Παρασκηνιακά

Η πεντάδα των «πρωταθλητών» υπουργών

Τους Γιάννη Βρούτση, Κώστα Καραμανλή, Μάκη Βορίδη, Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη περιλαμβάνει η πεντάδα με τους πιο παραγωγικούς υπουργούς στον κοινοβουλευτικό έλεγχο καθώς συνολικά έχουν προσέλθει στην Ολομέλεια της Βουλής 166 φορές για να απαντήσουν πολλαπλάσιο αριθμό ερωτήσεων.

Η Διάσκεψη των Προέδρων του κοινοβουλίου παρουσίασε στην σημερινή της συνεδρίαση των πρώτο απολογισμό για τους σχεδόν 12 νομοθετικούς μήνες της κυβέρνησης ΝΔ.

Αναλυτικότερα, ως προς το νομοθετικό έργο, από την έναρξη της Α’ Συνόδου, δηλαδή από τις 17 Ιουλίου 2019 έως και τις 30 Ιουνίου 2020, θα έχουν συζητηθεί και ψηφιστεί 81 νομοσχέδια (60 νομοσχέδια + 21 διεθνείς συμβάσεις), εκ των οποίων:

– τα 75 εισήχθησαν προς συζήτηση και ψήφιση με την κανονική διαδικασία,

– τα 5 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και

– το ένα με τη διαδικασία του επείγοντος

Αναφορικά με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο έχουν συζητηθεί 585 επίκαιρες ερωτήσεις και 83 αιτήσεις για αναπάντητες ερωτήσεις και αναφορές, συνολικά δηλαδή 668, ενώ μόνο 2 επίκαιρες ερωτήσεις δεν συζητήθηκαν λόγω μη προβλεπόμενου κωλύματος των ερωτώμενων Υπουργών.

Στην κατάταξη των πιο παραγωγικών υπουργών στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, πρώτος έρχεται ο κ. Γιάννης Βρούτσης, ακολουθεί ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής, ο κ. Μάκης Μορίδης, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης και ακολουθεί ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις που απαντήθηκαν, ήταν αρμοδιότητας των Υπουργείων Εργασίας (97), Υγείας (75), Περιβάλλοντος (62), Παιδείας (49) και Υποδομών (47).

Στατιστικά οι υπουργοί που προσήλθαν να απαντήσουν τις περισσότερες φορές, ήταν ο Υπουργός Εργασίας (κ. Βρούτσης, 62 φορές), ο Υπουργός Υποδομών (κ. Καραμανλής, 35 φορές), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (κ. Βορίδης, 29 φορές), ο Υπουργός Περιβάλλοντος (κ. Χατζηδάκης, 21 φορές) και ο Υπουργός Ανάπτυξης (κ. Γεωργιάδης, 19 φορές).

Από τους Υφυπουργούς, ο Υφυπουργός Υγείας, κ. Κοντοζαμάνης (68 φορές), ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Δ.Οικονόμου (30 φορές), ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, (29 φορές) , ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελ. Οικονόμου (27 φορές) και η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζαχαράκη (27 φορές).

Εκτός από τους Υπουργούς, ο Πρωθυπουργός απάντησε στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε 5 επίκαιρες ερωτήσεις [ 2 ΣΥΡΙΖΑ/ 2 Κίνημα Αλλαγής/ 1 ΜέΡΑ25], ενώ είχαμε και δύο φορές την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α της ενημέρωσης δηλαδή της Βουλής από τον Πρωθυπουργό σε σχέση με θέματα επικαιρότητας.

Όσον αφορά τις επίκαιρες επερωτήσεις και τις επερωτήσεις, μέχρι σήμερα έχουν συζητηθεί 9 από τις 22 που κατατέθηκαν ( με την επισήμανση ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, με απόφαση της Διάσκεψης, δεν συζητούνταν επερωτήσεις).

Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων πανδημίας

Πέραν αυτών αποφασίστηκε να γίνει αποδεκτή η εισήγηση των αρμόδιων του ΕΟΔΥ για την αύξηση της παρουσίας βουλευτών στις αίθουσες συνεδριάσεων, με την τήρηση ωστόσο των αποστάσεων να παραμένουν σε ισχύ. Συγκεκριμένα για την αίθουσα της Ολομέλειας προτείνεται ο διπλάσιος αριθμός Βουλευτών, δηλαδή οι 120, και για την αίθουσα της Γερουσίας οι 50 Βουλευτές, με την επισήμανση ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη παρουσία όλων, στον ίδιο χώρο, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα νομοσχέδια θα συνεχίσει να τα επεξεργάζεται η Ολομέλεια σε δύο συνεδριάσεις (επί της αρχής και επί των άρθρων), πλην των διεθνών συμβάσεων και των περιορισμένου ενδιαφέροντος σχεδίων νόμων. Πλέον δεν θα κατατίθεται κατάλογος ομιλητών από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες αλλά θα διενεργείται ηλεκτρονική εγγραφή όσων επιθυμούν να ομιλήσουν χωρίς περιορισμό.

Πέραν αυτών κατά την συνεδρίαση έγινε και σύντομος απολογισμός του νομοθετικού έργου για το σχεδόν πρώτο δωδεκάμηνο της κυβέρνησης ΝΔ.

πηγή: protothema.gr

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER