Άρθρα

Η θέση του «Π»: Πήραν το μήνυμα της αγοράς οι Μητσοτάκης και Τσίπρας;

Τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκαναν την εβδομάδα αυτή τις πρώτες εξορμήσεις τους στο κέντρο της Αθήνας. Και οι δύο άκουσαν διά ζώσης τα προβλήματα των ανθρώπων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Των ανθρώπων που αποκαλούμε κατ’ ευφημισμόν μεσαία τάξη και που σήκωσαν (και πλήρωσαν ακριβά) το βάρος των απανωτών μνημονίων και τώρα «σηκώνουν» τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Διότι, ό,τι και να λένε τα χαρτιά και οι… ειδικοί, την πραγματικότητα σου την λένε αυτοί που την βιώνουν και κανείς άλλος.

Αυτό λοιπόν που ζουν αυτοί οι άνθρωποι, όπως και εκείνοι της εστίασης, είναι κάτι παραπάνω από σοκαριστικό, καθώς η αγορά και οι άνθρωποί της, εκεί που επιχειρούσαν να βγάλουν το κεφάλι πάνω από το νερό, βυθίστηκαν και πάλι.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι καλά. Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει, παρά τα όσα του καταλογίζουν, ότι έχει πολιτικά ανακλαστικά και, όπως ο ίδιος δήλωσε σε ένα από τα διαγγέλματά του, η κρίση αυτή του άλλαξε, σε συγκεκριμένα πράγματα, τις αντιλήψεις που είχε.

Το να πούμε ότι είμαστε στο μυαλό του και γνωρίζουμε ποια είναι αυτά θα είμαστε ψεύτες. Άρα, λοιπόν, τις αλλαγές που έγιναν εντός του θα τις δούμε από τις αποφάσεις που λαμβάνει.

Με βάση αυτές που έχουμε δει, διαπιστώνουμε ότι ο νεοφιλελευθερισμός, τον οποίο του χρέωναν κάποιοι στο παρελθόν, δεν αποτελεί προτεραιότητα των επιλογών του. Το μείγμα έχει αλλάξει και αυτό αποτελεί την ελπίδα και των μικρομεσαίων, που χρειάζονται σε αυτήν τη φάση τη στήριξη της Πολιτείας, όσο ποτέ άλλοτε.

Εκείνο που χρειάζεται είναι απλή λογική. Λύσεις δηλαδή που θα είναι απλές στην εφαρμογή τους και όχι αποφάσεις για τις οποίες χρειάζεται να περάσουν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης, του εμπορικού κόσμου και της εστίασης από τον κυκεώνα των δικαιολογητικών και της γραφειοκρατίας. Χρειάζονται πραγματική ενίσχυση και όχι δανεικά με όρους και προϋποθέσεις που δεν τους βοηθάνε.

Από την άλλη απαιτείται να ξεκαθαρισθεί το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να γίνουν έρμαιο εργοδοτών. Η μη απόλυση είναι θετικό μέτρο, όμως η εκ περιτροπής εργασία που ετοιμάζουν είναι αρνητικότατο μέτρο που ανοίγει την κερκόπορτα της ανεργίας αλλά και της ύφεσης.

Όσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η επιστροφή στη ρητορεία της εποχής «θα σκίσουμε τα μνημόνια» δεν προσφέρεται πια.

Διότι πλέον οι πολίτες γνωρίζουν. Άρα, αυτή η πεπατημένη δεν θα τον ξαναφέρει στην εξουσία, διότι πλέον οι πολίτες ξέρουν, και αυτό καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις.

Γι’ αυτό ας αλλάξει γραμμή ο κ. Τσίπρας, όσο και αν δέχεται πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός του. Εξάλλου τα ποσοστά αποδοχής του είναι υψηλότερα σε όλες τις μετρήσεις από αυτά του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό σημαίνει πολλά…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa