Άρθρα

Η θέση του «Π»: Τελευταία ευκαιρία να μαζευτεί ο Ερντογάν

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ (όπου φαίνεται ότι ξύπνησε ο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν θέλει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές να χρεωθεί τη διάλυση του ΝΑΤΟ και έναν πόλεμο μεταξύ «συμμάχων») θα αρπάξουν την τελευταία ευκαιρία που έχουν και θα μαζέψουν τον χαϊδεμένο και κακομαθημένο «Σουλτάνο».

Εάν δεν το πράξουν τραβώντας του το αυτί, θα τον βρουν μπροστά τους. Και καλό είναι να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι το ανάχωμα του δυτικού πολιτισμού μπροστά στη μουσουλμανική αδελφότητα, με ό,τι αυτή σημαίνει στην περιοχή.

Αν και αυτήν τη φορά βάλουν μπροστά τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, Μέρκελ και Τραμπ δεν θα κάνουν κακό στην Ελλάδα αλλά στο οικοδόμημα του ελεύθερου κόσμου.

Το παιχνίδι που παίζεται αυτόν τον καιρό στην περιοχή είναι πολύ μεγαλύτερο από μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αν λοιπόν δεν το καταλάβουν, τότε θα χρεωθούν την αρχή του τέλους αυτού που έχουμε μάθει να αποκαλούμε δυτικού πολιτικού πολιτισμού, που πρεσβεύει συγκεκριμένες αξίες. Γνωρίζουμε από όσα έχουν διαρρεύσει ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος έχουν θέσει τους εταίρους προ των ευθυνών τους, ζητώντας να πράξουν το αυτονόητο.

Να δείξουν αλληλεγγύη στις χώρες με τις οποίες ανήκουν στην ίδια οικογένεια και να βάλουν τέλος στις προκλήσεις ενός τύραννου με μανδύα «νομιμότητας». Να επιλέξουν στρατόπεδο με συγκεκριμένα μέτρα, διότι μόνο από αυτό καταλαβαίνει ο «Σουλτάνος» με τα πήλινα πόδια.

ΕΕ και ΗΠΑ γνωρίζουν ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι αυτές που «πονάνε» περισσότερο από καθετί άλλο την Άγκυρα. Και αυτό πρέπει να γίνει σαφές με κάθε τρόπο.

Όσο για τη χώρα μας, πρέπει να ετοιμάζεται να κεφαλαιοποιήσει θετικά τις προσπάθειες που κάνει αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ανέβασαν με τις κινήσεις τους ψηλά τον πήχη της ελληνικής διπλωματίας. Θα πρέπει να τον κρατήσουν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις ψηλά. Διότι αν δεν γίνει αυτό, τότε ό,τι χτίστηκε αυτήν την περίοδο θα χαθεί. Και δεν έχουν, δεν έχουμε, την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο. Τα πραγματικά δύσκολα θα είναι την επόμενη μέρα. Όταν καθίσουμε στο τραπέζι…

του Νίκου Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa