιτυχημένη στην ιστορία της ομάδας  και το έτος -για πολλούς από τους παθιασμένους οπαδούς του ποδοσφαίρου- ίσως το καλύτερο της ζωής τους. «Δεν υπήρξαν πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια για τα οποία να μπορεί να πει κανείς πως είναι ευτυχισμένος», ένας πολιτικός δηλώνει προσπαθώντας να εξηγήσει στον ξένο επισκέπτη την ευφορία στην πόλη.

Πίσω από την επιτυχία είναι οι παίκτες και ο προπονητής, αλλά πάνω απ ‘όλα, πίσω από αυτό βρίσκεται ένας Ρώσος ολιγάρχης με ελληνικές ρίζες: ο Ιβάν Σαββίδης. Από τότε που ο δισεκατομμυριούχος αγόρασε το σύλλογο πριν από επτά χρόνια και έτσι τον έσωσε από την πτώχευση, τα πράγματα ξεκίνησαν και πάλι να προχωράνε – στον ΠΑΟΚ- και σε κάποιο βαθμό και στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος είναι πως ο Σαββίδης όχι μόνο επενδύει χρήματα στο σύλλογο αλλά και σε ακριβές μεταγραφές παικτών. Ακόμα κατέχει το «Μακεδονία Παλλάς», το πιο διάσημο πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης, την εταιρεία ποτού Σουρωτή, μερικούς τίτλους των μέσων ενημέρωσης και από τον Μάρτιο του 2018, μοιράζεται και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ο Σαββίδης είναι μακράν ο πιο σημαντικός επενδυτής στη δεύτερη μεγαλύτερη ελληνική πόλη.

Ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στη Γεωργία και μεγάλωσε στη νότια ρωσική πόλη Ροστόφ, σε μια μικρή μειονότητα  Ελλήνων του Πόντου. Εργάστηκε  και από υπάλληλος έγινε διευθυντής και αργότερα πλειοδότης της Donskoi Tabak, της μεγαλύτερης εταιρείας καπνού στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Μια από τις πρώτες επενδύσεις του στην Ελλάδα, μετά τη συμμετοχή του στον ποδοσφαιρικό όμιλο ΠΑΟΚ, ήταν η αγορά της βόρειας ελληνικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Εν τω μεταξύ, ο Σαββίδης έχει πουλήσει ολόκληρη την επιχείρηση τσιγάρων. Πέρυσι, η Donskoi Tabak απέκτησε την Japan Tobacco για 1,3 δισ. Ευρώ. Η επόμενη μεγάλη επένδυση είναι η κατασκευή του σταδίου για 100 εκατομμύρια ευρώ. Με χωρητικότητα άνω των 35.000 θεατών, θα είναι το μεγαλύτερο στάδιο στη χώρα. Η αναμέτρηση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης για το ποιες ποδοσφαιρικές ομάδες θα είναι στην πρώτη τριάδαείναι πολύ σημαντική.

Στρατηγικές επενδύσεις στο ποδόσφαιρο

Ποια είναι όμως η στρατηγική την οποία ακολούθησε ο Σαββίδης, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών επίτιμος πολίτης της Ελλάδας, ενώ ο ίδιος κυρίως μιλάει ρωσικά και έχει πολλές επενδύσεις στην πατρίδα των προγόνων του; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η σωτηρία του παραδοσιακού ποδοσφαιρικού συλλόγου δεν οφείλεται μόνο στην επιθυμία του να κατέχει μια αθλητική ομάδα,κάτι που είναι πολύ συνηθισμένο στους υπερ-πλούσιους. Ο Σαββίδης στηρίχτηκε στη μεγάλη δημοτικότητά του και έτσι κατάφερε να δημιουργήσει την πεποίθηση πως θα συνεχίσει και στο μέλλον να έχει μια ουσιαστική δέσμευση με την πόλη.Οι τοπικοί επιχειρηματίες, λοιπόν, μιλάνε για μια στρατηγική επένδυση.

Στην πραγματικότητα, δεν έχει κανείς να πει κάτι αρνητικό για τον ευεργέτη, ο οποίος σπάνια δίνει συνεντεύξεις και ζει τις περισσότερες φορές στη Ρωσία.

«Δεν τολμάμε να φανταστούμε πού θα βρισκόμαστε χωρίς αυτόν», λέει ο Ιωάννης Δημογιάννης, ο διευθυντής του έργου στον ΠΑΟΚ για τη νέα κατασκευή του σταδίου. Εν πάση περιπτώσει, η όλη υπόθεση του όπλου ήταν ένα ατυχές περιστατικό που είχε υπερπροβληθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ σημαντικός σε αυτή την πόλη. Με το σύλλογο και τους υποστηρικτές του, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα», λέει μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, η επιρροή του ΠΑΟΚ υπερβαίνει τους οπαδούς του. Το Κ στο όνομα της λέσχης αντιπροσωπεύει την Κωνσταντινούπολη. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη μεταναστών από τη Μικρά Ασία και αργότερα από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Και ο ΠΑΟΚ είναι η λέσχη της.

Πολιτική Επιρροή

Η αλλαγή στο νόμο που επέτρεψε στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ να βρει λύση σε μια υπόθεση που σχετίζεται με το λαθρεμπόριο θεωρήθηκε από πολλούς ως κρυφή βοήθεια από την τότε κυβέρνηση Τσίπρα στον Σαββίδη. Ωστόσο, η σχέση τους κλονίστηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών με την οποία ο Τσίπρας και ο Σκοπιανός ομόλογός του διευθέτησαν μια διαφωνία ονόματος που υπήρχε δεκαετίες.Η Ρωσία είχε αντιταχθεί στη μετονομασία του βόρειου γείτονα της Ελλάδας σε βόρεια Μακεδονία. Η υποψία ότι ο Σαββίδης υποστήριξε τους αντιπάλους της συμφωνίας υπήρξε τόσο στην Ελλάδα όσο και στη βόρεια Μακεδονία.Ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος από τη Ρωσία έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τη στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Μόσχας.

Παρόλο που πολλοί Έλληνες είναι παραδοσιακά φιλικοί με τη Ρωσία για ιστορικούς και, πάνω απ ‘όλα, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς λόγους, μερικοί αναρωτιούνται αν είναι καλό να έχει τόσο εξέχουσα θέση ένας τόσο φανερός θαυμαστής του Πούτιν. Αλλά δεν θέλουν να αναφερθούν φανερά και ειδικά οι πολιτικοί. Για αιώνες, η Θεσσαλονίκη ήταν πολύ πιο σημαντική από την Αθήνα λόγω της θέσης της ως πύλης στα Βαλκάνια.Το λιμάνι εξακολουθεί να έχει πολλές δυνατότητες σήμερα. Ωστόσο, η Belterra αποτελεί μέρος μόνο μιας λειτουργικής κοινοπραξίας υπό την ηγεσία της Deutsche Invest Equity Partners (Diep), η οποία κατέχει επίσης το γαλλικό Terminal Link. Ο Κωνσταντίνος Φίλης, ειδικός στην ελληνική εξωτερική πολιτική στην Αθήνα, εξηγεί: «Είναι σημαντικό να επιτευχθεί ισορροπία. Η κυβέρνηση πέτυχε, τελικά, η Θεσσαλονίκη δεν πήγε στην Κίνα, η οποία ελέγχει ήδη το λιμάνι του Πειραιά ». Φυσικά, η Ελλάδα, με τις τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησής της, θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους τους επενδυτές, ειδικά εάν το ενδιαφέρον από την Ευρώπη δεν είναι τόσο μεγάλο. «Σε περιόδους ανάγκης δεν μπορεί κανείς να είναι πολύ επιλεκτικός  με τους φίλους του»».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa