Άρθρα

Η θέση του «Π»: Εκπαιδεύουμε, τελικά, μια κοινωνία τζαμπατζήδων;

Σήμερα δεν θα γίνουμε ευχάριστοι. Και ούτε φυσικά θα αποσείσουμε ως άνθρωποι των Μέσων Ενημέρωσης τις δικές μας ευθύνες.

Και αναφέρομαι στο θέμα της διανομής «δωρεάν» μασκών από το ελληνικό κράτος στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς. Δεν θα αναφερθώ στο φιάσκο, όπως εξελίχθηκε, με τη διανομή τους και στο πρόβλημα που προέκυψε με το μέγεθός τους. Αλλά στην κουλτούρα του… τσαμπατζή που έχει γίνει κυρίαρχη στην κοινωνία. Και οι ευθύνες των ανθρώπων των media σε αυτό είναι μεγάλες και τις πληρώνουμε άπαντες. Και αυτό, γιατί μάθαμε μια ολόκληρη κοινωνία να παίρνει… τσάμπα τις εφημερίδες με τις δωρεάν προσφορές που κάναμε (και κάποιοι συνεχίζουν και σήμερα) προς τους αναγνώστες. Αποτέλεσμα, να πετούν οι αγοραστές σε πολλές των περιπτώσεων την εφημερίδα και να κρατάνε μόνο τη… δωρεάν προσφορά που τους δίναμε. Αποτέλεσμα, σήμερα ελάχιστοι να πληρώνουν για να αγοράσουν εφημερίδα και να… ενημερώνονται από το εξίσου τσάμπα διαδίκτυο! Τις επιπτώσεις αυτής της διαχείρισης τις συνειδητοποιούμε άπαντες, αλλά πλέον το… πουλάκι πέταξε.

Ας πάμε τώρα στο μείζον θέμα των μασκών. Η κυβέρνηση, παρά την αρχική της θέση, που ήταν η αυτονόητη, να αγοράσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τις μάσκες μόνοι τους, υπέκυψε στις σειρήνες του λαϊκισμού και αποφάσισε να τις πληρώσει το κράτος. Όχι από την τσέπη του, αλλά από τη δική μας, που γίναμε… χορηγοί των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Διότι και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο, ότι οι… δωρεάν μάσκες μόνο δωρεάν δεν είναι, μια και τα έξι εκατομμύρια ευρώ και βάλε, που κόστισαν, τα πλήρωσαν όλοι οι πολίτες, καθώς προέρχονται από πόρους του κρατικού Προϋπολογισμού. Και ας περάσουμε τώρα στην ουσία. Είναι δυνατόν να πληρώνει το κράτος το κόστος δύο μασκών, που είναι μόλις και μετά βίας δύο και κάτι ευρώ; Δηλαδή οι γονείς που δίνουν στα βλαστάρια τους χαρτζιλίκι δεκάδων ευρώ για καφεδάκια και ποτάκια θα έπεφταν έξω εάν έδιναν δύο ευρώ για μάσκες που θα τα προστατεύουν; Για να μη μιλήσω για αυτούς που πάνε τα παιδάκια τους σε ιδιωτικά, που κοστίζουν τον χρόνο χιλιάδες ευρώ, αλλά είχαν ανάγκη να τους πάρει το κράτος μάσκες και να τους τις δώσει δωρεάν!

Και εάν ήθελε το κράτος να είναι γαλαντόμο με τα δικά μας χρήματα, ας έδινε μάσκες με κοινωνικά κριτήρια. Στα παιδιά των ανέργων και των οικονομικά αδύναμων. Όχι σε όλους. Αυτή η κουλτούρα του τζαμπατζή από τη μια και του κράτους πατερούλη από την άλλη αποτελεί ντροπή και μας γυρίζει χρόνια πίσω.

Εκτός αν η αξιοπρέπεια των αυριανών πολιτών, των παιδιών μας, κοστολογείται με δύο ευρώ. Εάν αυτό ισχύει, τότε ας αποχαιρετήσουμε την Αλεξάνδρεια που χάνουμε. Για να μην αναφερθώ στους εκπαιδευτικούς που αποδέχτηκαν τη… δωρεά και βγήκαν και στα κάγκελα για να διαμαρτυρηθούν για το λάθος στις μάσκες και όχι για την ξεφτίλα που τους έκανε το κράτος…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa