Άρθρα

Η θέση του «Π»: Προσοχή! Μη γίνουμε Ισπανία

Δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να πιστεύει ότι οι κακοπληρωτές δεν πρέπει να πληρώσουν τα δάνειά τους. Και σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο η κυβέρνηση. Να μου επιτρέψετε όμως να υπενθυμίσω ότι οι περισσότεροι των κακοπληρωτών,όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στο Δημόσιο, έχουν προ καιρού γράψει τα χρέη τους στο χιόνι, είτε γιατί έχουν αποδημήσει εις Κύριον είτε γιατί οι επιχειρήσεις τους έχουν προ πολλού «βαρέσει κανόνι» και κανείς δεν μπορεί να εισπράξει ούτε πενηνταράκι.

Δεν θα αναφερθώ στα χρέη των κομμάτων, που δόθηκαν με ανύπαρκτες εγγυήσεις και για μια σειρά από λόγους το πολιτικό σύστημα είναι ανίκανο να τα διαχειριστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην προκληθούν αντιστάσεις.

Το σημερινό μας σημείωμα δεν αφορά τους λίγους, αλλά τους πολλούς. Και οι πολλοί είναι αυτοί που είδαν τις ζωές τους να ανατρέπονται στα χρόνια του μνημονίου και, από εκεί που ήταν συνεπείς σε όλες τους τις υποχρεώσεις, βρέθηκαν εκτεθειμένοι.

Για αυτό κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση, με την υπενθύμιση ότι η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να γίνει…Ισπανία. Οι εικόνες ντροπής με πλειστηριασμούς και εξώσεις είχαν προκαλέσει σάλο και τις πλήρωσαν ακριβά το αδελφό της ΝΔ κόμμα και ο αρχηγός του.

Δεν έχουμε ως τόπος αυτήν την πολυτέλεια, και γι’ αυτό πρέπει εγκαίρως η ΝΔ να υπολογίσει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Όπως πληροφορούμαστε, ήδη τα «περιβόητα κοράκια» της αγοράς ετοιμάζονται από τον Μάιο να ξεκινήσουν το… ντου σε διάφορους δανειολήπτες. Τα funds που αγόρασαν αντί ενός πινακίου φακής τα δάνεια των πολιτών ετοιμάζονται να εισπράξουν πολλαπλάσια ποσά από αυτά που έδωσαν. Και αυτό, γιατί η ελληνική Πολιτεία δεν έδωσε την ευκαιρία σε όσους χρωστούν και έχουν «κόκκινα» δάνεια να τα αγοράσουν με την ίδια τιμή που τα πήραν οι…επενδυτές!

Ήδη μαθαίνουμε ότι πάνω από 140.000 στεγαστικά δάνεια ετοιμάζονται να αλλάξουν χέρια και να περάσουν από τις τράπεζες σε…ξένα απαιτητικά χέρια.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση αυτήν τη φορά δεν θα τρέχει να μαζέψει τα όσα θα ακολουθήσουν, όπως έχει συμβεί και σε άλλα ζητήματα.

Και ο κ. Μητσοτάκης να έχει δώσει τις κατάλληλες οδηγίες, ώστε να μη γίνει η Ελλάδα σαν την Ισπανία του Ραχόι. Ναι, να πληρώσουν οι κακοπληρωτές (έστω και δέκα χρόνια μετά το μνημόνιο), αλλά όχι οι μη έχοντες.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa