Άρθρα

Η θέση του «Π»: Να στείλουν εδώ και τώρα τον λογαριασμό

Μπορεί στην πατρίδα μας ακόμη να τσακωνόμαστε για το αν το σκάνδαλο Novartis ήταν ή όχι το μεγαλύτερο όλων των εποχών και να συνεχίζουμε να ψάχνουμε να βρούμε αν τα πήρε και ποιος, τα… Αμερικανάκια όμως αποδείχτηκαν πολύ πιο έξυπνα από εμάς. Και, αυτό γιατί υποχρέωσαν την πολυεθνική όχι μόνο να συμβιβαστεί αλλά και να πληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί με βάση τον ομοσπονδιακό νόμο περί διαφθοράς.

Η Novartis καλείται να πληρώσει 345 εκατομμύρια δολάρια («ψίχουλα» μπροστά σε αυτά που έβγαλε, για να είμαστε ειλικρινείς) για αθέμιτες πρακτικές σε Ελλάδα, Ν. Κορέα και Βιετνάμ. Μάλιστα, από αυτά, τα 310 εκατομμύρια αφορούν τις αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας και μόλις 35 εκατομμύρια ευρώ τις άλλες δύο χώρες. Αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά για το τι γινόταν στον χώρο της Υγείας στην πατρίδα μας.

Άρα σκάνδαλο υπήρξε, άρα κάποιοι ευθύνονται, αλλά αντί να πράξουμε το αυτονόητο, ζητώντας από τη Novartis να πληρώσει αν μη τι άλλο για τα όσα έπραξαν οι άνθρωποί της στην πατρίδα μας, κυνηγάμε εδώ και χρόνια την ουρά μας!

Θεσμοί, πολιτικά πρόσωπα, επιστήμονες μπήκαν σε έναν φαύλο κύκλο, όπως ακριβώς έγινε με την υπόθεση της Siemens.

Μακάρι να διαψευσθώ, αλλά το ίδιο μοντέλο διαχείρισης βλέπουμε και στην υπόθεση Novartis. Ακόμη και την απόφαση της έκβασης του σκανδάλου, τα κόμματα τη διαβάζουν με τα δικά τους «γυαλιά».

Θα προτείναμε, αντί να τσακώνονται και μέχρι η Δικαιοσύνη να βγάλει τις αποφάσεις της για το ποιοι εμπλέκονται, να πράξουν αμφότερα τα κόμματα το αυτονόητο. Από κοινού να ζητήσουν τα χρήματα που έφυγαν από τα δημόσια ταμεία (δηλαδή από τις τσέπες των πολιτών) να επιστρέψουν. Με πολύ απλά λόγια, να κληθούν οι υπεύθυνοι της Novartis να περάσουν από τα ταμείο. Αυτήν τη φορά όχι για να εφαρμόσουν αθέμιτες πρακτικές, αλλά θεμιτές.

Αυτό θα ήταν μια πράξη με πολλούς συμβολισμούς, που αν μη τι άλλο θα έδειχνε ότι σε αυτήν τη χώρα επιτέλους είμαστε… Αμερικανάκια. Δηλαδή κράτος που μπορεί να εφαρμόζει τους νόμους του, όχι μόνο στις πλάτες των αδυνάτων αλλά επί των ισχυρών.

Κράτος που βάζει πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον και την ευνομία. Κράτος που αξίζει ο πολίτης του να εμπιστεύεται.

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa