Άρθρα

 Η υψηλή στρατηγική της Ελλάδας ενάντια στην Τουρκία

Υψηλή στρατηγική. Με τον όρο αυτόν νοείται μια διπλωματική, πολιτική και οικονομική αλληλουχία μέσων και σκοπών, όπου οι στρατιωτικές δυνατότητες συσχετίζονται με διάφορους πολιτικούς σκοπούς. Το κράτος, εκμεταλλευόμενο τα πλεονεκτήματα που διαθέτει, προσπαθεί συγχρόνως να περιορίσει αυτά του αντιπάλου του (Γ.-Χ. Τσαούση).

Κάθε οργανωμένο κράτος οφείλει να έχει μία τέτοια στρατηγική όχι μόνο για την επιβίωσή του αλλά και για την κυριαρχία του στο περιβάλλον του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα οφείλει να κινηθεί μέσω στρατηγικών συνεργασιών στην αντίσταση προς την επεκτατική Τουρκία και στην κυριαρχία στη χερσόνησο του Αίμου.

Ενεργειακές συνεργασίες με το Ισραήλ και (προφανώς) την Κύπρο κρίνονται απαραίτητες, ωστόσο οφείλει να εξεταστεί ο τρόπος συνεργασίας. Η διπλωματία των στρατιωτικών ασκήσεων που έχουν προσλάβει τακτικό χαρακτήρα διευρύνει τόσο τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και τις αποτρεπτικές της δυνατότητες. Αν συνυπολογίσουμε πως Κύπρος και Γαλλία έχουν συμφωνήσει, καταρχήν, για βάση στο Μαρί, καταλαβαίνουμε πως οι παίκτες είναι πολλοί.

Ακόμα και οι συζητήσεις για τον Δρόμο του Μεταξιού δεν μπορεί να αποκλειστούν εκ των προτέρων. Το θέμα είναι πώς θα ενταχθεί η Ελλάδα σε αυτό κι αν την συμφέρει.

Πώς η Τουρκία κινείται απέναντι στην Ελλάδα; Με μία κούρσα εξοπλισμών την οποία δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε. Κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει και οι ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80 κατά της Σοβιετικής Ένωσης, που επιτάχυνε τον ρυθμό κατάρρευσης της δεύτερης.

Η Τουρκία αγοράζει όπλα για να πετύχει πολιτικό και στρατηγικό αποτέλεσμα σε καιρό ειρήνης. Μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί το όποιο σύστημα να αποδείξει την αξία του στη μάχη. Άλλωστε δεν πιστεύουμε πως η Τουρκία επιθυμεί πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα, ωστόσο χρησιμοποιεί τις αγορές όπλων για να δημιουργεί συμμαχίες με τις Μ. Δυνάμεις. Το βλέπουμε άλλωστε να συμβαίνει με τη Ρωσία. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε.

Τα ρωσικά συστήματα θα δημιουργήσουν ένα πλέγμα απειλών σε ό,τι πετάει ανάμεσα σε 40 ως και 400 χλμ. από τις τουρκικές ακτές. Απειλές οι οποίες θα πολλαπλασιάζονται όσο πλησιάζει ο όποιος αντίπαλος τις τουρκικές ακτές. Το σύστημα S-400 περιλαμβάνει πυραύλους των οποίων η εμβέλεια ξεκινά από τα 40 χλμ. (9M96E) και φθάνει τα 380-400 (40N6E).

Εμείς ως Ελληνική Λύση θεωρούμε πως πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα στον δρόμο των διεθνών συμμαχιών και πως όποιες αγορές είναι να γίνουν να είναι έξυπνες, αφού λεφτά για πέταμα δεν υπάρχουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα υποβρύχια που μπορούν να «κλειδώσουν» το Αιγαίο.

Έξυπνες αγορές, έξυπνες κινήσεις, διότι ο αντίπαλος δεν αστειεύεται.

του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa