Κόσμος

Η πρώτη δημοσκόπηση για τις Ευρωεκλογές: Άνοδος Φιλελεύθερων και Ευρωσκεπτικιστών, στο χείλος του γκρεμού οι Σοσιαλιστές

Χρήστος Μυτιλινιός

Τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές ήλθε στο φως η πρώτη δημοσκόπηση, με μετρήσεις από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, και περιλαμβάνουν μέχρι το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου.

Στην Ελλάδα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως εξασφαλίζει το ποσοστό του 36%, δηλαδή 9 έδρες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο 24,7% με 6 έδρες, ενώ Χρυσή Αυγή, Κίνημα Αλλαγής και Κ.Κ.Ε. με ποσοστά πέριξ του 7% να εξασφαλίζουν 2 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Κύπρο τώρα, το κυβερνών κόμμα Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει στην πρώτη θέση με ποσοστό που θα του εξασφαλίσει 3 έδρες, και ακολουθούν ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ με ποσοστά που φαίνεται να τους εξασφαλίζουν από μία έδρα.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τώρα, φαίνεται να χάνουν σημαντικό έδαφος οι παραδοσιακές μεγάλες παρατάξεις με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) να σημειώνει 37 έδρες λιγότερες, ενώ η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) να σημειώνει 51 έδρες λιγότερες. Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) παρουσιάζει αύξηση εδρών κατά 7, ενώ η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) παρουσιάζει άνοδο κατά 22 έδρες (!).

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Ο αέρας του Ευρωσκεπτικισμού πάντως δείχνει ότι θα είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Ευρωεκλογές του 2019.

Στην Ιταλία, η Λέγκα του Βορρά φαίνεται να εκτινάσσεται στις 27 έδρες, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων να συνοδεύει με 22(!) έδρες. Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο αγγίζει τις 21 έδρες, το Ουγγρικό Φίντες (Fidesz) τις 13 έδρες, ενώ η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) τις 12 έδρες.

Παράλληλα με τους Ευρωσκεπτικιστές όμως, το κίνημα των Φιλελευθέρων σημειώνει εκ νέου άνοδο 7 ομάδων, μετατρέποντας στην ουσία αυτές τις εκλογές σε μία μάχη μεταξύ Φιλελεύθερων και Εθνικιστών, κρατώντας παράλληλα το προβάσισμά τους στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa