Άρθρα Πολιτική

Θάνος Πλεύρης: «Ο Ποινικός Κώδικας κι εμείς»

Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του νέου Ποινικού Κώδικα ήταν ότι οι ποινές έπρεπε να εξορθολογιστούν, αφού είχαν κυριολεκτικά αυξηθεί υπέρμετρα ακόμη και για χαμηλής απαξίας εγκληματικές συμπεριφορές.

Πράγματι λοιπόν, σε θεωρητικό επίπεδο, οι ποινές στο ελληνικό ποινικό σύστημα ήταν δυσανάλογα μεγάλες βάσει της πράξης και ειδικώς για μικρής απαξίας οικονομικά εγκλήματα θα έπρεπε να μειωθούν.

Τι έγινε όμως τελικά; Οι ποινές μειώθηκαν δραστικά. Έπαψαν να υπάρχουν ως ποινές μόνο τα ισόβια και εναλλακτικά υπάρχει έκτιση από δέκα έτη έως ισόβια. Για πρώτη φορά δηλαδή, ακόμη και κάποιος που θα καταδικασθεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ο κατά το κοινώς λεγόμενο δολοφόνος, δεν θα έχει ως ποινή μόνο την ισόβια κάθειρξη, αλλά μπορεί να καταδικασθεί και με ποινή δέκα ετών και σε λιγότερο από 4 έτη να αποφυλακισθεί. Ειλικρινά δικαιοοπολιτικά δεν μπορώ να καταλάβω τουλάχιστον η ανθρωποκτονία εκ προθέσεως γιατί να μην έχει μοναδική ποινή ισόβια και το σπάσιμο αυτών να γίνεται μόνο με την παροχή ελαφρυντικού, όπως σήμερα.

Επιπλέον, η πρόσκαιρη κάθειρξη μειώθηκε από πλαίσια 5-20 έτη, που ήταν, σε 5-15 για όλα τα αδικήματα, όπως ληστείες, παιδεραστία, εμπόριο ναρκωτικών. Το καθεστώς ωστόσο της υφ’ όρων απόλυσης παρέμεινε το ίδιο και επομένως υπό όρους και προϋποθέσεις θα πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι με τον νέο Ποινικό Κώδικα εάν η ποινή δεν είναι ισόβια, το «ταβάνι» της πρόσκαιρης κάθειρξης θα είναι τελικά γύρω στα πέντε έτη. Επομένως δεν μιλάμε για εξορθολογισμό, αλλά για οριζόντια μείωση των ποινών.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί ότι για πρώτη φορά τρομοκράτες μπορούν ευεργετικά να κάνουν αίτηση για υφ’ όρων απόλυση. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας με θύματα τα άτομα στις γειτονιές της Αθήνας, που θα δούνε εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου να αποφυλακίζονται.

Θα πρέπει να απαντήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ποιον λόγο νομοθέτησαν υπέρ των τρομοκρατών, κάνοντας πλημμέλημα την στρατολόγηση σε τρομοκρατικές οργανώσεις, πλημμέλημα την παρασκευή των μολότοφ, βελτιώνοντας το καθεστώς αδειών και εν τέλει μειώνοντας οριζόντια τις ποινές. Όσο δεν απαντά, θα αποδεικνύει ότι λειτούργησε η κυβέρνηση ως συνήγορος των εγκληματιών και όχι των πολιτών.

Θάνος Πλεύρης
Υπ. βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Αθηνών

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa