Άρθρα

Η θέση του «Π»: Είμαστε σε πόλεμο

Πραγματικά αναρωτιέμαι τι άλλο χρειάζεται να γίνει για να καταλάβουν κάποιοι ότι είμαστε σε πόλεμο. Ότι όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε στη μείωση της διασποράς για να βγούμε ζωντανοί από αυτήν τη μεγάλη αναμέτρηση με τον φονικό ιό.

Ότι ο ιός δεν σκοτώνει μόνο δεξιούς ή αριστερούς ή κεντρώους, αλλά απειλεί όλους μας, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουμε.

Ότι ο ιός δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γι’ αυτό, αντί κάποιοι να σκοτώνονται στη Βουλή και στα τηλεοπτικά παράθυρα, καλό θα είναι να αντιληφθούν τις βαθιές τους ευθύνες και να κόψουν τις οργανωμένες και ανοργάνωτες «ανυπακοές», που θα σπείρουν τον όλεθρο στην κοινωνία.

Δεν θα αναφερθώ στους εξυπνακισμούς περί Γκράουτσο Μαρξ και ηλιθίων, διότι για ορισμένους ανθρώπους η αυτογνωσία παραμένει ακόμη ζητούμενο, καθώς το υπερφίαλο εγώ τους υπερβαίνει το οικονομικό και πολιτικό τους μπόι. Με λεκτικούς ακροβατισμούς που αντικατέστησαν τα παρδαλά πουκαμισάκια, τις ηχογραφήσεις και τις χλιδάτες φωτογραφίσεις, δεν παράγεται ήθος ούτε φυσικά διαγράφονται οι κωλοτούμπες, τις οποίες ο τόπος πλήρωσε πανάκριβα.

Για τους άλλους, που ακόμη και σήμερα ποντάρουν στην επαναστατική γυμναστική με μάσκες και αποστάσεις, με επιδείξεις σοβιετικού τύπου, τα καθηλωμένα ποσοστά τους ίσως κάποτε τους βγάλουν από την ιδεολογική ψευδαίσθηση μέσα στην οποία ζουν.

Ας ελπίσουμε ότι τα εμβόλια σύντομα θα είναι και εδώ. Για αυτό και η κυβέρνηση οφείλει από τώρα να καταρτίσει ένα σχέδιο για το πού θα γίνουν, δημιουργώντας κέντρα, αλλά και καταρτίζοντας λίστες προτεραιότητας. Να καταστρώσει τώρα την εθνική στρατηγική εμβολιασμού του πληθυσμού.

Δεν πρέπει με τίποτα η κυβέρνηση να πιαστεί απροετοίμαστη αυτήν τη φορά. Να αποδείξει στην πράξη ότι η κριτική που δέχτηκε στα περισσότερα ζητήματα και άδικη ήταν και παράδοξη για τα όσα ζούμε.

Παράλληλα θα πρέπει να στηρίξει με κάθε τρόπο τους ανθρώπους που δουλεύουν στην Υγεία και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Που δίνουν καθημερινά τη μάχη για όλους εμάς, ρισκάροντας τις ζωές τους και τις οικογένειές τους, περισσότερο από τον καθένα.

Από την άλλη, όλοι εμείς, παρά την κόπωση που νιώθουμε, πρέπει να τηρήσουμε τα αυτονόητα: χρήση μάσκας παντού, συχνό πλύσιμο χεριών, απόσταση ασφαλείας –ειδικά από τους πιο ηλικιωμένους– και κυρίως περιορισμό των μετακινήσεων.

Από ό,τι δείχνουν όλα, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Ας μπορέσουμε να τα γιορτάσουμε αν μη τι άλλο υγιείς. Σωματικά και ψυχικά.

H αναστολή πλειστηριασμών και το επίδομα Χριστουγέννων στους οικονομικά αδύναμους είναι κινήσεις στη σωστή κατεύθυνση.

Από αυτόν τον πόλεμο πρέπει να βγούμε νικητές.

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa