Άρθρα

Η θέση του «Π»: Ο… Σουλτάνος με τα σπίρτα

Όπως είχαμε προβλέψει εδώ και καιρό, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας παίκτης που του αρέσει να… παίζει με τα σπίρτα. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι έχει ανάψει πολλές φωτιές στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο αλλά πλέον και στον Καύκασο. Αλλά, διαχρονικά, όποιος παίζει με τη φωτιά το πιο πιθανό σενάριο είναι να καεί.

Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει, όσο και αν δεν το λέει δημόσια, ότι ο μεγαλύτερος εφιάλτης του είναι να έχει το τέλος του τελευταίου Σουλτάνου της Τουρκίας. Ο Μωάμεθ ο ΣΤ’, όχι μόνο δεν είχε την πορεία του ανθρώπου του οποίου πήρε το όνομα, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να βάλει ταφόπλακα στον θρόνο του, καθώς και στη μεγάλη αυτοκρατορία, που μετρούσε αντίστροφα έτσι και αλλιώς μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μπορεί μέσα στη μεγαλομανία του να ονειρεύεται ότι είναι ο Μωάμεθ, αλλά, αν συνεχίσει αυτήν την τακτική, θα έχει το τέλος του Μωάμεθ του ΣΤ’ και μια ωραία πρωία θα αναγκαστεί να τα μαζέψει και να ζητήσει καταφύγιο σε άλλη γη και σε άλλα μέρη. Και ας ελπίσει να μην έχει και το τέλος του τελευταίου Σουλτάνου εκεί στο Σαν Ρέμο.

Καλό είναι λοιπόν, πριν βάλει φωτιά και στη δική μας περιοχή, να το ξανασκεφθεί και να καταλάβει ότι από την Ελλάδα ξεκίνησε η αρχή του τέλους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και η ιστορία με έναν περίεργο τρόπο φαίνεται πως εκδικείται την Τουρκία.

Από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλέον έχουν καταλάβει πού το πάει ο Ερντογάν. Στόχος του είναι να υποχρεώσει την Ελλάδα να απαντήσει στο πεδίο στις προκλήσεις του. Να ξεκινήσει, δηλαδή, η χώρα μας έναν πόλεμο και όχι εκείνος. Γι’ αυτό απαιτούνται ψυχραιμία και μεθοδικότητα στις κινήσεις μας.

Η Αθήνα δεν έχει στους σχεδιασμούς της την τακτική του πρώτου χτυπήματος. Εκείνο πάντως που, όπως λένε οι πληροφορίες μας, θεωρείται δεδομένο είναι ότι ήδη έχει σχέδια για απάντηση με το «ισοδύναμο τετελεσμένο», κάτι που θα σοκάρει τον Ερντογάν.

Ο ελληνικός σχεδιασμός είναι τέτοιος, που μια στρατιωτική απάντηση στην οποία θα περιλαμβάνεται χτύπημα σε ζωτικής σημασίας στόχο μέσα στην Τουρκία θα σηματοδοτήσει την αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς και για τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο.

Όσο και αν θέλει λοιπόν να πείσει ότι είναι… άτρωτος, η πραγματικότητα θα είναι οδυνηρή και θα φέρει πιο κοντά τα σενάρια διαμελισμού της χώρας του.

Αυτό πρέπει να το υπολογίσει στους τρελούς σχεδιασμούς του, για να μην καταντήσει σαν το κοριτσάκι με τα… σπίρτα. Με μία και μόνη ουσιαστική διαφορά: Ότι εκείνον δεν θα τον λυπηθεί κανείς…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa