Άρθρα

Η επόμενη μέρα των εκλογών, οι «νάρκες» και οι ελαφρύνσεις

Μπορεί το θερμόμετρο να χτυπάει κόκκινο –λόγω της πρόωρης επίσκεψης του καύσωνα και της προεκλογικής περιόδου–, ωστόσο η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία και οι δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, για κίνδυνο εκτροχιασμού του Προϋπολογισμού, μόνο ως ψυχρολουσία μπορούν να ληφθούν.

Ψυχρολουσία που αφορά περισσότερο την όποια επόμενη κυβέρνηση, καθώς η απερχόμενη δεν μπορεί πλέον να νομοθετήσει. Με τη Νέα Δημοκρατία στον προθάλαμο της εξουσίας –μετά τη σαρωτική επικράτηση στις ευρωεκλογές και με βάση τις δημοσκοπήσεις–, έχει πολύ ενδιαφέρον να σκιαγραφήσει κανείς την επόμενη μέρα.

Μία επόμενη μέρα που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εύκολη, τουναντίον χρειάζεται πολλή προσοχή για να μη ζήσουμε και πάλι τις δυσκολίες της περιόδου των μνημονίων. Τα μνημόνια μπορεί να έφυγαν, αλλά οι συνέπειές τους και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί παραμένουν στη ζωή μας – ανεξαρτήτως του ποιος θα κληθεί να κυβερνήσει τον τόπο μετά την 7η Ιουλίου. Είθισται στην προεκλογική περίοδο να «βομβαρδιζόμαστε» από υποσχέσεις, δεσμεύσεις, σχέδια παροχών και ελαφρύνσεων. Καλά είναι όλα αυτά, αν όμως κάτι πρέπει να μας έχει μείνει μετά τη βάσανο των μνημονίων είναι η αρχαία ρήση «παν μέτρον άριστον». Γι’ αυτό και πρωτίστως οι πολιτικοί των κομμάτων εξουσίας θα πρέπει να είναι πολύ φειδωλοί σε αυτά που τάζουν για την επόμενη μέρα.

Στην Πειραιώς δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως η επόμενη μέρα κρύβει αρκετές «νάρκες» και προβλήματα που είχαν επιμελώς ή και λιγότερο επιμελώς κρυφτεί κάτω από το χαλί. Για παράδειγμα, μπορεί ενόψει εθνικών εκλογών να ξεχάσαμε τη ΔΕΗ, το πρόβλημα όμως είναι υπαρκτό και ο επόμενος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου θα κληθεί να το διαχειριστεί. Και κακά τα ψέματα, καμία κυβέρνηση, κανένας πρωθυπουργός δεν θέλουν να γίνονται δυσάρεστοι με το «καλημέρα». Μία ακόμη «καυτή πατάτα» που θα κληθεί να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί, ένα θέμα που όχι μόνο τράβηξε περισσότερο από όσο πρέπει, αλλά έχει αρχίσει να προκαλεί και εκνευρισμό στους εταίρους μας. Ένα θέμα «κλειδί» για την επιστροφή της οικονομίας μας στην κανονικότητα, που κι εδώ εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά από σχεδόν 10 χρόνια εξοντωτικής λιτότητας, είναι χρέος της πολιτικής ηγεσίας του τόπου να ελαφρύνει τα βάρη. Οι μικρομεσαίοι –επιχειρηματίες και νοικοκυριά–, οι οικογενειάρχες, αν προτιμάτε, σήκωσαν υπερβολικά μεγαλύτερο φορτίο απ’ αυτό που τους αναλογούσε πολλές φορές και στον βωμό μίας ταξικής πολιτικής. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί: δεν γίνεται να μην υπάρξει λελογισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ, είναι απαραίτητη η μείωση των εισφορών. Αν θέλετε να το πάμε και πιο μακριά, η όποια κυβέρνηση αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα εκ βάθρων θα αφήσει παρακαταθήκη στον τόπο. Μετά από τόσες σαρωτικές αλλαγές στη ζωή μας, μάλλον ήρθε η ώρα και για αυτό!

του Νίκου Καραμανλή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa