Άρθρα

Η θέση του «Π»: Αλήθειες και ψέματα

Κανείς δεν διαφωνεί ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πατρίδας μας, και όχι μόνο. Αυτό φάνηκε και στις πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο στη Σάμο όσο και στη Λέσβο. Καταλαβαίνουμε την αγωνία των πολιτών, που βλέπουν τις ζωές τους, τουλάχιστον όπως τις γνώριζαν, να αλλάζουν με δραματικό τρόπο.

Το κακό (και ας μου επιτρέψουν τη διαφωνία μου) είναι ότι τα βάζουν με τα θύματα αυτής της ιστορίας, που είναι οι χιλιάδες άνθρωποι που έφυγαν από τους τόπους τους, για μια σειρά από λόγους. Και σίγουρα το σύνθημα «Θέλουμε πίσω τα νησιά μας» είναι άστοχο, μια και κανείς ακόμη δεν τα έχει πάρει, και σίγουρα δεν πρόκειται να μας τα πάρουν αυτοί οι δυστυχείς που βρέθηκαν σε αυτά, όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη και από πολιτικές που οι «μεγάλοι» αποφάσισαν να εφαρμόσουν.

Διότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό το «φόρτωσαν» στην Ελλάδα οι πολιτικές που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν στην περιοχή τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μόσχα. Τόσο με τους πολέμους (όπως στη Συρία) όσο και με έναν πρωτόγονο ιμπεριαλισμό, που αφαιρεί από τις χώρες τις πλουτοπαραγωγικές τους δυνάμεις και που φτωχoποιεί τους πληθυσμούς, με αποτέλεσμα η ανάγκη επιβίωσης να τους σπρώχνει σε άλλους τόπους.

Αυτές οι δυνάμεις αλλά και οι διεθνείς συνθήκες, τρόπος του λέγειν διεθνείς, μια και είναι συνθήκες που επέβαλαν οι ισχυροί, ευθύνονται για το ότι χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας, ενώ ο προορισμός τους ήταν άλλος.

Και αντί ως πολίτες να ξεσηκωθούμε και να πάμε σε συγκεκριμένες πρεσβείες να διαμαρτυρηθούμε στους πραγματικούς υπευθύνους των όσων βιώνουμε εμείς και αυτοί οι δυστυχείς, στρεφόμαστε εναντίον τους και εναντίον των κυβερνήσεών μας (είτε είναι ο Τσίπρας είτε ο Μητσοτάκης), κάνοντας πλειοδοσία πατριωτισμού.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο και βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου. Δυστυχώς, έχει πολύ ακόμη βάθος και, εάν δεν σκεφτούμε άλλους τρόπους αντιμετώπισής του, θα βρεθούμε προ εκπλήξεως. Γι’ αυτό καλές οι συγκεντρώσεις, καλές οι φωνές, αλλά πρέπει να στραφούν σε άλλα αυτιά. Σε αυτά που ως συνήθως…χαϊδεύουμε.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa