Άρθρα

Η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει

Ένας στους πέντε Έλληνες σήμερα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Την ίδια ώρα, ο μ.ο. παιδιών ανά ζευγάρι μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 1,26. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της πατρίδας μας θα έχει μειωθεί έως και κατά 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το «φάντασμα» της υπογεννητικότητας και της γήρανσης του πληθυσμού πλανάται πάνω από την Ελλάδα και πρέπει να δράσουμε άμεσα για να το διώξουμε. Η οικονομική κρίση άνοιξες πολλές πληγές που ήδη φαίνονται, προκάλεσε όμως και τραύματα που η σπουδαιότητά τους θα φανεί τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Ένα απ’ αυτά είναι ότι η Ελλάδα γερνάει. Και απ’ ό,τι φάνηκε στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου αδυνατούν να συμφωνήσουν σε ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για την ακρίβεια, αδυνατούν να παρουσιάσουν έστω ένα σχέδιο, που να μην περιλαμβάνει επιδόματα –παρηγοριά στον άρρωστο δηλαδή– αλλά στρατηγικό πλαίσιο. Να δημιουργηθούν δηλαδή οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην ελληνική οικογένεια να γεννήσει παιδιά και να μπορεί να τα μεγαλώσει αξιοπρεπώς.

Κακά τα ψέματα, με την οικονομική ανασφάλεια που υπάρχει γύρω μας, ελάχιστα είναι τα νέα ζευγάρια που μπαίνουν ακόμη και στη σκέψη να κάνουν παιδιά. Κι αν κάνουν ένα, η συντριπτική πλειοψηφία σταματά εκεί. Η παρατεταμένη κρίση, η αναιμική ανάπτυξη, αλλά κυρίως η απουσία επενδύσεων που θα δημιουργήσει τις προοπτικές εκείνες για καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και ευημερία. Καλά λοιπόν τα επιδόματα γέννησης τέκνου, αλλά ένα παιδί χρειάζεται χρήματα –πολλά χρήματα– για να μεγαλώσει! Μόνο λοιπόν σε περιβάλλον ανάπτυξης οι Έλληνες θα μπορέσουν να αντιστρέψουν τους δείκτες γονιμότητας και να σώσουν την… πατρίδα.

Εκτός από την υπογεννητικότητα και τη γήρανση του πληθυσμού, υπάρχει και κάτι ακόμα που δεν πρέπει να λησμονούμε. Τα χρόνια των μνημονίων, ίσως και περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, πολλοί από αυτούς νέοι, πιθανοί μελλοντικοί γονείς.

Το θέμα, μάλιστα, απασχόλησε και τη «Washington Post», με την αμερικανική εφημερίδα να παρατηρεί ότι «η ύφεση της χώρας δημιούργησε τη μικρότερη γενιά της Ελλάδας μεταπολεμικά, παιδιά που φτάνουν τώρα σε ηλικία Δημοτικού. Κάποια από αυτά πηγαίνουν στα σχολεία με παπούτσια και τσάντες από δεύτερο χέρι και είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο κατανόησης της τρομακτικής εποχής στην οποία έχουν γεννηθεί».

του Νίκου Καραμανλή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ