Άρθρα Παρασκηνιακά

Η θέση του «Π»: Καλοδεχούμενο το «σκριν» της Γαλλίας

Η Γαλλία, με το επιχείρημα ότι απαιτούνται πλήρης αναθεώρηση του συστήματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης και παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, έθεσε βέτο και τελικά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν αποφάσισε ημερομηνία έναρξης των διαβουλεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια.

Αφενός οι χώρες που συμμερίσθηκαν το βέτο (Ολλανδία, Ισπανία, Δανία) και αφετέρου όλες οι άλλες που τάχθηκαν υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έχουν ως κοινό τόπο την παραδοχή ότι οι δύο γειτονικές μας χώρες δεν πληρούν, κατ’ ουσία, τις προϋποθέσεις για να αρχίσει η συζήτηση της ένταξής τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Παρά ταύτα, οι δεύτερες χώρες τάσσονται υπέρ της «χαριστικής» συμπεριφοράς προς την Αλβανία και τα Σκόπια, με το σκεπτικό ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσουν οι δύο αυτές χώρες στις αγκαλιές της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Αν μη τι άλλο, όμως, πρόκειται περί αδύναμης αιτίασης, διότι ξέρουν Ράμα και Ζάεφ ότι δεν έχουν ευοίωνο μέλλον προς ανατολάς…

Συνεπώς, σωστά χειρίστηκαν το θέμα οι Γάλλοι. Ένας χειρισμός που παραπέμπει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ότι ασφαλώς δεν υπάρχει αντίθεση στην αρχή της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Βαλκανίων, ωστόσο επισημαίνουν ότι πρέπει με αξιόπιστο τρόπο να λειτουργεί το σύστημα των ενταξιακών διαδικασιών, γιατί σήμερα αυτό το σύστημα είναι διάτρητο και αναποτελεσματικό.

Έχουν δίκιο σε αυτό το επίπεδο. Όπως δίκιο έχουμε κι εμείς ως Ελλάδα στο άλλο επίπεδο.

Δεν θέλουμε να έχουμε γείτονες… μπαγαπόντηδες. Οφείλουν Αλβανία και Σκόπια να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα ενταχθούν στην ΕΕ από την πίσω πόρτα, χωρίς να έχουν εκπληρώσει μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις που θα υποδηλώνουν συμμόρφωσή τους με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Λαθεύουν τα Τίρανα αν νομίζουν ότι… εκσυγχρονισμός για την Αλβανία είναι η μετατροπή της σε Κολομβία των Βαλκανίων. Λαθεύουν, αν θεωρούν… μεταρρύθμιση τις βαρβαρότητες σε βάρος του ελληνικού στοιχείου της Βορείου Ηπείρου. Πλανώνται όσο βρίσκονται εκτός συνταγματικής νομιμότητας και την ίδια ώρα πολλοί δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της γείτονος χώρας είναι αποκλεισμένοι.

Το αυτό ισχύει και για τα Σκόπια. Δεν αρκεί η Συμφωνία των Πρεσπών για να πάρουν στα χέρια τους το διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξέρουν καλά και οι Σκοπιανοί ότι, σε θέματα ευνομίας, μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής της Συμφωνίας αυθαιρετούν.

Δεν έχουν, λοιπόν, οι γείτονές μας άλλον δρόμο, πέραν της συμμόρφωσης. Αξίζει, βέβαια, να υποτεθεί ότι αν ο Μακρόν λάβει ανταλλάγματα, τότε είναι πολύ πιθανό να αποσύρει το βέτο. Φαντάζει άραγε ισχυρό ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Όχι, ασφαλώς, αν δεν έχει τάσεις αυτοχειρίας ο Γάλλος πρόεδρος. Ούτε στα πιο φρικτά όνειρά του θα ήθελε τούτη την ώρα να συναινέσει στο «laisser passer» και να δει να καταφθάνουν κατά κύματα στις όχθες του Σηκουάνα Αλβανοί και Σκοπιανοί μετανάστες…

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa