Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Η μάχη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τον «κεντρώο» χώρο

Λίγα πλέον περιθώρια αφήνει για την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων μας τους επόμενους μήνες η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα που επικρατεί στον δημόσιο βίο. Η σύγκρουση που επικρατεί, ιδιαίτερα μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τον «κεντρώο» χώρο, είναι σκληρή και οι διαχωριστικές γραμμές ολοένα και πιο ορατές.

Στον δρόμο προς τις εκλογές η ΝΔ προσπαθεί να επεκτείνει την παραδοσιακά ευρεία επιρροή της Κεντροδεξιάς στον μεσαίο χώρο και παράλληλα να μην έχει απώλειες στα δεξιά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, έχει σαφώς εκτείνει την επιρροή του στην Κεντροαριστερά, ενώ προσπαθεί να διατηρήσει και ένα αριστερό προφίλ, μετά από τέσσερα χρόνια επιβολής σκληρής λιτότητας και εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών.

Η εξ αριστερών πολιορκία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς φάνηκε αρχικώς να είναι σχετικά εύκολη δουλειά για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά τα αποτελέσματα δεν δείχνουν να είναι ικανοποιητικά, προς το παρόν. Τώρα τέλειωσε και ο Μάρτιος και οι δημοσκοπήσεις, τις οποίες εναγωνίως περίμενε ο πρωθυπουργός για ν’ αποφασίσει οριστικά πότε θα στήσει τις βουλευτικές κάλπες, δεν αποπνέουν και τόσο ενθουσιασμό, για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος.

Δημοσκοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν λέει να πάρει τ’ απάνω του, αλλά κάθε γκάλοπ που δημοσιοποιείται πιστοποιεί μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Και το πολιτικό περιβάλλον, αντί να βελτιώνεται, όπως επιχειρεί με παλαιοκομματικές πελατειακές τακτικές ο κ. Τσίπρας, όλο και γίνεται τοξικότερο για την κυβέρνηση.

Ό,τι κι αν επιχειρεί, δεν του βγαίνει. Η επιχείρηση «άλωση του ΠΑΣΟΚ» τού γύρισε μπούμερανγκ. Η προστασία α΄ κατοικίας δεν είναι και τόσο «προστασία» μετά το «χαστούκι» από τους «θεσμούς». Και η «καρπαζιά» από τον Ζόραν Ζάεφ, που υπερήφανος εξήγησε πώς «την έφερε» στον κ. Τσίπρα, δίνοντας το «αδιάφορο» όνομα… Μακεδονία, έδωσε αφορμή και στις κεντρώες, κεντροαριστερές πατριωτικές δυνάμεις να του γυρίσουν την πλάτη, όπως έδειξαν και οι τελευταίες περιοδείες υπουργών κυρίως στη Β. Ελλάδα, αλλά και στην Κρήτη.

Τώρα ο κ. Τσίπρας δείχνει να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και μπροστά στα αδιέξοδά του θα παίξει τον τελευταίο «άσο» που του απέμεινε: Αυτόν της σκανδαλολογίας. Η αρχή έγινε με τα δάνεια των κομμάτων. Μια υπόθεση που έχει κακοφορμίσει και δεν πουλάει, καθώς και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και τα οικονομικά τους έχουν νοικοκυρευτεί. Περισσότερο της ΝΔ.

Θα ακολουθήσει η γνωστή υπόθεση της Novartis. Δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν δείτε κάποιους από τους… εμπλεκομένους να σέρνονται… σιδηροδέσμιοι. Με δεδομένο όμως ότι η υπόθεση της Novartis είναι, καθόσον αφορά τουλάχιστον την συμμετοχή πολιτικών προσώπων στο «σκάνδαλο», τραβηγμένη από τα μαλλιά κι ότι από πίσω της κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες, οι κυβερνώντες κινδυνεύουν να βρεθούν προ εκπλήξεως, βλέποντας την ψαλίδα με τη ΝΔ να ανοίγει κι άλλο, αντί να κλείνει, όπως αναμένουν.

Αν ανατρέξουν μάλιστα στο παρελθόν, θα διαπιστώσουν ότι ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ, που τόσο προσπαθούν να αντιγράψουν, στο τέλος, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία, ενισχύθηκαν από το σκάνδαλο Κοσκωτά. Ας φανταστούν πόσο θα ενισχυθούν ο Μητσοτάκης και η ΝΔ από την υπόθεση της Novartis, όπου τη θέση των αποδείξεων ενοχής κινδυνεύει να λάβει η… προπαγάνδα.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa