Άρθρα

Η θέση του «Π»: Γιατί ο Ερντογάν είναι τώρα πιο επικίνδυνος για «θερμό επεισόδιο»

Όσοι διαβάσουν… προσεκτικά την πρόσφατη ομιλία του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, την οποία πραγματοποίησε μιλώντας στα στελέχη του κόμματός του, μπορούν να καταλάβουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ίσως τα πιο κρίσιμα στις σχέσεις μας με την Άγκυρα.

Ο «Σουλτάνος» δεν μπορεί να καταπιεί ότι η Ελλάδα, ύστερα από τόσα χρόνια, σηκώνει και πάλι κεφάλι αποκτώντας στρατιωτικό πλεονέκτημα στη θάλασσα και στον αέρα, με σωστές κινήσεις και με τη διπλωματία των εξοπλισμών.

Η Άγκυρα πίστευε ότι μετά το γκριζάρισμα των Ιμίων η χώρα μας, δύσκολα, θα πήγαινε σε μια πολιτική που θα ήταν διαφορετική από αυτή του κατευνασμού και στην κυριολεξία αιφνιδιάστηκε από την αλλαγή της στρατηγικής της χώρας μας, που επικεντρώνεται στο «καρότο-μαστίγιο».

Η Ελλάδα κερδίζει τον απαραίτητο χρόνο με την τακτική της, χωρίς να το… φωνάζει, και ενισχύεται με μια σειρά από κινήσεις που θα κάνουν την Τουρκία να σκεφτεί πολλαπλά ένα «θερμό επεισόδιο». Καλά πληροφορημένες πηγές μας, αλλά και γνώστες των ελληνοτουρκικών (όπως ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης και ο Σάββας Καλεντερίδης), εκτιμούν ότι η Τουρκία, βλέποντας τις ελληνικές κινήσεις, ίσως είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζει σοβαρά να «στήσει» ένα θερμό επεισόδιο, πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη από πλευράς ισορροπιών σε αέρα και θάλασσα.

Ο Ερντογάν αλλά και το Εθνικό Συμβούλιο της Τουρκίας μόνο αφελείς δεν είναι, βλέποντας τι τους περιμένει από την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Αυτός είναι ο λόγος που έβγαλε και το «Τσεσμέ» στην καρδιά του Αιγαίου, κάτω από το Άγιον Όρος, στα όρια τής κατά φαντασίαν «γαλάζιας πατρίδας» του.

Ο στόχος του είναι να στείλει το μήνυμα στην Αθήνα ότι είναι παρών στο Αιγαίο και ότι μπορεί να κόβει… βόλτες όποτε θέλει.

Από την άλλη, δεν είναι τυχαίο ότι στον Έβρο οι Τούρκοι επανέρχονται με την επιχείρηση με κωδικό… 1453 (ημερομηνία άλωσης της Κωνσταντινούπολης), στέλνοντας σε πρώτη φάση μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayaktar (drones) στα σύνορα, «χαρτογραφώντας» την περιοχή και το ελληνικό τείχος.

Η τακτική «τανάλια» που ακολουθεί η Άγκυρα, εκτός από τον εκνευρισμό της, δείχνει ότι θέλει να «στήσει» επεισόδιο, όταν κρίνει ότι μπορεί να πιάσει την Ελλάδα στον ύπνο.

Η ελληνική πλευρά, από τη μεριά της, μπορεί να αναμένει την επόμενη συνάντηση των Αθηνών για τις διερευνητικές, αλλά γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν βγάζει από το μυαλό της ούτε τις προκλήσεις ούτε το θερμό επεισόδιο. Θέλει να περάσει το μοντέλο της Φιλανδοποίησης της Ελλάδας, που στηρίζεται σε μια λογική ότι για την όποια κίνησή της η Αθήνα πρέπει να έχει την έγκριση της Άγκυρας!

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa