Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Η νέα γλώσσα του σώματος

Πάνω από εξήντα τοις εκατό των πληροφοριών που λαμβάνουμε από έναν συνομιλητή μας ανήκουν στη γνωστή μας μη λεκτική επικοινωνία.

Τα συναισθήματα εκφράζονται πιο έντονα μέσω των κινήσεων των χεριών μας, των συσπάσεων του προσώπου μας, της στάσης του κορμιού μας, ακόμη και με τον τρόπο που τοποθετούμε τα πόδια μας. Με τη γλώσσα του σώματος στέλνουμε μηνύματα, μη λεκτικά, ψυχολογικής κατάστασης, υποσυνείδητα και αυτόματα.

Η πανδημία και τα φυσικά επακόλουθα των πρωτοκόλλων υγείας άλλαξαν και τη γλώσσα του σώματος. Η μάσκα δυσχεραίνει πλέον τη μη λεκτική επικοινωνία του προσώπου.

Η νέα γλώσσα του σώματος περιλαμβάνει φιλάκια νοερά και από μακριά και πάνω από τη μάσκα, χαιρετισμούς από κοντά με γροθιές και αγκώνες, από απόσταση δια ανατάσεως του δεξιού χεριού σε ορθή γωνία, το χέρι στην καρδιά για εγκάρδιο χαιρετισμό –ευχαριστώ θερμά-τιμή μου–, αγκαλιά σύμφωνα με το γυμναστικό πρόσταγμα «στοιχηθείτε» και ερωτικές περιπτύξεις μετά προσοχής και αποστάσεων.

Αυτά και άλλα πολλά επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, απόρροια της επιδημίας, και τα «πάντα όλα» στη γλώσσα του σώματος αλλάζουν.
Παραμένουν σε ισχύ οι συσπάσεις του άνω μέρους του προσώπου, για ενδείξεις όπως άστραψε και βρόντηξε, γυαλίζει το μάτι του, μου κρατάει μούτρα!

Από την απλή χειραψία μέχρι τον εγκάρδιο εναγκαλισμό όπως και κάθε κοινωνική ζύμωση, διά της ζώσης συμμετοχής, υπόκεινται σε περιορισμούς.

Σε γάμους, κηδείες, μνημόσυνα, διαδηλώσεις, προεκλογικές συγκεντρώσεις και σε κάθε είδους συναθροίσεις, μετρημένοι στα δάκτυλα!

Μια ακόμη δυσκολία στο να παίρνουμε και να στέλνουμε μηνύματα με εκφράσεις του προσώπου, επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας, να βλέπουμε το χαμόγελο που σκάει στα χείλη, ζεσταίνει το βλέμμα και πολλάκις, δίνει το «πράσινο φως» για τα περαιτέρω.

Τα μη λεκτικά σήματα έχουν περιοριστεί και έχει δυσκολέψει ακόμη και η αποκωδικοποίηση των νέων εκφράσεων του προσώπου, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε αν προέρχονται από τη δυσφορία της μάσκας ή από τα λεγόμενά μας!

Και δυστυχώς, δεν έχει ακόμη γραφτεί κι ένα εγχειρίδιο με θέμα «η νέα γλώσσα του σώματος» για να ξέρουμε
πώς την διαβάζουμε!

Οι ειδικοί στα θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς συνιστούν να αξιοποιούνται πλέον τα μη λεκτικά σήματα, των χεριών, της στάσης του σώματος και των ματιών. Χέρια μακριά από το σώμα δείχνουν αυτοπεποίθηση και ειλικρίνεια. Χέρια σταυρωμένα δείχνουν άμυνα και αυτοπροστασία, χέρια που κρατάνε το κεφάλι, μπροστά, περνάνε μηνύματα φόβου, απόγνωσης, αδυναμίας, ενώ χέρια που αποτελούν «μαξιλάρι» κεφαλιού σημαίνουν άνεση, αδιαφορία, τεμπελιά, ανάλογα με την υπάρχουσα κατάσταση.

Νευρικές κινήσεις χεριών και ποδιών, άγγιγμα προσώπου, παιχνίδι με τα μαλλιά δείχνουν αμηχανία, βαρεμάρα ή ακόμη και νευρικότητα που θα φέρει πιθανή έκρηξη. Το άλλοτε γνωστό μήνυμα ψεύδους με το ξύσιμο της μύτης δεν θα το δούμε εύκολα, λόγω μάσκας. Έχει αντικατασταθεί από το κοίταγμα του άλλου, πάνω ή κάτω, για να αποφύγει να αποκαλυφθεί.

Μια καλή τακτική είναι να κρατάτε το βλέμμα του συνομιλητή σας για αρκετή ώρα χαμογελώντας «ηχητικά» και δείχνοντας την έγκρισή σας στα λεγόμενά του.

Στο φλερτ, η στάση του σώματος της γυναίκας δείχνει και την επιθυμία της. Αν ο κορμός του σώματός της είναι στραμμένος προς τη μεριά του άντρα, τότε σίγουρα το πρώτο βήμα της «επιτυχίας» έχει γίνει. Αν τρίβει το μάτι της όσο της μιλάτε, καλύτερα να στοχεύσετε αλλού! Η εστία του ενδιαφέροντός της, είναι σε άλλο πρόσωπο…

Με μάσκα ή χωρίς, με χειραψία ή χωρίς, μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος του συνομιλητή σας σαν εξπέρ. Θα σας χρειαστεί!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκηνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa