Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Η… «συνωμοσία» του κοροναϊού

Εδώ και μέρες ζούμε σε έκτακτες συνθήκες. Από τη μία πλευρά έχουμε την προσπάθεια του Ερντογάν να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας, με τις μαζικές μετακινήσεις μεταναστών στον Έβρο και τη διαρκή ένταση στα σύνορα, και από την άλλη τον κοροναϊό να δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Αλλά και τη δυνατότητα των Ελλήνων να παραμείνουν ενωμένοι, μπροστά στον εξ Ανατολών κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. Και την ικανότητα να ανταποκριθούν με στοιχειώδη πειθαρχία στις οδηγίες των επιστημόνων, πριν η επιδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Θα περίμενε κανείς η πολιτική μας ηγεσία στο σύνολό της, αν όχι να κινείται σε κλίμα ενότητας, τουλάχιστον να μη δηλητηριάζει το κύμα ομοψυχίας που υπάρχει για το προσφυγικό. Αλλά και η ελληνική κοινωνία να αντιδράσει με μια έκρηξη σοβαρότητας απέναντι στις έκτακτες συνθήκες, λόγω κοροναϊού. Δυστυχώς και στις δύο περιπτώσεις, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν εξέλιπαν. Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις ημέρες: «Ακροδεξιοί» και «φασίστες» , «καπιταλιστές με βίλες» όσοι οργανωμένα αγωνίζονται στον Έβρο να παρεμποδίσουν την μαζική εισβολή μεταναστών. «Χριστιανοταλιμπανιστές» όσοι υπερασπίζονται τη Θεία Κοινωνία. Ευτυχώς, οι περιπτώσεις έλλειψης υπευθυνότητας, σοβαρότητας και αλληλεγγύης ήταν μεμονωμένες, πλην σημαντικές.

Το πρώτο σημάδι της κοινωνικής μας δυσανεξίας ήταν οι αντιδράσεις καρναβαλιστών στην απαγόρευση των εκδηλώσεων, με την επιστράτευση του φοβερού επιχειρήματος ότι οι καρνάβαλοι δεν απαγορεύθηκαν «ούτε επί Τουρκοκρατίας ούτε επί Κατοχής»… και συνεπώς δεν πρέπει να απαγορευθούν ούτε και τώρα. Και μετά ήλθαν οι… τηλεπωλήσεις αλοιφών που «προστατεύουν από τον κοροναϊό», η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων, που είχαν τεθεί σε καραντίνα ως ύποπτοι φορείς, οι ισχυρισμοί ότι ο φονικός ιός μπορεί και να είναι κατασκευασμένος τεχνητά και πως έχουν έτοιμο το εμβόλιο για να το ρίξουν στην αγορά, όταν θα έχει εξαπλωθεί η επιδημία. Ή και το εκπληκτικότερο, ότι «είναι προσπάθεια μείωσης του πληθυσμού και συγκεκριμένα των γηραιότερων»» και πως «όλα τα κάνει η κυβέρνηση για να στρέψει τα βλέμματα αλλού και να ξεπουλήσει τη χώρα…».

Να το ξαναπούμε, για να το εμπεδώσουν και όσοι… ζουν στον κόσμο τους. Με τα θέματα υγείας δεν παίζει κανείς. Η χώρα βρίσκεται υπό την απειλή μιας εν δυνάμει πανδημίας που μπορεί να στείλει στον άλλον κόσμο ορθόδοξους, καθολικούς, εβραίους, μουσουλμάνους και άθεους, χωρίς διακρίσεις. Και οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και έκτακτα μέτρα. Ορθώς η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων, προχώρησε στο κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων. Ορθώς έλαβε μέχρι τώρα σε συντονισμό και συνεργασία με την υπόλοιπη Ευρώπη όλα τα μέτρα, που στόχο έχουν την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας. Δεν αρκεί όμως μόνο η θεσμοθέτηση. Το κύριο ζητούμενο είναι η εφαρμογή. Και πρέπει να καταστεί σαφές ότι η περιφρόνηση των οδηγιών και των συστάσεων αποτελεί εγκληματική ανευθυνότητα και αντικοινωνική συμπεριφορά.

Όταν το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία, σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο, δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή απέναντι σε παραβατικές, ψευτοεπαναστατικές συμπεριφορές. Ούτε και στην ανάπτυξη θεωριών, που αποβλέπουν στον ευτελισμό των προσπαθειών και των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή εξάπλωσης του φονικού ιού.

Και όταν κάποιοι στον Έβρο «παίρνουν τα όπλα» για να υπερασπιστούν τα σύνορα από τον «ιό Ερντογάν» δεν καταφεύγεις σε …«συνωμοσίες ακροδεξιών-φασιστών». Αρκετά με τις «συνωμοσίες» σε αυτήν τη χώρα. Υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη απαιτείται σε τούτες τις πονηρές ημέρες, με τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που αντιμετωπίζουμε.

Υ.Γ. Κανείς δεν πρόκειται να είναι λιγότερο πιστός αν αναβάλει, για ευθετότερο χρόνο, τη μετάληψή του. Μου το είπε ιεράρχης και σας το μεταφέρω.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa