Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Η «επανάσταση του αυτονόητου»

Η χώρα βρίσκεται σε περίοδο διακοπών (έκλεισε και η Βουλή για λίγες ημέρες) και τα «μπάνια του λαού» είναι σε πλήρη εξέλιξη. Από τον Σεπτέμβριο ξεκινά μια δύσκολη χρονιά και για την κυβέρνηση και για όλους. Ελπίδα όλων, να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα, όπως αυτή νοείται με πραγματικούς όρους. Και κανονικότητα είναι ο σεβασμός στους άλλους, η τήρηση των δημοκρατικών ελευθεριών και διαδικασιών, η απόλυτη στήριξη των πολιτών που έχουν ανάγκη, η επιστροφή σε μια οικονομία που θα σέβεται και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο κόσμος. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, είναι η αλλαγή νοοτροπίας. Και η αλλαγή νοοτροπίας αφορά όλους, πολιτικούς και πολίτες, που θα πρέπει να κάνουν καθημερινά τις μικρές ή μεγάλες «επαναστάσεις» τους.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν μια ιστορική ευκαιρία να κάνουν την «επανάσταση του αυτονόητου». Από το να σβήσουν το τσιγάρο και να απομονώσουν τους θεριακλήδες «Πολάκηδες» αυτού του τόπου, μέχρι να δώσουν φτηνά κράνη στους ιδιοκτήτες μηχανών, να βελτιώσουν την καθημερινότητα με μειώσεις αχρείαστων φόρων, να φέρουν την κανονικότητα σε ό,τι αφορά τη ζωή των πολιτών, στους δρόμους και στα πανεπιστήμια. Αυτά έλεγε το πρόγραμμα της Ν.Δ. ‒γι’ αυτό την ψήφισε το 40% των πολιτών‒, αυτά πρέπει να κάνει. Και, ευτυχώς, αυτά κάνει.

Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ, οι μισοί έχουν πάθει σοκ που απώλεσαν την εξουσία και κάπου έχουν κρυφτεί, και οι άλλοι μισοί νομίζουν ότι κυβερνούν ακόμα. Πρέπει, όμως, να συνειδητοποιήσουν ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» ηττήθηκε. Και ακόμα όλοι τους δεν έχουν κάνει μια στοιχειώδη κριτική: «Γιατί, βρε παιδιά, μας μαύρισε ο ελληνικός λαός; Γιατί φέραμε ξανά τη Δεξιά, ενώ είμαστε εμείς ο φορέας ελπίδας και προόδου;» Έχετε προσέξει πώς αρθρώνεται ο αντιπολιτευτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ; Με κεκτημένη ταχύτητα από την τελευταία περίοδο διακυβέρνησης: «Η Δεξιά, οι φιλελεύθεροι, οι νεοφιλελεύθεροι, το κράτος καταστολής και τα… ρούχα της Μαρέβας». Οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν αυτά που η λαϊκή ψήφος απέρριψε δύο φορές μέσα σε δύο μήνες.

Αν βάλεις από δίπλα και τη ζύμωση για την ανάκτηση του αριστερού στίγματος, αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιοι στην Κουμουνδούρου δεν έμαθαν από το εκλογικό αποτέλεσμα και ζουν στον δικό τους κόσμο. Δεν έχουν καταλάβει ότι, εκτός από τις εκλογές, έχασαν και τον χώρο του Κέντρου. Και, αν ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ ανακοινώσει και τη μονιμοποίηση της «13ης σύνταξης», θα αρχίσουν να χάνουν και παραδοσιακούς «πελάτες». Διότι μπορεί να επέστρεψε η Δεξιά, όπως λένε, αλλά εμείς βλέπουμε μια κεντρώα, φιλελεύθερη ‒μια κεντροδεξιά, αν θέλετε‒ κυβέρνηση, με τον Μητσοτάκη να έχει κερδίσει και το στοίχημα της κανονικότητας.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa