Άρθρα

Η θέση του «Π»:Έπρεπε να φτάσουμε τελικά εδώ;

Από τα χρόνια του μνημονίου επιμέναμε και γράφαμε ότι, για να πάει αυτός ο τόπος μπροστά, έπρεπε να βασιστεί σε δυο πυλώνες. Ο πρώτος: τα πολιτικά κόμματα να αποκτήσουν ξανά την απαραίτητη κουλτούρα της συνεννόησης. Με διακριτούς ιδεολογικούς ρόλους, αλλά με ένα επίπεδο αντιπαράθεσης που δεν θα είναι ούτε σε λογικές εμφυλίου και διχασμού, ούτε σε ρητορικές πεζοδρομίου. Μόνο τότε η πολιτική θα μπορούσε και πάλι να γράφετε με κεφαλαίο Π και να επιστρέψει στη φυσική της λειτουργία, που είναι να υπηρετεί τη Δημοκρατία και τους πολίτες της. Με αυτόν τον τρόπο τα πολιτικά κόμματα θα αποκτούσαν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και θα έβαζαν φρένο στους ακραίους και στους λαϊκιστές.

Τα όσα παρατηρήσαμε στην τελευταία ιδιόμορφη, λόγω συνθηκών, πολιτική αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στο ελληνικό Κοινοβούλιο έδειξαν ότι αυτό δεν ήταν κάτι το φαντασιακό, αλλά μπορεί να γίνει πολιτική πράξη από τους πολιτικούς αρχηγούς. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, λόγω ιδιοσυγκρασίας, όσο και ο κ. Τσίπρας, λόγω πολιτικής ωρίμανσης, απέδειξαν ότι μπορούν να καταφέρουν να επιστρέψουν την πολιτική αντιπαράθεση από την πεζοδρομιακή οδό στον κοινοβουλευτικό στίβο. Το ίδιο θα έλεγα και για την κα Γεννηματά, που αργά και σταθερά βρίσκει τον χώρο της στην πολιτική κονίστρα, καταθέτοντας προτάσεις και συγκεκριμένες λύσεις. Αυτό που παρατηρήσαμε και ευχόμαστε να κρατήσει είναι πως όταν οι πολιτικοί ηγέτες δεν σέρνονται από… βαρίδια, μπορούν να συνεννοηθούν για τα μεγάλα και τα σοβαρά ζητήματα.

Ο δεύτερος βασικός πυλώνας που βγήκε στην επιφάνεια ήταν οι έχοντες και κατέχοντες. Μην ξεχνάμε ότι αν αυτός ο τόπος επιβίωσε τόσο στα προεπαναστατικά χρόνια όσο και μετά το 1821, είναι χάρις στην προσφορά των εχόντων και κατεχόντων αυτού του τόπου, που στην πλειοψηφία τους ζούσαν εκτός του πάτριου εδάφους.

Οι ευεργέτες ήταν εκείνοι που έπιασαν από το χέρι το νήπιο που λεγόταν ΕΛΛΑΣ και το έμαθαν να στέκεται και να περπατά στους κακοτράχαλους δρόμους των δυτικών δημοκρατιών.

Και με μεγάλη μας χαρά είδαμε πολλούς από εκείνους που τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων είχαν γίνει ιδιώτες και αναχωρητές να επιστρέφουν.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το ότι επέστρεψαν οι ευεργέτες σε αυτήν την συγκυρία, δείχνοντας και εκείνοι με τον τρόπο τους πως μπορούν να βοηθούν τον τόπο τους και τους Έλληνες. Και εκείνοι, όπως και οι πολιτικοί, έχουν τη χρυσή ευκαιρία να αλλάξουν την εικόνα που είχαν για αυτούς πολλοί Έλληνες, που κινούντο με τη λογική τού να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.

Το ερώτημα και η απορία ήταν γιατί έπρεπε να φτάσουμε στον πάτο για να συνεννοηθούν. Αλλά πλέον δεν έχει νόημα αυτό. Ας ελπίσουμε και οι δύο πυλώνες την επόμενη ημέρα να συνεχίσουν έτσι. Ο τόπος και οι Έλληνες το χρειάζονται. Το ίδιο όμως και αυτοί…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa