Όπως όλα δείχνουν, η θερμοκρασία δεν θα ανεβαίνει στη χώρα μόνο λόγω καλοκαιριού, αλλά και εξαιτίας της πολιτικής έντασης, που ήδη έχει προκληθεί εξαιτίας δύο σημαντικών πολιτικών επιλογών, τόσο του πρωθυπουργού όσο και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιλογές που, εκ των πραγμάτων πια, άνοιξαν τον δρόμο της προεκλογικής περιόδου.

Για τον Αλέξη Τσίπρα η ώρα του ταμείου φαίνεται πως έφτασε νωρίς, καθώς η καταγραφή της απήχησης για την κυβέρνηση των δύο πολιτικών επιλογών του (υπογραφή συμφωνίας για το Μακεδονικό και φιέστα στο Ζάππειο για ρύθμιση του χρέους)δείχνει, βάσει των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών, να είναι αρνητική. Αντίθετα, οι δύο πολιτικές κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην κατάλληλη συγκυρία, (πρόταση δυσπιστίας για το Σκοπιανό και ξεκαθάρισμα ότι δεν θα κυρώσει τη συμφωνία)δείχνουν να μεγιστοποιούν τα οφέλη για τον ίδιο και το κόμμα του.

Η υπογραφή της συμφωνίας για το Σκοπιανό μεταξύ Τσίπρα-Ζάεφ αλλά και η εκδήλωση στο Ζάππειο, όπου ο πρωθυπουργός έβαλε γραβάτα, μετά τη ρύθμιση για το χρέος, αποτέλεσαν δύο κομβικά γεγονότα για την πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Δύο επικοινωνιακές φιέστες, στις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου επένδυσε πολύ για το κλείσιμο της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τα αποτελέσματα όμως των δημοσκοπήσεων,που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, αλλά και όσων θα δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση. Έφτασαν μάλιστα μέχρι του σημείου να συσπειρώσουν έτι περαιτέρω τη ΝΔ πέριξ του κ. Μητσοτάκη, αντί να προκαλέσουν αποσυσπείρωση, όπως ήλπιζε και επιδίωκε το Μαξίμου. Αντίθετα, η αποσυσπείρωση σημειώθηκε στο κόμμα του κυβερνητικού εταίρου.

Πέρα όμως από το περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η μεγάλη αντίθεση που καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και στην «καθαρή» έξοδο, στην οποία ποντάρει πολλά ο πρωθυπουργός. Με άλλα λόγια, ο κ.Τσίπρας αποτυγχάνει να πείσει ακόμη και το ίδιο του το κομματικό του ακροατήριο και για τις δύο κεντρικές του επιλογές, κάτι που προκαλεί προβληματισμό και για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, μια και ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη,η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας για το Σκοπιανό, για την οποία κάποιοι του άσκησαν κριτική επειδή «χαράμισε», όπως είπαν, το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό όπλο, αποτελεί σίγουρα δικαίωση, αν δει κανείς τα αποτελέσματα που βγήκαν από εκείνο το Σαββατόβραδο στο Κοινοβούλιο.

  • Πρώτον σε αριθμητικό επίπεδο, μετά τη σχετική ψηφοφορία η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχασε έναν βουλευτή, τον Δημήτρη Καμμένο.
  • Δεύτερον, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μπήκαν στο κάδρο της αμηχανίας και της πίεσης, καθώς μέσα από την πρόταση δυσπιστίας μεγιστοποιήθηκε η ήδη μεγάλη διαφορά που χώριζε τους δύο εταίρους σχετικά με την ονομασία της γειτονικής χώρας και επικοινωνήθηκε με μεγαλύτερη ένταση προς τους πολίτες.
  • Τρίτον, οι σχέσεις μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου τέθηκαν σε δοκιμασία, καθώς το Σκοπιανό ήταν ένα ζήτημα, το οποίο βρισκόταν στο υπέδαφος της συνεργασίας τους. Μετά τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία και κυρίως με τα όσα ακολούθησαν, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αναγκάστηκε να βγει μπροστά, να μιλήσει ανοιχτά και εκ των πραγμάτων να αναδειχθούν οι μεγάλες διαφορές που τον χωρίζουν από τον Αλέξη Τσίπρα.
  • Τέταρτον, η ένταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοένα και μεγάλωνε, με αποκορύφωμα την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη. Παράλληλα το κομματικό ακροατήριο του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου δείχνει σημάδια συνεχούς αποσυσπείρωσης, καθιστώντας το προσεχές διάστημα κρίσιμο για την επιβίωση του πολιτικού σχηματισμού.

Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας αποτέλεσε την πρώτη επιθετική πολιτική κίνηση με την οποία ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι μπορεί να καθορίζει την πολιτική ατζέντα.

Η δεύτερη έγινε λίγες μέρες μετά, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ούτε ως αντιπολίτευση ούτε ως κυβέρνηση. Μία θέση που αύξησε την πίεση προς το κόμμα του κ. Καμμένου.

Μερικά 24ωρα μετά τη δημόσια αυτή θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ξεκαθάρισε για πρώτη φορά με τόση σαφήνεια ότι, μόλις η συμφωνία έρθει στη Βουλή, οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.Μόνο που η συμφωνία δεν πρόκειται να έρθει στη Βουλή πριν από τουλάχιστον τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Άρα θα πρόκειται για μια «ηρωική έξοδο» των ΑΝΕΛ λίγο πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Επί της ουσίας, οι επιλογές Μητσοτάκη ανάγκασαν την κυβέρνηση να μπει σε μία μείζονα κρίση, βάζοντάς της μάλιστα και επισήμως ημερομηνία λήξης.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...