Κόσμος

Η επίθεση στη Σαουδική Αραβία έφερε γερή άνοδο στις τιμές του πετρελαίου – Οι απειλές Τραμπ

Τεράστια άνοδος – κατά 20% – της τιμής του αργού πετρελαίου καταγράφηκε το πρωί της Δευτέρας εξαιτίας της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές με απανωτές αναρτήσεις στο Twitter.

Όπως γράφει το Bloomberg, η άνοδος αυτή κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης «αποτελεί τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή αύξηση στην ιστορία καθώς ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι καθώς η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα την αφαίρεση του 5% των παγκόσμιο προμηθειών».

Μετά την αρχική «έκρηξη» που σημειώθηκε δευτερόλεπτα μετά την έναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα όταν η τιμή τσίμπησε 12 δολάρια το βαρέλι – τη μεγαλύτερη από το 1988 όπως επισημαίνει το Bloomberg – η αύξηση μειώθηκε στο μισό σε σχέση με το αρχικό 20%.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε διαδοχικά tweets του ανέφερε ότι απελευθερώνει ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ «αν αυτό χρειαστεί».

Οι αμερικάνικες απειλές

Πριν από αυτές τις αναρτήσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία αφού με ανάρτησή του στο Twittter υπονόησε ότι η Ουάσινγκτον γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση και εμφανίστηκε έτοιμος για αντίποινα.

«Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ποιος είναι ο δράστης και είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι ανάλογα με την τελική επιβεβαίωση αλλά περιμένουμε να μας ενημερώσει το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για το ποιος πιστεύουν αυτοί ότι ήταν ο δράστης της επίθεσης και με ποιους όρους πρέπει να προχωρήσουμε» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Όπως σημειώνει ο Guardian, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ αφήνει υπόνοιες για μια πιθανή στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση στη Σαουδική Αραβία.

Την ευθύνη για την επίθεση με drones έχει αναλάβει η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη. Όπως είναι φυσικό, αυτή η παραδοχή δεν φαίνεται να πείθει τις ΗΠΑ, οι οποίες αφήνουν να διαρρεύσει ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ιράν.

Η Τεχεράνη το πρωί της Δευτέρας απάντησε δια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν ότι «καταδικάζουμε αυτούς τους ισχυρισμούς ως απαράδεκτους και τελείως αβάσιμους».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa