Slider Κορωνοϊός Πολιτική

Η κυβέρνηση «κόβει» τις συζητήσεις για χαλάρωση των μέτρων

Με κάθε τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση να τονίσει ότι εάν τώρα χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε, όσον αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί συνεχώς επαναλαμβάνουν αυτό το μήνυμα εν όψει και του Πάσχα.

«Κάθε αποπροσανατολισμός από τον στόχο μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές», τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και χαρακτηρίζουν «πολύ πρόωρη» την οποιαδήποτε, δημόσια, συζήτηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η φημολογία για ένα χρονοδιάγραμμα άρσης του περιορισμού της κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με τα θετικά μηνύματα που προκύπτουν από την «επιπέδωση της καμπύλης» της πανδημίας, μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση τους πολίτες στην τήρηση των μέτρων. Κανείς δεν θα ήθελε να δει ξαφνικά …βόλτες και συνάξεις, ειδικά πλησιάζοντας στο Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του και τους υπουργούς να αποφεύγουν οποιαδήποτε τοποθέτηση που μπορεί να παρερμηνευτεί ή να προκαταλάβει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι προειδοποιήσεις Τσιόδρα και Χαρδαλιά

Το μήνυμα μετέφερε πρώτος ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος χθες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η καλή εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας «πολύ γρήγορα μπορεί να αλλάξει» και τόνισε ότι «δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Θα πρέπει να διατηρηθεί μια λεπτή ισορροπία για την άρση των μέτρων», μιλώντας για «μαραθώνιο και όχι σπριντάρισμα».

Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «δούμε ακόμα και επιπλέον μέτρα την Μεγάλη Εβδομάδα για να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις και πασχαλινά τραπέζια».

Κρίσιμες οι επόμενες 20 ημέρες

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο 20ήμερο είναι κρίσιμο. Η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων μέχρι τις 27 Απριλίου θα καθορίσει τον βηματισμό εξόδου από την καραντίνα. Στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις θα ξεκινήσει συζήτηση για το πότε θα υπάρξει η όποια αποκλιμάκωση, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση. Αυτό προϊδεάζει ότι από τα μέσα Μαΐου και μετά θα αρχίσει η όποια χαλάρωση.

Είναι δεδομένο ότι τα υπουργεία κάνουν τους απαραίτητους σχεδιασμούς και καταρτίζουν τα σχέδια που αφορούν τον τομέα τους. Τη γενική ευθύνη όμως και την συγκέντρωση των επιμέρους σχεδίων θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας.

Στη συνέχεια θα συντάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί και θα το υποβάλει στον πρωθυπουργό. Κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η γνώμη των επιστημόνων και της αρμόδιας επιτροπής που δεδομένα μέχρι αυτή τη στιγμή έχει κάνει εξαιρετικό έργο με βάση τα αποτελέσματα.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης θα συνυπολογίσει στην τελική του απόφαση τις επιπτώσεις από την συνέχιση της καραντίνας. Τόσο στην ψυχική υγεία των πολιτών, όσο και ενδεχόμενη αύξηση ενδοοικογενειακής βίας. Στην εξέλιξη άρσης των περιορισμών ρόλο θα παίξουν και οι επιπτώσεις στην οικονομία και τους κλάδους που επηρεάζονται περισσότερο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa