Άρθρα

Η θέση του «Π»: Από το 1821 έως το… Ισραήλ!

Κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες της η Τουρκία, έχοντας ως επιδίωξη και απώτατο στόχο της να πειθαναγκαστούμε και να συρθούμε στο τραπέζι της μεγάλης διαπραγμάτευσης.

Είναι άκρως επικίνδυνο να εθελοτυφλούμε και –πολύ χειρότερα– να είναι αμύητος ο λαός μας στα επερχόμενα και, αντί του… γαλατά, να δούμε ένα πρωί στην πόρτα μας τον ταχυδρόμο θλιβερών τετελεσμένων…

Όλες οι κλιμακούμενες κινήσεις του Ερντογάν είναι σχεδιασμένες σε βάθος χρόνων και εκείνο που εκτιμάται είναι πως βρίσκονται πια σε «φάση ωρίμανσης». Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης, επιδιώκει τη διχοτόμηση της Κύπρου, εγείρει θέμα τούρκικης μειονότητας στη Θράκη, ρίχνει γκρι χρώμα στο γαλάζιο του Αιγαίου, περικυκλώνει τη Μεγαλόνησο με τα πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» και με τα πολεμικά του πλοία. Από αέρος τα ίδια.

Ακόμη και πακιστανικά Ρ-3 Orion επιστράτευσε παραβιάζοντας το FIR Αθηνών, ενώ μόλις προχθές προχώρησε σε στρατιωτικό deal με τη Λιβύη και, ταυτόχρονα, συμφώνησαν την οριοθέτηση της ΑΟΖ Τουρκίας -Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η διπλωματική, επί του παρόντος, επεκτατικότητα της Τουρκίας ουδόλως ενοχλεί, κατ’ ουσία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μόλις πρόσφατα η Μέρκελ είπε ότι ο Ερντογάν είναι δύσκολος (δύστροπος) σύμμαχος, αλλά απόλυτα αναγκαίος.

Κι εμείς; Εμείς ακολουθούμε άλλο διπλωματικό δόγμα. Δεν μετακινούμεθα από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Την προστατεύουμε και καλά κάνουμε. Δεν αποδεχόμαστε ότι είναι δυνατό κάποια στιγμή το Διεθνές Δίκαιο να αποδειχθεί… μεροληπτικό. Ίσως και να πιστεύουμε, αφελώς, ότι υπάρχουν τα περιθώρια συνεργασίας για την εξεύρεση ανεκτής, έστω, λύσης στο οξύτατο, μεταναστευτικό πρωτίστως (με προσφυγική ουρά) πρόβλημα.

Ακολουθούμε, δηλαδή, το δόγμα της «στρατηγικής ψυχραιμίας». Όμως το ερώτημα είναι αν εκτιμάται, αν είναι αποτελεσματικό και αν εγγυάται ότι ο Τούρκος μόνο θα βρυχάται και τίποτε περισσότερο. Πολύ φοβόμαστε ότι η «στρατηγική» ψυχραιμία» μας εκλαμβάνεται από τον Ερντογάν ως αδυναμία. Κοντοστεκόμαστε και η στάση μας συνιστά υποχωρητικότητα. Κι όσο τα βήματά μας είναι «αμυντικά», τόσο και πιο πολύ ο γείτονας αποθρασύνεται…

Σε 13 μήνες από σήμερα θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Προσφέρεται η περίσταση να καταδείξουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε το βαμμένο με αίμα ανεκτίμητο αγαθό της ελευθερίας. Πώς; Επεκτείνοντας τον φράχτη στον Έβρο, φυλάσσοντας με κάθε κόστος τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, προστατεύοντας αποφασιστικά και αποτελεσματικά τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και τις περιουσίες των συμπατριωτών μας στη Θράκη. Κι όλα να συνοδεύονται με διπλωματική «επιθετικότητα».

Περιθώρια εφησυχασμού δεν υπάρχουν. Οι καιροί ου  μενετοί. Η κρισιμότητα των περιστάσεων μάς καλεί να υποψιάσουμε το λαό για όλα όσα επέρχονται. Ψύχραιμα. Ομόθυμα. Πατριωτικά. Με νοοτροπία Ισραήλ!

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa