Slider Παρασκηνιακά

Η ευχάριστη έκπληξη, η φράση-κλειδί και το πρώτο δείγμα γραφής των κομμάτων

Όσοι παρακολούθησαν την πρώτη αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ένιωσαν μια ευχάριστη έκπληξη.

Η αναμενόμενη σύγκρουση των δυο πολιτικών αρχηγών, κινήθηκε σε ήπιους τόνους, με τον μεν πρωθυπουργό να αφιερώνει την ομιλία του αποκλειστικά στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, και στις φορολογικές «εκπλήξεις» που μας επεφύλαξε, τον δε Αλέξη Τσίπρα, να ασκεί κριτική, άλλα να κινείται σε σαφώς ηπιότερους τόνους από το παρελθόν.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη που απευθυνόταν όχι μόνο στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά στο σύνολο των βουλευτών της αίθουσας. «Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί. Δεν είμαστε εχθροί. Και δεν επιζητούμε ο ένας τον πολιτικό αφανισμό του άλλου. Ας σηματοδοτήσουμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα ότι η εποχή του θυμού, της οργής και της βίας πέρασε» είπε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας έτσι μια σχεδόν δεκαετή περίοδο πρωτόγνωρης έντασης που επικράτησε στο κοινοβούλιο τα περισσότερα χρόνια της κρίσης.

Όπως σχολίασαν κοινοβουλευτικά στελέχη και μας μεταφέρει το iefimerida.gr, στην εικόνα της Βουλής το Σάββατο το βράδυ, έμοιαζε σαν να έχει κλείσει ο κύκλος της κρίσης, με την τοξική αντιπαράθεση, τις ύβρεις  και τις κραυγές που συνόδευσαν την αντιμνημονιακή περίοδο.

Μένει να δούμε αν το ίδιο θα συμβεί και απόψε, λίγο πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπου θα υπάρξουν και οι δευτερολογίες και η διαδικασία επιτρέπει και διευκολύνει την προσωπική αντιπαράθεση των αρχηγών, αν και είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει μια γραμμή που δυσκολεύει την κόντρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, έχει επιλέξει να επικεντρωθεί στο πρόγραμμα του για τη διακυβέρνηση, στο σχέδιό του για την τετραετία, στα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν τους επόμενους μήνες ώστε να πάρει εμπρός η οικονομία και αποφεύγει ακόμα και να αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή αυτή δυσκολεύει την κόντρα με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και είναι σαφές ότι και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει στρατηγική και προσαρμόζεται. Δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η έξοδος από το καθεστώς της πολύ αυστηρής μνημονιακής επιτήρησης, η κατάρρευση του μύθου της άλλης πολιτικής που είναι εφικτή, σε πείσμα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας και η προσμονή των ψηφοφόρων για μια επιστροφή στην κανονικότητα, απαιτεί και από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια στροφή στον ρεαλισμό.

Ούτως η άλλως η αποψινή ψηφοφορία δεν επιφυλάσσει φυσικά εκπλήξεις, ενώ οι επόμενες που θα ακολουθήσουν, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να πει «ναι» η «όχι» στις φορολογικές ελαφρύνσεις που προωθεί η κυβέρνηση, εισάγουν το πολιτικό μας σύστημα σε μια νέα εποχή, που αν μη τι άλλο θα χαρακτηρίζεται από λιγότερη ένταση και τουλάχιστον «ελεγχόμενη» όξυνση. Συνθήκες που θεωρούνται ότι θα διευκολύνουν και την οικονομική ανάπτυξη, αφού θα επιτρέψουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν «παγώσει» επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και θα ξεμπλοκάρουν και τις τόσο κρίσιμες για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ξένες επενδύσεις.

Τι εντύπωση προκάλεσαν όμως και τα υπόλοιπα κόμματα;

Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται ότι ψάχνει ακόμη το βηματισμό του στη νέα εποχή και αναζητεί το που θα ρίξει περισσότερο το βάρος της αντιπολίτευσης του καθώς φοβάται ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύουν στο να του αποσπάσουν κι άλλες δυνάμεις.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι προφανές ότι στο στόχαστρο του θα έχει, ακόμα και όταν κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε δεν ήταν τυχαία η φράση στην ομιλία του «Την αξιοπιστία του κ. Τσίπρα στα μάτια των δανειστών δεν θα τη φτάσετε ποτέ κ. Μητσοτάκη».

Όσον αφορά τον Κυριάκο Βελόπουλο από τις πρώτες κιόλας μέρες της εμφάνισης του στη Βουλή έκανε σαφές πως στην κορυφή της αντιπολιτευτικής του τακτικής θα έχει την συμφωνία των Πρεσπών ελπίζοντας πως έτσι θα καταφέρει να φέρνει σε δύσκολη θέση στη Νέα Δημοκρατία, απευθυνόμενος σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων της που έλκεται από μια πιο σκληρή δεξιά ρητορεία.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa