Άρθρα

Η θέση του «Π»: Διώξτε τον φόβο από τους πολίτες τώρα…

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε λίγες ημέρες κλείνει τα πρώτα της γενέθλια. Στις 7 Ιουλίου και μετά από μια μεγάλη ταλαιπωρία ετερόκλητων μνημονιακών «συμμαχικών» κυβερνήσεων, ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε την εντολή από τον ελληνικό λαό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. 365 ημέρες μετά, τίποτε δεν είναι ίδιο. Η Ελλάδα έχει αλλάξει, (και ο κόσμος θα λέγαμε) και η κάθε παράταξη κάνει τον δικό της απολογισμό, με
φόντο τις επιπτώσεις στις κοινωνίες και στις οικονομίες.

Είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα κάνει τον δικό της απολογισμό και θα τον παρουσιάσει στους πολίτες, καθώς εκείνοι είναι που τελικά αξιολογούν τους πάντες και τα πάντα. Γι’ αυτό δεν θα σταθούμε σε αυτό, καθώς η ύφεση δημιουργεί ένα απρόβλεπτο σκηνικό, που έχει ως
κύριο χαρακτηριστικό του τη ρευστότητα.

Μια ρευστότητα όμως που επανέφερε ένα συναίσθημα, που είδαμε και πάθαμε να αποβάλουμε τους τελευταίους μήνες. Και αυτό είναι ο φόβος.

Η κυβέρνηση, και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην υγειονομική κρίση. Άγγιξε στην κυριολεξία το «άριστα» και δημιούργησε τις συνθήκες εκείνες που έκαναν τους πολίτες να εμπιστευτούν και πάλι μια κυβέρνηση.

Τώρα όμως έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση. Να αντιμετωπίσει το πέρασμα από τον φόβο για τη ζωή των πολιτών στον φόβο για το πώς θα ζήσουν οι πολίτες στις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται.

Θα λέγαμε στο οικονομικό επιτελείο και στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβάλει,
τα πράγματα δεν είναι καλά. Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός. Και επειδή η οικονομία είναι και θέμα ψυχολογίας, αλλά κυρίως θέμα τσέπης, ενδέχεται ο φόβος που κυριαρχεί να μετατραπεί σε ένα θανατηφόρο για την οικονομία σπιράλ. Σίγουρα δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας.

Αμφότεροι γνωρίζουν ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα της αγοράς. Δεν λέμε, καλά τα μέτρα και οι διορθώσεις, αλλά η οικονομία χρειάζεται ένα σοκ για να πάρει και πάλι μπροστά. Γι’ αυτό χρειάζεται να υπάρξει ρευστότητα αμέσως. Να αλλάξει η ψυχολογία και να επιστρέψει η ελπίδα.

Όσο οι πολίτες φοβούνται να ξοδέψουν γιατί δεν γνωρίζουν τι τους ξημερώνει, τα πράγματα δεν θα αλλάξουν και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος που θα παραπέμπει στο αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Αλλά αν φτάσουμε εκεί, η φθορά από τον Σεπτέμβριο θα είναι ραγδαία.

Γι’ αυτό και επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας: Διώξτε τον φόβο από τους πολίτες, στηρίξτε την πραγματική οικονομία και σπάστε τον… κουμπαρά, πριν να είναι αργά. Διότι οι σειρήνες του λαϊκισμού καραδοκούν…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa