Οικονομία

Η ημερομηνία ορόσημο για άρση των μέτρων! Γιατί η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί το «μαξιλαράκι»

Η κυρίαρχη εκτίμηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο, με βάση και τις απόψεις των ειδικών, οδηγεί στην εκδοχή ότι η 10η Μαΐου μπορεί να αποτελέσει «ορόσημο» για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Προϋπόθεση, βεβαίως, αποτελεί να επαληθευθούν οι εκτιμήσεις για κάμψη της δυναμικής του ιού από τις ημέρες του Πάσχα και βεβαίως ότι θα υπάρξει στο μεσοδιάστημα πιστή τήρηση, από το σύνολο των πολιτών, των περιορισμών που έχουν τεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή, όπως υπήρξε και η επιβολή τους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα ακολουθηθεί το μοντέλο με τα capital control, αφού η πλήρης και ταυτόχρονη κατάργησή τους μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του προβλήματος.

Κατά τις ίδιες πηγές, σε πρώτη φάση θα τερματιστούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία. Σε εύλογη χρονική απόσταση θα ανακοινωθεί η επανέναρξη της λειτουργίας σχολικών μονάδων, καταστημάτων και εστιατορίων. Στην τρίτη, δε, και τελική φάση θα αποκατασταθούν οι αεροπορικές συγκοινωνίες, εσωτερικού και εξωτερικού.

Συνάρτηση της πορείας του κορωνοϊού θα είναι και οι συνολικές επιπτώσεις που θα έχει το άτυπο, αλλά ιδιαίτερα ευρύ «λουκέτο», με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η οικονομία. Τυχόν επανεκκίνηση δραστηριοτήτων που έχουν ανασταλεί πριν από τα τέλη Μαΐου και η μερική έστω διάσωση της τουριστικής περιόδου θα περιορίσουν το εύρος της ύφεσης, αλλά και θα δώσουν ανάσα στα έσοδα του Δημοσίου.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε μήνας που παρατείνεται το υφιστάμενο στάτους κβο, συνεπάγεται ύφεση της τάξης του 2%, ενώ από τον Μάιο πίεση θα αρχίσει να υφίσταται και η ρευστότητα του Δημοσίου.

Ο πρωθυπουργός προτάσσει την ανάγκη προστασίας της υγείας και του εισοδήματος των πολιτών, αλλά θα επιμείνει στην αναζήτηση ευρωπαϊκών λύσεων για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας κρίσης που πυροδότησε ο κορωνοϊός. Είναι εξάλλου ενδεικτικό ότι πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία των εννέα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησαν την έκδοση ευρωομολόγου.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να προβεί σε «μονομερείς» ενέργειες, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση του «μαξιλαριού» ρευστότητας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, εάν η κυβέρνηση προβεί σε μια τέτοια κίνηση, η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομήσει έναντι των αγορών και οδήγησε σε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού θα εξανεμιστεί άμεσα και θα είναι θέμα χρόνου η επιστροφή της χώρας σε καθεστώς μνημονίων.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa