Slider Uncategorized Πολιτική

Η πρόκληση , οι παροιμίες , τα τραγούδια και το… σαρδάμ! Όλα όσα απάντησε ο Τσίπρας στους δημοσιογράφους

«Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης, να είστε σίγουροι» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, προκαλώντας τον πρωθυπουργό «να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι του ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια είναι η σκευωρία».  «Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει σε αυτόν» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θα το βρουν μπροστά τους»

Η Συμφωνία των Πρεσπών μένει και θα μείνει στην ιστορία, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είμαι δύο φορές περήφανος για αυτή,  δεν υποχώρησα στην απόλυτα εκβιαστική στάση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τον ίδιο με την Συμφωνία λύθηκε ένας γόρδιος δεσμός στην εξωτερική πολιτική της χώρας. «Η θα αργήσει να έρθει εισπράξαμε ένα μεγάλο πολιτικό κόστος. Όσοι υποκίνησαν του ακραίους και υποδαύλισαν τις αντιδράσεις θα το βρουν μπροστά τους» υπογράμμισε.

«Το καλό που κάναμε εμείς – με την Συμφωνία των Πρεσπών ΄θα το βρούμε μπροστά μας, το κακό που έκαναν κάποιοι στη χώρα θα το βρουν επίσης μπροστά τους» πρόσθεσε.

«Αετονύχηδες της αρπαχτής»

«Εμείς κυβερνήσαμε 4,5 χρόνια και είμαστε αυτοί που καταφέραμε να βάλουμε τέλος στη μακρά περίοδο αποεπένδυσης που ζούσε η ελληνική οικονομία και φτάσαμε σε ρεκόρ επενδύσεων το 2018. Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό, παραλάβαμε απλά μια σύμβαση υπογεγραμμένη. Σας θυμίζω ότι το Ελληνικό άδειασε από το παλιό αεροδρόμιο το 2001 όχι το 2015. Και από το 2001 έως 2014 έρχονταν και έφευγαν σχέδια επί χάρτου” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο διαγωνισμός κατέληξε σε μια σύμβαση και όταν αναλάβαμε είπαμε ότι είναι μια εμβληματική επένδυση που πρέπει να προχωρήσει αλλά προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και διαπραγματευτήκαμε. Αλλάξαμε τη σύμβαση, τη φέραμε προς κύρωση στη Βουλή, κάναμε μια πολύ προσεκτική προσπάθεια ώστε να έχουμε σύμμαχο το ΣτΕ σε πιθανά προσκόμματα, φέραμε το προεδρικό διάταγμα, προχωρήσαμε με πολύ σοβαρό τρόπο γιατί δεν υπήρχε ούτε κτηματολόγιο , ούτε καθορισμός του αιγιαλού, ούτε των αρχαιολογικών χώρων, τίποτα δεν υπήρχε. Φέραμε μια υπόθεση που ήταν σχεδόν στο 0 κοντά στο 90% της ολοκλήρωσης” πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

“Θέλουμε επενδύσεις και επενδυτές αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την αίσθηση ότι η ελληνική Πολιτεία δεν έχει κανόνες και δεν υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου. Αυτή είναι μια στρεβλή εικόνα και δεν πρόκειται να προσελκύσουμε σοβαρούς επενδυτές. Έτσι θα φέρουμε αετονύχηδες, hedge funds που θα θέλουν κάνουν μια αρπαχτή. Δεν είναι η Ελλάδα μια χώρα που της αξίζει η λογική της αρπαχτής στις επενδύσεις, θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές με βάθος ώστε οι επενδύσεις να παράξουν προστιθέμενη αξία. Άρα διαφωνώ ότι όποιος θέλει να υπερασπιστεί το θεσμικό πλαίσιο κα τα συμφέροντα του δημοσίου, βγάζει ένα αντιεπενδυτικό προφίλ. Εμείς καταφέραμε και να έχουμε ρεκόρ στις επενδύσεις και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον” κατέληξε.

«ΔΕΗ όπως Ολυμπιακή» 

Για το θέμα της ΔΕΗ o Αλέξης Τσίπρας  είπε χαρακτηριστικά ότι «στο manual του νεοφιλελευθερισμού είναι πάντοτε να απαξιώνει μια δημόσια επιχείρηση για να την πουλήσεις μετά. Ο κ. Χατζηδάκης το ξέρει καλά αυτό. Το έκανε και με την Ολυμπιακή».

«Δεν υπήρχε λόγος να μπει σε διαπραγμάτευση» 

«Δεν υπήρχε λόγος να τεθεί σε διαπραγμάτευση η λύση που προσφέραμε με τον ειδικό λογαριασμό» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που θύμισε ότι “τα πλεονάσματα είναι η συνεισφορά της χώρας για τη μείωση του δημοσίου χρέους που έγινε υψηλό με τα πρώτα αποτυχημένα προγράμματα διάσωσης. Αν ζητούσαμε μείωση των πλεονασμάτων λόγω των Βορειοευρωπαϊων δεν θα ήταν εύκολο να εγκριθεί. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι έχοντας 37 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, που όταν τα παραλάβαμε ήταν άδεια, να βάλουμε τα 5 δισ. ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι δανειστές θα παίρνουν τα χρήματα που αντιστοιχούν στο πλεόνασμα”.

«Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία «θα το μαθαίνατε». «Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ΄ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις» είπε ο. κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».

«Εμένα με λένε Τσίπρα»

«Εμένα με λένε Τσίπρα όχι Μητσοτάκη», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση για το αν σκοπεύει να ζητήσει πρόωρες εκλογές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει υπεύθυνη στάση ως προς την πορεία του τόπου, όπως άλλωστε του δίδαξε η «μικρή αλλά σημαντική του πορεία στα πολιτικά πράγματα», όπως επεσήμανε. Μάλιστα ο τέως πρωθυπουργός τόνισε ότι θα ακολουθήσει σοβαρή αντιπολιτευτική γραμμή κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ζητούσε εκλογές από τη μέρα που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ.

Θεσμικό ατόπημα

Για “θεσμικό ατόπημα” έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151 ψήφους, καλώντας τον Πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αυτό. Επιτέθηκε  μάλιστα στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της ανεύθυνη και αντιθεσμική στάση. “ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης”, είπε χαρακτηριστικά.

 «Θα φανεί στο χειροκρότημα»

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά πως στην αρχή ερχόταν στη ΔΕΘ ως επικεφαλής ενός μικρού κόμματος, αργότερα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά ως πρωθυπουργός και τώρα, πάλι, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να σας πω αν δεν το λέγατε εσείς χθες στη συνάντηση με τη διοίκηση δεν θα είχα συνειδητοποιήσει ότι είμαστε εδώ 12 συνεχή χρόνια και ασυναίσθητα μου έρχεται το ερώτημα ‘πόσο θα πάμε’», είπε δημοσιογράφος στον κ. Τσίπρα. «Όσο αντέξει στο σχοινί λέει το τραγούδι και θα φανεί στο χειροκρότημα» απάντησε χαμογελώντας ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε αν ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί από τη βάση και αν τελικά θα γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. «Έχω διαγράψει μια πολύ σημαντική πορεία στα πολιτικά πράγματα. Δε με αφορά το να δημιουργήσουμε ένα κόμμα αρχηγικό. Η Αριστερά πρέπει να ενισχύσει το οργανωτικό της μοντέλο. Σε αυτό το πλαίσιο πηγαίνουμε με στοχευμένα βήματα. Το επόμενο διάστημα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τις οριστικές αποφάσεις. Ήδη έχουμε αναδείξει τη σύγκλιση με την Προοδευτική Συμμαχία και όλους τους πολίτες που βρέθηκαν στις κάλπες μας. Πολιτική διακήρυξη μέχρι τέλους του μήνα και από αρχές Οκτωβρίου καμπάνια εγγραφής νέων μελών για τρεις μήνες. Η πορεία θα μας δείξει τα αποτελέσματα» απάντησε.

Για τα εργασιακά

«Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο. Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστούν πολιτικές που ήταν στον πυρήνα κάποιων πολιτικών δυνάμεων. Μέσα σε λίγους μήνες κατ΄ εντολή και καθ΄ υπαγόρευσιν του ΣΕΒ ανατρέπονται κεκτημένα στα εργασιακά που είχαν θεσμοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα. Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε μια ασυδοσία των εργοδοτών, σε μια συμπίεση των μισθών».

Το σαρδάμ της… δεκαετίας

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα ζητήσει εκλογές πριν από το τέλος της τετραετίας, ο κ. Τσίπρας είπε: “Η ίδια η ζωή και η φυσικά η κυβέρνηση που έχει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων και ο Πρωθυπουργός θα διαμορφώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για να δούμε αν οι εκλογές θα γίνουν νωρίτερα ή στο τέλος της δεκαετίας. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να απαντήσει σήμερα, είναι κάτι που θα το αποδείξει η ίδια ζωή”

Δείτε το σαρδάμ και την αντίδραση του πρωθυπουργού

πηγή βίντεο enikos.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa