Άρθρα

Η θέση του «Π»: Τα σενάρια του Σεπτεμβρίου

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κλείσει με τον δικό του τρόπο το θέμα του ανασχηματισμού. Απέδειξε, παρά τα γραφόμενα, ότι είναι σταθερή η γραμμή του να κυβερνήσει με τον δικό του τρόπο, δίνοντας επί της ουσίας μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους είχαν λάβει κίτρινη κάρτα τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης του τόπου από τη Ν.Δ. Σωστό ή λάθος, έτσι σκέφθηκε, έτσι έπραξε.

Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει, αφού όσο το 18μηνο της λίστας είναι ζωντανό, εκείνος έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι. Παράλληλα, είναι γνωστές οι βολές που δέχεται περί αξιοποίησης των «εκσυγχρονιστών» της εποχής Σημίτη, αλλά θα λέγαμε ότι ιστορικά η Ν.Δ. είχε τη δυνατότητα να αλιεύει στελέχη από το Κέντρο, ενώ μετά την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όλα αυτά ανήκουν στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Άλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση και όχι αυτά τα οποία έχουν παραπολιτικό ενδιαφέρον και αφορούν τον μικρόκοσμο που ασχολείται πέριξ και εντός των εσωκομματικών ισορροπιών.

Όταν έχεις μπροστά σου να διαχειριστείς το κρίσιμο θέμα του κορονοϊού, δεν θα κριθείς από το αν έβαλες αυτόν ή τον άλλον στην κυβέρνηση, αλλά από το αποτέλεσμα.

Όταν έχεις μπροστά σου τον εφιάλτη ενός νέου lockdown που θα σημάνει το τέλος της αγοράς και της οικονομίας για χρόνια, ελάχιστα απασχολεί τους πολίτες το αν έκοψες αρμοδιότητες από τον έναν υπουργό και τις έδωσες σε κάποιον άλλον. Οι πολίτες που βιώνουν πραγματικά την ύφεση δεν θα τα χρεώσουν σε κανέναν Σταϊκούρα ή Παπαθανάση ή Σκυλακάκη. Τον μόνο που θα έχουν μπροστά τους θα είναι τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.

Όταν έχεις μπροστά σου τον Ερντογάν και τις πιέσεις για διάλογο με την Άγκυρα και αναγκαστείς να πας στο τραπέζι για να αποφύγεις τα χειρότερα, τότε ποσώς ασχολείται κάποιος με τα έργα και τις ημέρες των συμβούλων του πρωθυπουργού.

Όταν έχεις μπροστά σου το σωσίβιο του Ταμείου Ανασυγκρότησης, πρέπει με σχεδιασμό, διάλογο και συνεννόηση να το πάρεις διαφορετικά, αλλιώς αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεται!

Όταν έχεις μπροστά σου μια αντιπολίτευση που περιμένει πώς και πώς τον Σεπτέμβριο και μετρά κρούσματα, νεκρούς και λουκέτα για να περάσει στην αντεπίθεση, τότε τα διλήμματα τα οποία θα έχεις μπροστά σου να απαντήσεις είναι πολλά περισσότερα από τις μουρμούρες και τις γκρίνιες για τον ανασχηματισμό.

Στην ουσία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αντιμέτωπος ο ίδιος και όχι οι άλλοι με τις ιστορικές του ευθύνες. Εκείνος αποφασίζει, εκείνος πιστώνεται τα καλά και τα λάθη.

Εκείνος ξέρει αν και πότε θα τραβήξει το χαρτί των εκλογών. Τα άλλα όλα είναι «να ’χαμε να λέγαμε»…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa