Πολιτική

Η επανίδρυση της ΔΑΠ και οι πρώτες «γαλάζιες» αντιδράσεις

Σε μια κίνηση με πολλαπλά μηνύματα προχώρησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας από το βήμα της ΔΕΘ το βράδυ του Σαββάτου την επανίδρυση της ΔΑΠ.

Η απόφαση αυτή του προέδρου της ΝΔ φέρεται να εξέπληξε αρκετούς στο εσωτερικό της ΝΔ και της “γαλάζιας” νεολαίας που βρισκόταν το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του paraskhnio.gr, ο …κόμπος έφτασε στο χτένι, μετά τα τελευταία γεγονότα  με τις αντιγραφές στο πανεπιστήμιο Πατρών και της στάση της εκεί ΔΑΠ. Άλλωστε τότε ήταν ταχεία η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής ΔΑΠ του Πανεπιστημίου Πάτρας.

«Οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων. Η Δ.Α.Π. θα επανιδρυθεί σε άλλη λογική. Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα σε κανένα Πανεπιστήμιο. Η Δ.Α.Π. θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.οι φοιτητοπατέρες θα βγουν από τα Πανεπιστήμια. Οι φοιτητές δεν θα ψηφίζουν στις εκλογές των πρυτανικών οργάνων. Η Δ.Α.Π. θα επανιδρυθεί σε άλλη λογική. Δεν θα ξανακολληθεί καμία αφίσα σε κανένα Πανεπιστήμιο. Η Δ.Α.Π. θα σταματήσει να συμμετέχει σε εκλογές που αφορούν λίγους και διώχνουν τους πολλούς. Η έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, όπου οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ από το βήμα της ΔΕΘ, ξεδιπλώνοντας παράλληλα το όραμα του για την αναβάθμιση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Η κίνηση αυτή του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, είναι υψηλού πολιτικού συμβολισμού και δείχνει το πνεύμα και την άποψη για ριζικές αλλαγές στο χώρο της παιδείας. Άλλωστε πριν περίπου ενάμισι χρόνο, ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε στη επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ, μη αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη, και έφτασε στις διαγραφές του τότε γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου και του τότε προέδρου της ΟΝΝΕΔ Βασίλη Γεωργιάδη.

Θετική ήταν και η αντίδραση της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ, με τον προεδρο της “γαλάζιας” νεολαίας Κώστα Δέρβο να δηλώνει “Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δε δημιουργήθηκε για να είναι εκλογική μηχανή, αλλά για να είναι ο φορέας έκφρασης των φιλελεύθερων ιδεών απέναντι σε όσους ήθελαν να μας εγκλωβίσουν στο παρελθόν. Έφτασε η ώρα να επιστρέψουμε στον πραγματικό μας ρόλο. Πιστεύω ότι σήμερα σηματοδοτήθηκε μια νέα εποχή για τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Μια εποχή που οι «υπερήλικοι φοιτητοπατέρες» και οι ατέρμονες αφισοκολλήσεις θα περάσουν στο παρελθόν και στην θέση τους θα κυριαρχήσουν οι ιδέες και οι ουσιαστικές προτάσεις”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του paraskhnio.gr, εντός ημερών θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΝΔ και του προέδρου της ΟΝΝΕΔ για να μπουν από κoινού οι βάσεις της επανίδρυσης της “γαλάζιας” φοιτητικής παράταξης.

Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες παραφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ με δυο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να μην βλέπουν με θετικό μάτι την απόφαση του κ. Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και μέλος της Π.Ε. της ΝΔ, Κώστας Μητσόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά μέσω του προσωπικού λογαριασμού στο facebook “Η ΔΑΠ είναι ο κυματοθραύστης των τραμπούκων, κόκκινων & μαύρων, και υπερασπίζεται την Δημοκρατία και την κοινή λογική.
Ο πρότερος μου και ο μέχρι σήμερα καθαρός και έντιμος πολιτικός και συνδικαλιστικός μου βίος καθώς και η απέχθεια μου στη σιωπή και στο σκύψιμο του κεφαλιού με οδήγησε να εκφράσω δημόσια ότι η ΔΑΠ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει γιατί χωρίς τους ΔΑΠίτες δεν θα υπήρχαν Πανεπιστήμια. Θα ήταν κλειστά.
Δυστυχώς κανείς δεν υπερασπίζεται το πιο ζωντανό κομμάτι της παράταξης, τα παιδιά της ΔΑΠ σε όλη την Ελλάδα. Κάποτε μας ένωνε όλους η φράση: Η ΔΑΠ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ”.

Στο ίδιο κύματος είναι και η τοποθέτηση, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, του πρώην βουλευτή και μέλος της Π.Ε. της ΝΔ Δημήτρη Γαλαμάτη ο οποίος τόνισε “Η ΔΑΠ ήταν πάντα ακηδεμόνευτη και όλοι ήθελαν να την έχουν κοντά τους. Ίσως πολλοί, έντεχνα και μεθοδικά, να υποβοήθησαν τις απόπειρες εκμαυλισμού της, προκειμένου να την καταστήσουν ευάλωτη σε καταργήσεις και επανιδρύσεις, καθώς όσο πιο χειραφετημένη και απατρονάριστη παρέμενε, τόσο περιόριζε τις αδηφάγες ορέξεις της εγκαθιδρυμένης κομματικής βαρονίας, της καμαρίλας και του πολιτικού πατερναλισμού.

Με δυο λέξεις ενός λογογράφου, σε μια ομιλία του αρχηγού και με ένα μητρώο στελεχών, δεν μπορεί ούτε να ακυρωθεί η ιστορία μας, ούτε φυσικά να πιστέψουμε πως μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα πολιτικό προσωπικό, που δεν θα είναι γέννημα-θρέμμα της ίδιας της πολιτικής, αλλά άλλων διαδρομών.
Κι αυτό δεν είναι μόνο παγίδα για το κόμμα, αλλά είναι και σοβαρός κίνδυνος για τον τόπο”.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa